DumDum stopper tiden

Det er lenge siden DumDum Boys fant albumtitler ved å gå seg vill i skauen. Les intervju og anmeldelse her.

Foto: Berit Roald, Scanpix
Publisert

(SIDE2:) DumDum Boys har satt seg i sin «Tidsmaskin» og transportert sine fans inn i DumDum-land nok en gang. «Tidsmaskin» er første plate fra trønderbandet på tre år etter stormsuksessen med «Gravitasjon».

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

- En gang bestemte vi en albumtittel etter å ha drukket oss fulle på øl og akevitt på sykkeltur i Nordmarka. Vi hadde med oss en halv saltpølse til lunsj. Og så kjørte vi oss vill. Vi fortsatte inn i skogen istedenfor ut ,så vi brukte hele dagen på å finne hjem igjen, forteller de.

Men det er cirka 10 år siden. Nå har de nye tidene slått inn. Ifølge Kjartan Kristiansen ble albumtittelen denne gang bestemt på sms.

- Kun sentral på scenen
Etter 20 år er gutta fremdeles på topp. I det som skrives omtales DumDum Boys som «et av de mest sentrale bandene i norsk rockehistorie»

Det er ikke akkurat en merkelapp som Aslak Dørum og Kjartan Kristiansen spaserer rundt med på brystet når vi møter dem i Oslo en regntung høstdag.

- Det er blitt en etablert sannhet som gjentas igjen og igjen. Men når vi ikke står på scenen, føler jeg meg helt i periferien. Når jeg imidlertid er på scenen, så er der og da viktigst av alt, sier Aslak Dørum til Side2.

Det hender at han og Kjartan Kristiansen hører på nye band som påstås å være influert av dem. Det er ikke alltid de hører det. Samtidig synes de ikke at nye band skal bry seg så mye om sammenlikningene.

- Man har jo bare fire band å sammenlikne med. Det er enten oss, Raga Rockers, De Lillos eller Jokke og Valentinerne, sier Kjartan Kristiansen til Side2.

Etter tre år har de to returnert til «moderskipet»., som Kristiansen kaller det, og altså begått «Tidsmaskin». Singelen «Snø på mars», skrevet av Kjartan, ruller og går på radioen. Nå er resten av de 11 låtene på albumet klare til å slippes på publikum.

LES VÅR ANMELDELSE: Rockemonster på Viagra

Vide tolkninger
Kjartan sier at han fikk ideen til låten da han hørte på Alltid Nyheter at det hadde snødd på mars.

- Jeg var i et litt underlig humør, og tenkte på sett og vis at det var litt trist, sier han. Mens Aslak Dørum synes linja er veldig forløsende.

- Når jeg hører at det snør på mars, er alt mulig. Jeg var nok i et veldig godt humør på den tiden, men det beviser egentlig bare hvor forskjellig folk oppfatter låter og tekster, sier han.

Og kanskje spesielt DumDums tekster. Dørum og Kristiansen som skriver all musikken, er kjent for sitt poetiske, underfundige og rå ordsnekkeri. De får mange ulike tilbakemeldinger fra lytterne. Sjelden er det spesielt lystig, selv om Kristiansen «til sin skrekk» har skjønt at noen har sammenliknet den noe «upbeat»-lydende «Snø på Mars» med DeLillos.

Melankolske tekster har sin forklaring, mener Aslak.

- Når jeg har det helt topp, så ringer jeg ikke kameratene mine og forteller om det, sier han.

Foto: Berit Roald, Scanpix

Kvartett
Siden sist er bandet gått fra kvintett til kvartett etter at keyboardist Atle Karlsen ga seg i DumDum Boys etter 18 år. Fremdeles synes ikke bandet at de trenger å gi noen forklaring på det.

- Jeg synes jo at med så mange andre viktige hendelser i verden, så var det jo litt snodig at det ble en nasjonal nyhet at en musiker slutter å spille tangenter i et band, sier Dørum, som samtidig smaker på at det jo er hyggelig at DumDum gir oppmerksomhet. Karlsen er ikke erstattet i bandet. Men karene har hyret inn Mikael Lindqvist til livespillinger.

- Han står og uler ute på sidelinjen, spøker Dørum om hvordan det må være for Lindqvist å komme inn i 20 års bandfellesskap.

Livefølelsen
«Tidsmaskin» er spilt inn omtrent live. Det er en stund siden gutta la fra seg sin fascinasjon for tekniske duppeditter.

- På 80-tallet var det veldig mye tekniske nyvinninger som vi synes var det hippeste i verden. Men det er nesten ingenting av det som brukes i dag, sier Kjartan Kristiansen. Årevis med erfaring har lært dem å stole på gitaren, og produsent Yngve Leidulv Sætre.

- Så mange år sammen hjelper oss ikke det spøtt i studio, sier Aslak Dørum. Fire medlemmer har nemlig fire forskjellige meninger. Men Dørum og Kristiansen har lært seg å stå på og å ta knekken på sine «darlings». Og selv om de to er enige om at internett er strålende saker, så er det ikke uten grunn at DumDum også gir ut på vinyl.

SE VIDEO AV SNØ PÅ MARS

- Vi er fremdeles der at vi vil sette sammen et helhetlig album. Det kan godt være låter som jeg synes er bedre som ikke kommer med, fordi de ikke passer inn i helheten, sier Dørum.

Til våren kan vi forvente oss en utstrakt turné fra bandet. Da tar de hele Norge. Og kanskje er det her hemmeligheten til DumDums fortsatte suksess ligger. Ingenting er nemlig bedre enn sommerfestival, selv etter 20 år.

- Å trille ut motorsykkelen fra traileren og bare sette avsted i solskinnet er helt utrolig. Men det beste øyeblikket er egentlig det som skjer rett før vi går på scenen, sier Kjartan Kristiansen.

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2009.

Les også