Musikk

Julie Bergan slo tilbake etter botox-henvendelse: - Alle kjenner jo på presset hver dag, når vi sitter og følger med på å så mange andre

Hun synger om å våge å leve livet til det fulle og ser rødt når hun får henvendelser om kosmetiske inngrep.

ETTER KONSERT: Fredag 16. august var en begivenhetsrik dag for Julie Bergan. I tillegg til å slippe singelen «Crazy Enough», spilte hun konsert på hjemmebane i Oslo.
ETTER KONSERT: Fredag 16. august var en begivenhetsrik dag for Julie Bergan. I tillegg til å slippe singelen «Crazy Enough», spilte hun konsert på hjemmebane i Oslo. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no
Sist oppdatert

BISLETT STADION, OSLO (SIDE2): Det er få artister som er så fulle av energi på scenen som Julie Bergan (25). I tillegg til å levere tidsriktige og kommersielle poplåter, preges sceneshowene hennes med dans på høyt nivå fra start til slutt.

Skiensjenta har, etter at hun slo gjennom som sanger på Cir.Cuz-låta «Supernova» i 2012, opplevd suksess med låter som «Arigato» og «Ignite». På sistnevnte er hun featuringartist sammen med Alan Walker. Fra tidligere er det også mange som kjenner henne gjennom vennskapet med artist og tidligere samboer Astrid Smeplass (22).

JULIE BERGAN

Født: 12. april 1994

Gjør: Artist (sanger og låtskriver)

Plateselskap: Warner Music

Instagram: @juliebergan

Aktuell med: Klubbturné i høst, og låten «Crazy Enough»

Side2 møtte Julie Bergan i et presserom på Bislett Stadion kort tid etter at hun opptrådte på Findings-festivalen. I sommer har hun reist land og strand rundt og spilt på festivaler. Nå er hun omsider på hjemmebane i Oslo.

- Jeg bor i Oslo, og føler at dette er hjembyen min på mange måter, så det er spesielt når man er akkurat her. Og så er det mange venner og bekjente som er og ser på. Det er en festival hvor det er mange andre kule artister jeg ser opp til, så det gjør det ekstra gøy, sier Bergan til Side2.

ENERGIBOMBE: Julie Bergan sparer ikke på energien når hun opptrer. Her under konserten hun holdt på Findings.
ENERGIBOMBE: Julie Bergan sparer ikke på energien når hun opptrer. Her under konserten hun holdt på Findings. Foto: Robin Bøe

Fikk ikke lyd før konserten

Samme dag som konserten på Findings har Julie sluppet ny låt. I høst legger hun ut på klubbturné i Norge, Sverige, Nederland, England og Franrike. Det er med andre ord mye som skjer på én gang. Vi får 15 minutter til en prat med henne.

- Begivenhetsrik dag, da! Hvordan har det vært?

- Det har vært veldig mye nerver og spenning og gøy. Jeg har sett frem til denne dagen veldig lenge, og merker at jeg har gått og vært shaky i hele dag.

Dagen startet relativt rolig med trening og styling av hår og sminke, men da crewet kom til konsertarenaen, funket ikke lyden på scenen.

- Det var masse greier. En halvtime før show var jeg sånn her «Shit, hvordan kommer dette til å gå?». Det har vært litt nervepirrende dag, men det skal være litt spenning i hverdagen.

Opptredenen gikk derimot bra, og Julie Bergan forteller at hun er fornøyd med oppmøtet. Hun spilte tidlig, og hadde i forkant vært nervøs for at det ikke skulle komme ti publikummere. Men det viste seg å ikke være noe å bekymre seg for, for mange hadde reist tidlig fra jobb og skole for å starte festen. Hun skryter også av publikum, som var med og danset, selv om de gjorde endringer i settet.

FYLT OPP: Selv om Julie Bergan var nervøs på forhånd for at det ikke skulle komme noen på konserten hun hadde tidlig på Findings fredag 16. august, var det bra fylt opp foran scenen.
FYLT OPP: Selv om Julie Bergan var nervøs på forhånd for at det ikke skulle komme noen på konserten hun hadde tidlig på Findings fredag 16. august, var det bra fylt opp foran scenen. Foto: Robin Bøe

- Hvordan var det å spille den nye låta foran publikum?

Jeg begynte å skjelve litt i stemmen, kjente jeg, og var ganske nervøs. Men jeg følte at alle var sånn: «Det går fint, slapp av». Jeg kjente energien fra publikum, og så at folk klappet og sang med. Det var ikke forventet i det hele tatt. Det var veldig fint.

Vil ut av komfortsonen

Singelen har fått navnet «Crazy Enough», og er en ballade som handler om å tørre å leve livet til det fulle.

På spørsmål om hva akkurat dét innebærer for Julie Bergan, svarer hun:

- Akkurat når vi snakker spesifikt om låta, så handler det litt om at man kanskje, i et kjærlighetsforhold - som det er i akkurat denne låten – eller venneforhold, alle slags typer forhold, kanskje bare slår seg til ro med ting og lar alt bli et mønster, forklarer hun.

- At man ikke klarer å komme seg ut av dårlige mønstre for å leve livet til det fulle.

For henne selv handler det å leve livet til det fulle om å tørre å bevege seg ut av komfortsonen.

- Man er litt sånn: «Jeg har egentlig lyst til å bli dét og dét, men jeg går dette studiet for da vet jeg at jeg kommer inn». Eller: «Jeg har egentlig lyst til å bli artist, men det er ikke sikkert at jeg klarer det». Eller: «Jeg tror jeg liker ham litt, men jeg tør ikke si det til ham for det kan jo hende at han sier nei».

Bergan forteller at hun ikke ønsker å bli «stuck» der hun er komfortabel. Hun vil heller gjøre ting som får henne til å føle seg ukomfortabel for å sanke erfaringer og bli en bedre versjon av seg selv.

- Man må prøve og feile.

- Ofte tør man ikke ta sjanser og bevege seg utenfor komfortsonen og det trygge. Men det er når man beveger seg utenfor disse grensene at man opplever de store og altoppslukende tingene. De tingene som faktisk kan snu livet ditt på hodet og gi deg utrolig mange muligheter og opplevelser.

- Hva sier du til deg selv når du kjenner på følelsen av å være ukomfortabel?

- For min del har det alltid vært et instinkt å gå for de tingene, så jeg trenger ikke overbevisning inni meg. Jeg prøver ting selv om jeg synes de er skumle. Det hender innimellom at jeg spør meg selv hvorfor jeg setter meg selv i disse situasjonene. Men som oftest kommer det noe godt ut av det likevel, og hvis ikke, lærer man noe av det også.

Til de som kjenner seg i den nye låten, vil hun si:

- Jeg håper at folk kan tenke noen ganger at det ikke er så farlig, alt sammen, alltid. Man har mange forventninger til seg selv, og ofte er det bedre å prøve og feile og lære av det enn å ikke tørre å gjøre det i det hele tatt. Å tørre å gå ut av komfortsonen sin og prøve nye ting. For hvis man først gjør det og ting går bra, kan man få så sykt mye ut av det. Man kan lære utrolig mye, både om seg selv og folk rundt seg. Man må tørre å ta noen sjanser, og så vil det forhåpentligvis lønne seg til slutt. Som de fleste, vil jeg heller angre på det jeg har gjort enn det jeg aldri gjorde.

Prioriterer seg selv

Julie Bergan bekrefter at hun kan kjenne på prestasjonspress i hverdagen. Sånn har det alltid vært for henne, for hun ønsker å være den beste versjonen av seg selv. Helt fra hun gikk på skolen og ville ha bra karakterer og frem til hun nå gir ut låter som artist og spiller konserter.

- Jeg har alltid ekstremt høye forventninger til meg selv spesielt. Selvfølgelig kan jeg kjenne på det fra omverdenen også, men hovedsakelig innenfra. At jeg bestandig forventer at jeg skal være der for alle menneskene rundt meg. Da kan man ofte også glemme å være der for seg selv.

- Jeg prøver å minne meg på det midt oppi alt jeg forventer av meg selv at det også er ok at du ikke har lyst til å gjøre akkurat det nå, eller vil slappe av. Faktisk lytte litt.

Når hun skal lade batteriene, slapper hun av hjemme og ser på serier som «Sex and the City» og annen TV som ikke krever så mye av henne og som kan stå på i bakrgrunnen.

- Jeg er også glad i å vaske. Det er meditasjon for meg. Og trening, selv om noen kan lure på hvorfor jeg gjør det når jeg er sliten. Men det gir meg så mye energi, mer enn det faktisk tar. Den type ting. Eller bare være med mine nærmeste. De man bare kan slappe av med og hvor man ikke trenger å si et eneste ord.

LÅTAKTUELL: Julie Bergan er aktuell med singelen «Crazy Enough».
LÅTAKTUELL: Julie Bergan er aktuell med singelen «Crazy Enough». Foto: Julia Håkansson / Pressefoto

Langet ut etter botox-tilbud

I 2018 ble det stort oppstyr i influenserverdenen da et svenskt markedsføringsbyrå sendte ut en identisk henvendelse på Instagram til en rekke av Norges største influensere og kjendiser med tilbud om plastisk kirurgi og fillers.

GIKK UT TIL MANGE: Bilde av meldingen et markedsføringsbyrå sendte ut til mange i 2018. Svaret til Julie Bergan kan også sees.
GIKK UT TIL MANGE: Bilde av meldingen et markedsføringsbyrå sendte ut til mange i 2018. Svaret til Julie Bergan kan også sees. Foto: Skjermdump / Instagram / @juliebergan

Julie Bergan var en av de som fikk denne meldingen i innboksen sin, og som deretter reagerte kraftig i sosiale medier. Ett år etter hendelsen husker hun det fortsatt godt:

- Jeg synes bare det er vondt at man skal promotere og lure. Det er så mange unge influencere der ute, og for eksempel jeg har mange unge følgere. Det å skulle tilby rabattkoder eller tilby sånt til profiler, synes jeg er helt ute. Du foreslår at en person skal gå og endre på seg selv. Selv om jeg i utgangspunktet ikke hadde tenkt tanken fra før, er det noen som prøver å nesten prakke det på deg eller minne deg på at kanskje du skal fikse på noe, sier hun.

Hun sier at de fleste hun snakker med som har gjort kosmetiske inngrep, forteller at det ikke hjalp dem noe. I stedet er hun opptatt av å snakkke varmt om det å starte fra innsiden.

- Man ser alle artiklene som viser deg hvordan du kan gå ned ti kilo. Det står aldri titler som: «Slik får du et godt hjerte», «Slik er du et godt medmenneske» eller «Slik kan du løfte opp menneskene rundt deg». Det er så utrolig mye fokus på hvordan folk ser ut og sånne aktører (som markedsføringsbyrået, red. anm.) er med på å bidra veldig sterkt til dette utseendefokuset.

- Selvfølgelig bryr jeg meg om klær og alt mulig sånt, men det har jo ingenting å si hvis du ikke er et godt menneske mot deg selv og de rundt deg. Da har det ingenting å si hvordan du ser ut på utsiden. Jeg synes det er vondt å se at det er så mye fokus på det, og at det er utseendet man liksom «skal endre på» for å få det bra eller være perfekt.

- Utseendet definerer deg ikke i det hele tatt. Hvordan jeg ser ut har ingenting med min lykke å gjøre. Det er at jeg får drive med musikk, at jeg har gode venner, at jeg har ting jeg brenner for, at jeg koser meg og spiser et godt måltid, at jeg får ha en konsert. Det er de tingene som gjør meg lykkelig. Det er et veldig usunt fokus og jeg synes det er sykt at man i det hele tatt kan promotere det.

- Men kan du kjenne at det stikker litt, når man får den typen meldinger?

- Akkurat av den der himlet jeg mer med øynene. At det i det hele tatt er mulig. Men alle kjenner jo det presset hver dag, når vi sitter og følger med på å så mange andre. «Skulle ønske jeg så sånn eller sånn ut». Men det jeg prøver på når jeg kan komme i en usunn tankespiral, tenker jeg ikke på hva jeg skal endre på. I stedet tenker jeg: «Nå har du et dårlig fokus, nå må du sette fokuset ditt på andre ting». Man må heller prøve å endre tankegangen om seg selv i stedet for å tenke på hva man fysisk skal endre.

- Til unge som leser dette, har du noen råd til dem om hva de kan gjøre når de føler på kroppspress?

- Kanskje man kan snakke med foreldrene sine eller vennene sine. Da er det ofte at man kan trenge at noen andre sier «Men jeg liker akkurat dét og dét med deg». At man heller prøver å fokusere på hva som gjør seg selv glad fremfor å tenke hva man kan endre på seg selv fysisk.

GIR ENERGI: For Julie Bergan, er det å få drive med musikk, treningen og gode folk som sørger for at hun alltid er full av energi.
GIR ENERGI: For Julie Bergan, er det å få drive med musikk, treningen og gode folk som sørger for at hun alltid er full av energi. Foto: Robin Bøe
STORT SCENESHOW: Julie Bergan leverer alltid dans på høyt nivå under konsertene sine.
STORT SCENESHOW: Julie Bergan leverer alltid dans på høyt nivå under konsertene sine. Foto: Robin Bøe

Finner stabilitet i treningen

I en ustruktruert hverdag med mye reising, lite rutiner og konstante forandringer, bruker Julie Bergan trening som en måte å holde orden på tilværelsen.

- Det er en veldig stor del av hverdagen min, for den er veldig ustrukturert. Jeg er ofte i mange forskjellige land eller byer og det er mye uro rundt meg. Da er det den faste tingen jeg alltid har, hvor jeg kan være for meg selv og gjøre uansett hvor jeg er i verden og uansett når på døgnet, forteller hun.

- Jeg er egentlig veldig glad i kontroll og struktur, og da er det fint å ha trening. I tillegg tror jeg det er viktig for meg psykisk og fysisk for å holde koken. Når jeg danser og synger så mye, er det viktig å ha kondis og overskudd. Men også for å klare nettene med lite søvn, mye reising og møte nye mennesker. Da trenger man ofte å ha et overskudd med energi. Det føler jeg at trening gir meg.

- Har du noen tips til hvordan man får så mye energi som deg? Hva gjør du?

- Jeg har alltid vært en person med mye energi, og er heldig som har fått det inn med morsmelken, men jeg tror generelt det kanskje er å gjøre ting du liker. For meg er det jo musikk. Men om det så er å lese – gjør ting som gjør deg glad. Det gir jo ofte god energi. Det å være i god form kan gi mye ekstra overskudd. Spise masse mat, for eksempel! Ting som du synes er godt og hvis du har lyst på en is - spis den isen for det kan gi deg ekstra energi. Omgi deg med folk som løfter deg opp og ikke drar deg ned. Hør på musikk! Det gir mye energi. Jeg tror generelt bare å gå en runde med seg selv og spørre seg selv om hva som får deg til å føle deg bra, hva er det som gjør deg glad. Når du føler deg bra og er med folk som du synes er bra og gjør ting som du synes er gøy, samler deg seg en klump med energi som strømmer ut av kroppen!

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2019, og sist oppdatert 23/08 2019.

Les også