Inn til kjernen

Den norske jazzkvartetten The Core har aldri spart på noe som helst. Det gjør de heldigvis ikke på sin tredje CD heller – innspilt i New York.

Publisert

The Core

Office Essentials

Jazzland Recordings/Universal

De som har opplevd The Core enten i levende live eller i heimen, vet at her er det bare å feste setebeltene. Først kom «Vision» i 2004 og så «Blue Sky» i fjor og med «Office Essentials» følger de fire i sine egne spor. Vi snakker fortsatt om høyoktan akustisk jazz med klare røtter tilbake til John Coltranes siste kvartetter.

The Core har eksistert siden 1999 – alle fire har sin bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim – og så vidt jeg vet har saksofonist Kjetil Møster, bassist Steinar Raknes, pianist Erlend Slettevoll og trommeslager og hovedkomponist Espen Aalberg vært kjernen og vel så det fra dag én.

Fra mitt første møte med kvartetten har det slått meg at jeg sjelden eller aldri har opplevd et band med et slikt trøkk, energi og inderlighet som The Core. De vet hvor de vil og de framstår på et vis som at absolutt ingenting kan stoppe dem fra å komme dit. Coltrane er allerede nevnt som en inspirasjonskilde, men også de andre disiplene hans fra 60-tallet som Albert Ayler, Pharoah Sanders og Archie Shepp har sådd noe som de fire tradisjonstrygge, men samtidig framtidsrettede og søkende herrene høster fra.

Aalberg har skrevet tre av de seks låtene, Møster og Raknes én hver mens den siste er en kollektiv ekskursjon av det heftige slaget. Innspillinga blei gjort i løpet av én dag i september i New York og det er ingen overdrivelse å påstå at The Core tok med seg energien fra den heftigste byen på kloden inn i studioet i Brooklyn.

Dette er urtøff, meget energisk akustisk jazz av den tidløse sorten og The Core bekrefter nok en gang at de tilhører det absolutte internasjonale tetsjiktet.

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2007.

Les også