Svingende sigøynerjazz

Farmers Markets første plate på åtte rister rockefoten til den faller av.

Publisert

Farmers Market
Surfin’ USSR
IPECAC/Tuba Records

For første gang på åtte år er Farmers Market tilbake med et nytt studioalbum, «Surfin’ USSR». Foruten et par coverinspirerte låter serverer kvintetten svingende, potent sigøynerjazz fra det gamle, gigantiske sovjetiske kontinent. For det meste i alle fall.

Som bandet selv sier det: Du finner sigøynersurf, bollywood-country, tyrkisk metall, dissonant polyfon kvinneglam, forsoffen maskulin gjespesang, sekkepipepop, balkanbluegrass og tvangstrøyegitar i truede taktarter.

Ble du skremt allerede der er det ikke sikkert «Surfin’ USSR» er skiva for deg. Mens sigøynermusikk gjerne oppfattes som lett tilgjengelig er ikke denne utgivelsen noen koseplate. Den er gjennomgripende variert og et kaos av musikkstiler og stemninger kastes mot deg. Således er den også en interessant lytteropplevelse. Det er vanskelig å forholde seg nøytral når du stadig blir «vekket» av noe nytt.

Dissonant kvinneglam kan sikkert de fleste klare seg uten, men oftere enn motsatt rister det i rockefoten og det er lett å høre musikerne koser seg på albumet. Du skal være bra musikalsk avstumpet for ikke å la deg påvirke av for eksempel James Bond-inspirerte «From Prussia With Love». Her oser det vodka, up-tempo-folkefest og kalinka langt inn i morgentimene.

Oppe i det hele finner du som sagt en frisk miks av metal, bluegrass, klokkespillakkompagnert kvinnekor, indisk 70-tallsdisko og (skrekk og gru) hawaiidansebandtoner. I ord kan jeg se det er vanskelig å forestille seg at «Surfin’ USSR» kan danne en helhet, men spillestil, instrumentering og et felles utgangspunkt sørger likevel for en rød tråd gjennom hele albumet.

Alt i alt kan Farmers Markets første plate på åtte år være en stor lytteropplevelse. Drist deg til å prøvehøre den på nærmeste platesjappe.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2008.

Les også