Sci-fi-rockere ser stjerner

Møt platedebutantene i Maika, bandet som vil ha mer miljøvennlige romskip.

Publisert

(YEYE): Yeye møter plateaktuelle Maika!

"Who is like God?"
Den robotaktige og uemosjonelle «Majka, Jenta Frå Verdsrommet» lander på jorden og møter menneskene. Hun lærer seg etter hvert å føle, og i siste episode gråter hun. Det har vokalist Aria Maria aldri glemt.

Kjedelige Supermann
Maika kunne, så lenge hun hadde energi i beltet sitt, snakke alle språk, kopiere ting (som for eksempel sjokoladekake), fly, få andre til å fly, skyte på blink med bøyd tivoligevær, og spole tiden.

- Maika er tidenes superhelt, det er bare noe ufattelig kult med henne. Hun hadde bolleklipp og støvler. Da serien gikk på TV, kom alle jentene hjem fra frisøren med bollesveis.

- Supermann er laim i forhold, kan Aria konstatere. – Heldigvis kommer hun fra Øst-Europa, og ikke USA, ellers kunne det fort bli emo.

Syngende blomst
Aria Maria skulle egentlig hett Aria Jasmin. Aria kommer fra arie, som betyr pompøs operasang, og Jasmin er en blomst. Myndighetene syntes ikke noe særlig om dette, og hun ble isteden døpt Maria. Dette ble rettet på så fort hun ble gammel nok. Nå heter hun Aria Maria.

- Jeg er jo pompøs, så det var det eneste riktige.

Dancing Queen
Aria hevder hun var en generelt ukul og klønete tenåring som alltid sa feil ting og som ikke eide kroppskontroll. Hun bestemte seg for å gjøre noe med saken, og utdannet seg til danser i London. Nå står hun sjelden stille, i hvert fall på scenen.

- Jeg bruker bevegelser for å understreke det jeg synger om. Bassisten vår ser forresten ut som John Cleese i «Silly walks» i Monty Python. Eller, glem John Cleese altså. han går ham en god gang. Og meg.

I London begynte hun å skrive låter, og så utartet det seg. – Jeg begynte jo å kvede da jeg var 11 år, og var med i landskappmønstring. Så jeg hadde jo sunget før. Skikkelig grasrotungdom!

Aria drar en trall fra gamle dager.

Jeg er jo pompøs, så det var det eneste riktige

Hjelp fra Hollywood
Maika slipper sitt første album i dag, men har allerede rukket å spille inn en musikkvideo i Hollywood. Regissør er Rob Saunders fra Robot Chicken, et animasjonsbyrå med dukker og bisarr humor som varemerke.

Dukkebonanza
Saunders spilte armene til Dr. Octopus i Spiderman 2 og står også bak dukkekomedien Team America. Resultatet burde mildt sagt bli noe utenom det vanlige.

- Rob laget dukkekopier av hele bandet til Beck, som åpnet konsertene på en hel turné med å vise dem på storskjerm - i silhuett til å begynne med, mens de beveget seg helt naturtro. Så kom spøken fram etterhvert.

Etter dette fikk Saunders lyst til å lage musikkvideo på samme måte. Og tilfeldigvis nevnte han dette for sjefen til Aria, Sarah. Det var omtrent bare flaks, men meant to be, mener de.

De levde som superstjerner i 24 timer, og Aria fikk smaken for spesialeffektene.

- Jeg fant ut at jeg aldri kunne gjøre noe uten vindmaskin igjen, og holdt på å ta med vindmaskinen og vindmaskinmannen hjem til Norge. Vi fant ut at det kanskje kunne bære litt upraktisk å ha ham rundt etter hvert... spesielt i juletider, med tanke på pynten og sånn.

Passe sært
Hos Maika mangler det ikke på allsidig inspirasjon. Aria refererer til både Motorpsycho, Bel Canto og Moloko. Plata hun har hørt aller mest på, Viva la Woman, tilhører det New York-baserte Cibo Matto og har tekster som «I know my chicken, you gotta know your chicken».

- Jeg liker tekster som er nok abstrakte til at folk kan tolke litt selv, men det finnes grenser. Uansett hvor merkelig Cibo Matto høres ut, føler man at man for eksempel er til stede med dem på markedet i Tokyo en vanlig dag. Det er grasrotmusikk, det også.

Gitarist, ektemann og medkomponist Micro har vært Norges eneste offentlig ansatte gatemusiker. Nå spiller han både samtidsmusikk og rask Dum Dum Boys-rock ved siden av Maika, og har blant annet Kiss og Dimmu Borgir på favorittlista. Det schizofrene i det hele gir heller mening, sier de.

Resultatet er ifølge Micro «hoppende trist huske-hysterisk rock».

- Men, hvilken vinkel kommer egentlig plata fra?

Intervjueren er lettere forvirret.

- Du tenker på sjangermessig? Plata begynner med pompøs rock, beveger seg videre til happy-go-lucky-musikk og så går det totalt i melankoli og slutter litt i eh, støygitar-ekko-land. Du kan jo bare si at vi er mangefasetterte. Enklere blir det ikke, dessverre.

Outer space
- Låtene handler jo om mye forskjellig. Omtrent all musikk blir skrevet i affekt av en form for hjertesmerte...

- Hos oss handler det mer om lengsel og fascinasjon, for verden og verdensrommet. Jeg skriver om drømmer, både de man har om natten og de man bærer på.

- Jeg tror aldri jeg har skrevet verken om eller av hjertesmerte og sånn smørje. Slikt får andre ta seg av. Men det kan jo handle om kjærlighet på andre måter.

Med låta Love Love Love Love vil vi for eksempel at folk skal få hodet opp fra pulten sin og se opp og ut, få med seg hva som egentlig foregår her. Verden forteller deg hva du skal gjøre, det handler bare om å gripe sjansene som blinker som neonskilt over hodene på oss.

Verden forteller deg hva du skal gjøre

Livsfilosofi
- Hvilke sjanser?

- Hvis man kanskje lurer på "Hm, hva skal jeg gjøre nå?" kan du jo bare åpne avisa eller sette på TV og få tusenvis av tips. Alt du ser for deg er der ute, men du må ta hintet. Historiene ligger ulevd og venter.

Og ikke bare for deg selv - hvis du får mange nok folk til å se for seg en hendelse, så skjer det. Det som er så fantastisk og kanskje farlig med musikk. Jeg skriver historier om noe som har, kan, eller vil skje, avhengig av om noen gjør det.

Bang i rommet
- Vi må bare nevne Knut Jørgen Røed Ødegaard (han der på reklamen på TV). Han har skjønt det. Han vet at det finnes mer enn I-phone, bikkje, hus og bil. Når Jorda går under, hvor skal vi gjøre av oss da? Da hjelper det lite med nyasfalterte veier i Distrikts-Norge. Vi må jo finne andre steder å bo der ute. Dessuten er det kanskje andre former for liv der ute, det virker meningsløst å ikke ta standpunkt til det.

Lek deg med Knut Jørgens katastrofesmell og animasjoner påBang i rommet!

Maika sparer på emballasjen, og CD-en er ikke pakket inn i plast.

- Vi prøvde å lage en Svanemerket CD, men det kostet altfor mye for oss. Vi er signet på lisensdeal, og betaler alt selv. Det skulle ikke kostet ekstra å spare naturen for enda mer dritt – vi oppfordrer de høyere instanser til å gjøre noe med det!

Hjem og snekre
Så bærer det hjem til hammer og sag for Aria og Micro, som har fått sponplater, maling og utstyr av Coop OBS Bygg.

- Imponert over denne neglelakken altså. Aria viser fram oransje negler. – Jeg driver og snekrer kulisser, og den har ikke fått en ripe!

Selv om platen slippes i dag, er ikke lanseringskonserten før på torsdag. – Vi tenkte det passet bedre med fest og moro på en torsdag, etter lillelørdag, før fredag... en dag midt i uka var så stusslig! Så nå må dere komme og høre på og ta en langhelg, folkens!

Hør og les mer om Maika på Myspace!

For siste nytt fra Yeye: Gå til forsiden her!

Denne saken ble første gang publisert 13/05 2008.

Les også