Husker du dette?

Bobbysocks, Rubiks kube og kassetter... Nå kan du oppleve 1980-tallet igjen.

Foto: Anne Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum
Publisert

(SIDE2:) Det er nesten tjue år siden 1980-tallet tok slutt. Og fremdeles klarer vi ikke glemme tiåret som ga oss Wham og Alphaville, som utfordret oss med Rubiks kube og som fikk oss til å tro at det var kult med skulderputer.

Nostalgi: Sjekk vår gjennomgang av 80-tallet

Nå har du mulighet til å se tilbake på det elskede - og forhatte - tiåret. Folkemuseet i Oslo åpner 23. april utstillingen «Back to the 80s». Her stiller de ut mange av de tingene vi husker fra 1980-tallet.

Se flere bilder nederst i artikkelen.

Slapp oss løs
Det er ikke tilfeldig at akkurat 80-tallet er et tiår som mange husker.

- 80-tallet er nok elsket av mange fordi det var en tid da vi slapp oss løs på mange områder. Norge var et rimelig gjennomregulert samfunn faktisk helt fra krigen og fremover. Dette endret seg på 80-tallet, sier Paal Mork, leder for publikumsavdelingen på Norsk Folkemuseum, til Side2.

Han trekker fram flere synlige endringer vi fikk på 80-tallet.

Foto: Anne Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum

- Vi fikk andre TV-kanaler enn NRK via kabel - hvem husker ikke Pat Sharp og SKY TV? Vi fikk nærradioer, vi fikk butikker som var åpne på kveldstid, økonomiske markeder ble deregulert, det ble akseptert å være homo, og så videre. Alt dette kombinert med oppgangstid ga en boost i hele samfunnet, og vi levde ut glade dager med sjampis, vannseng og fete biler, sier han.

Teknikken var heller ikke den samme som før, og mange fikk sitt første møte med PC, mobiltelefon og CD-spiller.

- Verdenssamfunnet ble også endret. Jernteppet raknet, Berlinmuren falt og politiske mønstre ble forandret. Alt dette i kombinasjon med et krakk som satte bremsene på ved inngangen til 90-tallet, har nok bidratt til at 80-tallet fortsatt lever i oss - i et pastellrosa skjær, sier Mork.

80-tallsparty
Mye av utstillingen på Folkemuseet er viet til mote, med alt fra pastellfarger og rosa til svart og rocka. Også hjemmeinnredning og teknologi har fått stor plass. De som var barn på 1980-tallet vil trolig kjenne igjen noen av lekene som er stilt ut.

Musikken var også en viktig del av 80-tallet. Og dette er selvsagt med på utstillingen.

27626

Åpningen på torsdag gjøres med en skikkelig 80-tallsfest. Publikum oppfordres til å kle seg i 80-tallsklær - og det fineste antrekket vil bli premiert. Eivind Rølles fra The Monroes står for åpningen, mens bandet Chemistry vil spille 80-tallshits. Man vil også kunne delta på 80-tallsquiz.

Utstillingen vises til 1. februar 2010.

1868

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2009.

Les også