Stænar i andre potens

Steinar, eller Stænar på hans egen dialekt, Raknes er en musikant med et voldsomt potensial. Her møter vi han i to utgaver – begge like inderlige, men svært forskjellige.

Publisert

Steinar Raknes
Tangos, Ballads & More
Park Grammofon/Musikkoperatørene

The Core
Golonka Love
Moserobie/Tuba

Bassisten og komponisten Steinar Raknes har i løpet av sine 33 år rukket veldig mye. Han har spilt med og fått stor anerkjennelse fra verdensstjerner som Michael Brecker, Chick Corea og Bobby McFerrin, han har vært svært sentral i band som Urban Connection, Ola Kvernberg Trio og The Core. Han har også fått tvillinger sammen med kona Alexandra som har solide røtter i Sør-Amerika og når han nå debuterer med plate under eget navn, så har mange av impulsene og mye av inspirasjonen kommet fra barn og kone.

Sammen med et fantastisk band bestående av John Pål Inderberg på barytonsaksofon, Håkon Mjåset Johansen på trommer og Ola Kvernberg på fele, tar Raknes oss med på ei musikalsk rundreise med tango, bossa nova og andre latinske herligheter som hovedingredienser. Sju av de 10 låtene har Raknes skrevet sjøl, mens Antonio Carlos Jobim og Juan Carlos Cobián står for en hver. Joni Mitchells overnydelige «All I Want», som Raknes forfører både bassen og oss lyttere med, avslutter denne vakre og sterke debuten til bassisten fra Midsund utenfor Molde. Dette er vakkert, inderlig, nedpå og ettertenksomt - på sett og vis ei ny side ved Steinar Raknes.

Der vi stort sett har vært vant med å treffe på Raknes har vært i tøffe, ekspressive og til dels svært heftige konstellasjoner. Siden The Core blei etablert i 2001 har Raknes spilt ei nøkkelrolle både som bassist med åpen munn og ei fandenivoldsk innstilling og som leverandør av ei rekke spennende låter til kollektivet som mange regner som ett av de beste livebandene med røtter i 60-tallsjazzen som finnes – uansett hvor på kloden.

Bandet, som fra starten har bestått av Raknes, pianisten Erlend Slettevoll og trommeslager Espen Aalberg, skifta i fjor saksofonist fra Kjetil Møster til Jørgen Mathisen. Det har på ingen måte svekka bandet og på denne doble live-cden med innspillinger gjort i tre forskjellige byer i Polen mellom mars 2007 og februar 2008, får vi oppleve både Møster og Mathisen. På de fire spora med Møster er også DJ Lenar hjertelig tilstede.

Vi har full forståelse for at det polske publikummet er fra , så anbefales ”Golonka Love” på det varmeste.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2008.

Les også