Eirik den allsidige

Komponisten og arrangøren Eirik Hegdal har de seineste åra fortalt oss at han er i besittelse av et unikt talent. Her avdekker han nok ei side av seg sjøl.

Publisert

Eirik Hegdal Alpaca Ensemble

Tapet Tapet!

Jazzaway Records/Musikkoperatørene

Eirik Hegdal er mest kjent som mannen som tok over stafettpinnen etter Erlend Skomsvoll som leder for Trondheim Jazz Orchestra, det store orkesteret som bl.a. alltid «tar seg av» musikken til Artist in Residence under Moldejazz. I løpet av de seineste årene har Hegdal vist oss både der og med sine andre prosjekter at vi har med ei svært original stemme å gjøre, det være seg som instrumentalist eller som komponist og arrangør.

Nå møter vi han sammen med det klassiske ensemblet Trio Alpaca der Else Bø spiller piano, Marianne Baudouin Lie spiller cello og Sigrid Elisabeth Stang trakterer fiolinen. Hegdal på baryton- og sopransaksofon sammen med trommeslager og perkusjonist Tor Haugerud gjør sitt til at dette blir et møte av svært sjeldent format og musikken Hegdal har komponert kjenner få om noen grenser.

Hegdal har brukt sin store kunnskap og allsidighet til å la to musikalske verdener møtes. Vi snakker om to uttrykk som er likeverdige i Hegdals tilnærmingsmåte og som han bringer sammen til et organisk hele som ikke er jazz og som ikke er samtidsmusikk, men som er det også, hvis du skjønner!

Hegdals ambisjon har vært å oppdage hvordan små forandringer i store intervaller og rytmer kunne frambringe nye og forskjellige nyanser av lyd. Han har skrevet 18 ”låter” for dette kammerensemblet som forteller oss at han har en oversikt over begge verdener som er sjelden og som gjør at lydbildet er ytterst spennende og annerledes.

«Tapet Tapet!» og Alpaca Ensemble har blitt noe helt spesielt i den norske musikkfloraen. Eirik Hegdal har visket ut enda flere grenser og etablert seg ytterligere i nye tetsjikt som komponist og arrangør.

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2007.

Les også