Samleplaten som ikke vil dø

Les den utrolige historien om «Absolute Music 9».

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Egen Facebook-gruppe med 1200 medlemmer, tributeband på YouTube og 240.000 solgte eksemplarer . Det er få utgivelser som kan skilte med lignende status i Norge. Men vi snakker ikke om noen av Åge Aleksandersen eller D.D.Es skiver.

Dette er historien om samleplata over alle samleplater - «Absolute Music 9».

90-tallsnostalgi
Året er 1993 og tallet er 9, «Absolute Music»-seriens udiskutable høydepunkt. For å illustrere hvor lenge siden dette er kan vi legge til at den foreløpig siste utgaven i serien er «Absolute Music 58».

Men likevel fortsetter altså «Absolute Music 9» å forundre og fascinere det norske folk. Kanskje spesielt de som var i det som heter «målgruppa» på fagspråket, den gang på det glade, tidlige 90-tall.

- Det er nesten to år siden jeg starta gruppa etter å ha pratet med flere av vennene mine, som uavhengig av hverandre hadde et sterkt forhold til akkurat «Absolute Music 9». Hovedgrunnen til at mange har et så sterkt forhold til den må rett og slett være at den solgte utrolig mye. Dessuten er jeg, og tydeligvis mange andre med meg, av den oppfatning at det er den klart sterkeste samleplata som noensinne er gitt ut her til lands, sier Vidar Mykkeltveit, som er mannen bak Facebook-gruppa.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Dette er noe mange tar seriøst
Mykkeltveit innrømmer at gruppa ble startet halvveis på fleip, men at alvoret fort tok over.

- Ja, du kan vel si at dette var en ironisering over de mange teite Facebook-gruppene i starten. Men jeg skjønte ganske fort at dette er noe veldig mange tar seriøst, ler han.

Enkelte tar faktisk sin «Absolute Music 9» så seriøst at de har startet opp tributeband som utelukkende covrer låter fra nettopp denne skiva.

VIDEO:Absolute Music 9 Tribute Band - «Life» (Haddaway-cover)

- De som har lagt ut videoer på YouTube er noen venner av meg. Jeg vet de egentlig hadde planer om å covre hele skiva, men det ble med to låter. Det finnes også et band som spiller konserter som kun består av låter fra «Absolute Music 9», men de kjenner jeg ikke personlig, forteller Mykkeltveit lattermildt.

Debatteres heftig
Diskusjonene i Facebook-gruppa er mange og dens 1200 medlemmer debatterer heftig om tema som «beste låt » eller «husker du dagen du kjøpte plata»?

Mads Nielsen er eneste faste ansatte i EVA Records (samarbeidsselskapet som gir ut «Absolute Music»-serien), og synes engasjementet rundt plata er gledelig.

- Det er helt fantastisk å se at folk fortsatt er opptatte av den, selv 16 år etter utgivelsen. Jeg tror det er flere årsaker til dette, men først og fremst har det nok mye å si at nummer 9 er den som solgte best av alle «Absolute Music»-platene. Jeg får fortsatt desperate forespørsler fra folk som har mistet akkurat denne skiva og lurer på om den er å oppdrive. Og vi har faktisk vurdert å gjøre den tilgjengelig igjen i et begrenset opplag, sier Nielsen.

- En spesiell blanding låter
- Hva er det som gjør akkurat nummer 9 så populær?

- Den representerer nok året 1993 veldig godt. Det er en veldig spesiell blanding av låter på «Absolute Music 9», med alt fra Morten Abels «Hodet Over Vannet» til Pet Shop Boys' «Go West». Normalt sett er det vanskelig å få til samleplater med bare hits, men denne gangen traff vi virkelig blink, avslutter Mads.

Hvis du mot formodning ikke skulle ha noe forhold til «Absolute Music 9», anbefaler vi deg å ta en titt på videoklippet under. Nederlandske Twenty 4 Sevens slager «Slave To The Music» er en av de aller mest populære låtene inkludert på skiva blant de mange 90-tallsnostalgikerne der ute.

Så legg ungene, finn frem hiphop-buksa og dans som om det var 1993 på ny!

VIDEO: Twenty 4 Seven - «Slave To The Music»

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2009.

Les også