Skuespiller Henrik Mestad

Minnet som får tårene til å trille: – Han kom og plukket meg opp

Henrik Mestad hyller den avdøde filmskaperen Petter Vennerød.

<b>PRISBELØNNET</b>: Henrik Mestad er en av våre fremste skuespillere. Han har mottatt en rekke priser for sitt skuespillervirke, både på teaterscenen, og for TV- og filmroller. Han har vært ansatt på Nationaltheatret siden 1991
PRISBELØNNET: Henrik Mestad er en av våre fremste skuespillere. Han har mottatt en rekke priser for sitt skuespillervirke, både på teaterscenen, og for TV- og filmroller. Han har vært ansatt på Nationaltheatret siden 1991 Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Publisert

– Da jeg var 16 år, full av futt og retningsløs, kom Petter og plukket meg opp, forteller skuespilleren Henrik Mestad (58), mens tårene triller nedover kinnet.

Her og Nå møtte i vinter skuespilleren på premieren for filmen «Den siste reisen». Den handler om filmskaperen Petter Vennerøds sykdom og død.

– Nå ble jeg rørt, fortsetter den sympatiske skuespilleren mens han tørker tårene minnet av Petter fremprovoserer.

Les også: Her har Petter Vennerød fått diagnosen: – Vi trodde at han hadde mange år igjen, men sykdommen utviklet seg fort

Hyller Petter Vennerød

Henrik er kjent fra TV-serier som «Okkupert» på TV 2 og «Vikingane» på NRK. Nylig var han også aktuell i «Kampen om Narvik», den norske storfilmen med handling fra andre verdenskrig.

Skuespilleren og familien hans har kjent filmskaperen Petter Vennerød i mange år.

<b>HENRIK MESTAD:</b> Under premieren på filmen «Den siste reisen» var skuespilleren Henrik Mestad en selvskreven gjest. – Da jeg var 16 år, full av futt og retningsløs, kom Petter (Vennerød, red.anm.) og plukket meg opp, fortalte Henrik til Her og Nå.
HENRIK MESTAD: Under premieren på filmen «Den siste reisen» var skuespilleren Henrik Mestad en selvskreven gjest. – Da jeg var 16 år, full av futt og retningsløs, kom Petter (Vennerød, red.anm.) og plukket meg opp, fortalte Henrik til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

Det var i 2018 at Petter fikk diagnosen atypisk Parkinson sykdom, og bare tre år senere, i 2021, døde han av den.

Petter Vennerød døde i september 2021 av
Parkinson sykdom.
Petter Vennerød døde i september 2021 av Parkinson sykdom. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Sammen med Svend Wam var han en del av den mye omtalte filmduoen Wam & Vennerød. Det er takket være Petter at Henrik fant sin lidenskap.

– Starten på karrieren min var Petter Vennerød. Det var han som sa til meg: «Du må bli skuespiller du, Henrik». Jentene og jeg fulgte ham helt til det siste, forteller 58-åringen berørt.

Les også: Tobias Santelmann: – Jeg hadde klart å skjule det så godt, så lenge

Kona Adele Matheson Mestad

«Jentene» er hans kjære kone Adele Matheson Mestad (43) og døtrene Iben (14) og Vilja (10), som også var med på filmpremieren.

Henrik sprekker opp i et stort smil da vi spurte hva som var det beste med å bli far i voksen alder.

– Åh, hvor skal jeg begynne? Da har man hatt så mange år til å svi av krutt at du blir en tålmodig pappa. Det er godt å ha med seg når man blir forelder, poengterer Henrik.

<b>16 ÅRS ALDERSFORSKJELL:</b> Henrik er gift med juristen Adele Matheson Mestad. Hun er direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter.
16 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Henrik er gift med juristen Adele Matheson Mestad. Hun er direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter. Foto: Marius Gulliksrud

Skuespilleren mener han er helt i toppsjiktet når det kommer til tålmodighet.

– Jeg er verdens mest tålmodige pappa, eller kanskje ikke verdens mest tålmodige, men i hvert fall blant de ti mest tålmodige, oppsummerer 58-åringen fornøyd.

Les også: (+) Ingebjørg Bratland holder samboeren hemmelig: – Han er litt eldre enn meg, og jeg tror det er en fordel

Tok en treningspause

I 2015 bestemte den over gjennomsnittet aktive Henrik seg for å ta en treningspause. Han skulle prioritere søvn og småbarnslivet, fremfor harde treningsøkter.

Skuespilleren takker barna for at han allikevel har holdt seg i god fysisk form.

– Det som er sprøtt er at jeg er råsterk. Hvordan kan jeg være det uten å trene? Jo, fordi jeg løfter på barna hele tiden. For noen år siden fikk jeg en hodeskade som gjorde at jeg ikke tålte trening, treningspausen ble dermed lenger enn planlagt, sier Henrik.

<b>FAMILIEMANN:</b> Henrik tok med seg kona Adele Matheson Mestad og døtrene Iben og Vilja på premieren av filmen «Den siste filmen». Henriks kollega og venn Gard B. Eidsvold var også til stede på filmpremieren.
FAMILIEMANN: Henrik tok med seg kona Adele Matheson Mestad og døtrene Iben og Vilja på premieren av filmen «Den siste filmen». Henriks kollega og venn Gard B. Eidsvold var også til stede på filmpremieren. Foto: Svein Brimi

I tillegg til å holde seg i form ved å løfte barn, har Henrik vedlikeholdt kroppen med yoga. Men nå er han klar for hardere økter og kommer med en saftig advarsel.

– Jeg er i fin form igjen og skal begynne å trene hardt. Så nå advarer jeg alle gamle kompiser; om et par år er jeg tilbake i livsfarlig form, sier Henrik med et bredt smil.

Denne saken ble første gang publisert 23/05 2023.

Les også