Robbie bygger veier i Kina

En million usolgte eksemplarer av Robbie Williams' album «Rudebox» skal bedre kinesisk infrastruktur.

Publisert

(SIDE2): Det har blitt solgt over 200 milliarder CD-plater verden over siden det digitale mediet ble introdusert i 1982.

Miljøproblem
Ifølge miljøvernorganisasjonen Worldwatch Institute dumpes det 45 tonn utrangerte CD-er verden over hver måned.

Platene utgjør således et ikke helt ubetydelig miljøproblem. Særlig når folk ikke vil ha dem.

Da Robbie Williams slapp sitt foreløpig siste album «Rudebox» i 2006 var forventningene i plateselskapet EMI skyhøye.

Nedtur
Etter å ha signert tidenes britiske plateavtale i 2002 verdt nærmere en milliard kroner, hadde begge de påfølgende albumene «Escapology» (2002) og «Intensive Care» (2005) gått rett til topps på salgslistene og betalt ned atskillige millioner.

Med en spesialavtale pålydende liveinntekter og spinoffprodukter i tillegg hadde den tidligere Take That-stjernen blitt en gullgruve for EMI.

«Rudebox» skulle imidlertid snu optimismen. Plata nådde bare 500.000 i hjemlandet, og har per dags dato solgt 4,5 millioner eksemplarer verden over.

Nye tider
Høye tall i utgangspunktet, men EMI hadde forventet mye mer. Nå forteller plateselskapets nyslåtte direktør Guy Hands at én million usolgte «Rudebox»-plater vil bli resirkulert.

Hands tok over plateselskapet i august gjennom investorgruppen Terra Firma for drøye 34 milliarder kroner.

Tirsdag meldte han at mellom 1500 og 2000 ansatte - ca. en tredjedel – må forlate det tradisjonsrike selskapet i løpet av 2008.

Les også:- Robbie går ikke til streik!
Les også:Coldplay kan bli sponset

EMI skal spare to milliarder kroner årlig. Et av områdene de taper mest på er å gi ut album som aldri blir solgt. Hands har varslet at det blir strammere tider framover.

- Omtrent 85 prosent av det EMI gir ut lønner seg aldri, delvis fordi pengene brukes på å signere band og delvis på grunn av for dårlige analyser over antall CD-er markedet trenger, sier Hands ifølge NME.

Det finnes imidlertid måter å kvitte seg med platene folk ikke vil ha.

Går nye veier
Flere firmaer i Europa og USA driver med resirkulering av CD- og DVD-er. Ifølge WorldWatch smeltes de om til en slags høykvalitets plastikk som kan brukes i alt fra bildeler til kontorrekvisita.

«Rudebox» vil bli brukt som veidekke i Kina.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2008.

Les også