En vakker liten perle

Gitaristen Hallgrim Bratberg og bassisten John Børge Askeland har tatt oss med på ei reise som bør vare i mange år.

Publisert

Hallgrim Bratberg John Børge Askeland
Hallgrim Bratberg John Børge Askeland
Echofisk/Musikkoperatørene

For meg har duoen Charlie Haden og Pat Metheny satt standarden for hva som enn måtte komme av bass/gitar-samarbeid med «Beyond the Missouri Sky». For alle andre som kommer etter vil det være urettferdig å sammenlikne, men det Hallgrim Bratberg og John Børge Askeland gir oss gjennom sin debut-CD holder likevel skyhøy standard.

De to herrene, som befinner seg rundt 40-års streken, har spilt viktige roller i norsk musikkliv lenge uten å få de aller største overskriftene av den grunn. De har vært og er ettertrakta samarbeidspartnere for artister som Silje Nergaard, Morten Harket, Kari Bremnes, Anne Grete Preus og Sissel Kyrkjebø.

I jazzsammenheng har ikke de markert seg like kraftig, men Bratberg har vi bl.a. hørt sammen med Geir Lysne Listening Ensemble. Dette duomøtet – de to har spilt sammen siden 80-tallet – forteller oss med all ønskelig tydelighet at store deler av det kollektive musikalske hjertet deres hører hjemme i jazz og improvisert musikk.

Alt de to har vært med på opp gjennom årene, det være seg folkemusikk, pop eller gospel, finner vi igjen her i dette svært så vakre og melodiøse møtet. Bratberg benytter seg både av akustiske og elektriske gitarer, mens Askeland kun trakterer den store fela.

De to legger heller ikke skjul på at Jan Johansson og «Jazz på svenska»-måten å tilnærme seg musikk på, har vært viktig og det får vi også flere eksempler på. Det eneste sporet de to ikke har ansvaret for – unntatt to folkemelodier – er Stings «Fragile» som de avgjort har gjort en egen versjon av.

Hallgrim Bratberg og John Børge Askeland har invitert oss med på et varmt og vakkert møte og umiddelbart etablert seg som to viktige musikanter med noe eget å melde. For alle som trenger sjelefred og godhet i hverdagen – hvem gjør ikke det? – så anbefales nytt påfyll med Bratberg og Askeland med jevne mellomrom i dagene, månedene og årene som kommer – dette er nemlig tidløs musikk.

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2007.

Les også