Hvilket møte!

“Meditations on Coltrane” er for sikkerhets skyld den tredje utgivelsen med kraftkvartetten The Core involvert I det herrens år 2007. Det gjør absolutt ingenting – de tre er ganske så forskjellige og alle er veldig bra.

Publisert

Bergen Big Band Featuring The Core
Meditations on Coltrane
Grappa/Musikkoperatørene

Her treffer vi de fire herrene Kjetil Møster, Steinar Raknes, Erlend Slettevoll og Espen Aalberg – alle med røtter fra jazzlinja i Trondheim og fra den amerikanske 60-talls tradisjonen med John Coltrane, Pharoah Sanders, Albert Ayler og Archie Shepp som føringsoffiserer – i et unikt samarbeid med Bergen Big Band under fjorårets Nattjazz i byen som hentet gullet hem for første gang på 44 år. Det som har blitt skapt mellom disse to bandene er også tilnærma gull.

2006 var det store Coltrane-året. Det var 80 år siden han var født og ”alle” skulle markere geniet og stilskaperen verden rundt. Det fant også tidligere Vossajazz-general Lars Mossefinn og The Core-saksofonist Kjetil Møster ut at var en god idé, men av ymse årsaker blei dette prosjektet der kvartett møtte storband utsatt ett år.

Vidar Johansen, Vigleik Storaas og John Surman fikk i oppdrag å skrive arrangementene for denne spesielle konstellasjonen og, uten forkleinelse for Storaas og Surman, så framstod Johansen suite på Coltranes ”Meditations” fra 1965, som noe helt ekstraordinært etter framførelsen den 24. mai i fjor.

NRK hadde heldigvis tatt opp konserten og etter å ha tilbragt en del tid sammen med denne konserten, er det bare å slutte seg til: dette er jazzmusikk av meget høy klasse. Johansen er en arrangør i verdensklasse som har fått altfor lite oppmerksomhet både her hjemme og utendørs og det spørs om ikke dette er høydepunktet i hans produksjon så langt. Han har skjønt Coltranes intensjoner, han har skjønt storbandets muligheter og evner og han lar The Core få all den plass kvartetten har ”krav” på. Alle fire framstår nok en gang som glitrende solister – Kjetil Møster og Erlend Slettevoll bare vokser og vokser og framstår nå med en autoritet som er sjelden.

Dette er tøff, heftig, reflekterende musikk av sjelden karakter og måtte mange gode makter sørge for at det glitrende storbandet, med solister som Dag Arnesen og Olav Dale – som også leder bandet, og The Core får muligheten til å møtes igjen i levende live. Til det skjer kan vi alle glede oss mye, lenge og ofte med ”Meditations on Coltrane”.

FLERE MUSIKKANMELDELSER

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2008.

Les også