Michelle obama

– Jeg har gått fra å være mammasjef til å bli sjefrådgiver

Selv om Michelle Obama ikke er presidentfrue lenger, stopper ikke det henne fra å prøve å gjøre verden bedre. 60-årsjubilanten jobber for at barneekteskap skal forsvinne så fort som mulig.

<b>ENGASJERT:</b> Selv om hun ikke er presidentfrue lenger, er det ikke noe å si på Michelle Obamas engasjement. I november i fjor talte hun under Obama Foundation Democracy Forum i Chicago.
ENGASJERT: Selv om hun ikke er presidentfrue lenger, er det ikke noe å si på Michelle Obamas engasjement. I november i fjor talte hun under Obama Foundation Democracy Forum i Chicago. Foto: NTB
Publisert

17. januar runder Michelle Obama 60 år. Kona til Barack Obama (62) ble verdenskjent da ektemannen vant presidentvalget i 2008 og ble innsatt som USAs 44. president i 2009.

Hun ble også historisk som den første afroamerikanske presidentfruen som flyttet inn i Det hvite hus i Washington.

Michelle ble svært populær under de åtte årene hun var presidentfrue, og populariteten har også vært høy etter at ekteparet flyttet ut i 2017. Både i 2018, 2019 og 2020 toppet Michelle listen over den mest beundrede kvinnen i USA.

Møttes på jobb

Etter at presidentperioden var over, flyttet ekteparet til en over 700 kvadratmeter stor bolig i det eksklusive området Kalorama i Washington. Ifølge Barack var perioden i Det hvite hus tøff for kona.

– Hun har vært mer av­slap­pet og gla­de­re et­ter at vi flyt­tet ut. Det gjor­de at vi kun­ne nyte den ster­ke kjær­lig­he­ten som er i et ek­te­skap som har vart så len­ge, forklarte ektemannen i et intervju med magasinet People.

<b>SJARMERTE: </b>20. januar 2009 ble Michelle og Barack Obama USAs nye presidentpar. Etter presidentinnsettelsen ble kvelden avsluttet med et ball, og den nye presidenten flørtet med både kona og kamera mens paret danset i Washington.
SJARMERTE: 20. januar 2009 ble Michelle og Barack Obama USAs nye presidentpar. Etter presidentinnsettelsen ble kvelden avsluttet med et ball, og den nye presidenten flørtet med både kona og kamera mens paret danset i Washington. Foto: NTB

De to møttes da begge jobbet i advokatfirmaet Sidley Austin i Chicago på slutten av 1980-tallet. Michelle kom rett fra prestisjeuniversitetet Harvard med toppkarakterer. Barack skal ha falt pladask for den tre år yngre kollegaen, men måtte spørre flere ganger før hun sa ja til å gå på date med ham i 1989.

– Jeg tenkte aldri på at han skulle bli en innflytelsesrik politiker eller president. Det var hans utrolige medmenneskelighet og væremåte jeg falt for, har hun tidligere uttalt.

3. oktober 1992 giftet de seg i Trinity United Church of Christ i Chicago. I 1998 kom Malia Obama (25) til verden, og i 2021 ble Sasha Obama (22) født.

Les også: (+) Stort årshoroskop: Slik blir 2024!

Travel tid

Michelle nyter en mer avslappet og tilbaketrukket tilværelse utenfor Det hvite hus.

– Nå har jeg en dør og en ringeklokke, og folk blir overrasket når det er jeg som kommer til døren og åpner, har Michelle fortalt i talkshowet til Ellen DeGeneres.

– Jeg står opp når jeg vil stå opp. Vi har det fantastisk! Jentene har det bra, Barack jobber, vi har nye prosjekter, og vi holder oss opptatt og reiser mye. Vi har det gøy, forklarte hun.

Etter 2017 har Michelle gitt ut to bøker. «Min historie» kom i november 2018 og handlet om hennes oppvekst, arbeidsliv, kjærligheten, morsrollen og tiden i Det hvite hus. Boken solgte over 11 millioner eksemplarer i løpet av det første året.

Fire år senere kom «Lyset i oss alle – å finne styrke i en urolig tid». Den er dels selvbiografisk og dels selvhjelpsbok, og Michelle deler tips og tanker om livet og hvordan man skal takle motgang og utfordringer og holde håpet oppe i en usikker verden.

Hun har også vært opptatt med å lage podkast de siste årene. Først kom «The Michelle Obama Podkast» i 2020, og i 2023 laget hun «Michelle Obama: The Light Podkast», der hun tok opp temaer fra den nyeste boken i samtale med kjente personer som Oprah Winfrey (69), Ellen DeGeneres (65) og David Letterman (76).

Michelle har også vært travel med en rekke ulike produksjoner gjennom Higher Ground, produksjonsselskapet som hun startet sammen med Barack, og som har hatt et samarbeid med Netflix siden 2018.

Les også: Abid Raja: – Der og da ble jeg for­els­ket i Na­dia på nytt!

<b>MALERI-KYSS:</b> I september 2022 avduket president Joe Biden de offisielle portrettene av Obama-ekteparet som skal henge i Det hvite hus. Barack kysset sin kone ømt på kinnet under seremonien. Maleriene er laget av Robert McCurdy og Sharon Sprung.
MALERI-KYSS: I september 2022 avduket president Joe Biden de offisielle portrettene av Obama-ekteparet som skal henge i Det hvite hus. Barack kysset sin kone ømt på kinnet under seremonien. Maleriene er laget av Robert McCurdy og Sharon Sprung. Foto: ntb/Pool/ABACA/Shutterstock

Flere hjertesaker

Gjennom sine åtte år som presidentfrue jobbet hun hardt for en rekke hjertesaker som blant annet jenters rettigheter, gi støtte til militær-familier, få unge til å ta utdannelse og grep om fremtiden og å bekjempe farlig fedme blant barn og unge ved å rette fokus mot kosthold.

Michelle lanserte en rekke initiativ som Let’s Move!, Joining Forces, Reach Higher og Let Girls Learn. Og engasjementet er fortsatt veldig stort, særlig kampen for jenters rettigheter rundt om i verden.

I november i fjor dro hun derfor til Sør-Afrika og Malawi med Girl Opportunity Alliance, som er en del av Obama Foundation.

Året før hadde hun startet et samarbeid med to andre innflytelsesrike kvinner, menneskerettighetsadvokaten Amal Clooney (45) og den tidligere Microsoft-lederen Melinda French Gates (59).

Amal driver Clooney Foundation for Justice sammen med ektemannen George Clooney (62), mens Melinda har grunnlagt veldedighetsorganisasjonen Gates Foundation sammen med eksmannen Bill Gates (68).

Til Afrika

Trioen dro til Afrika for å rette søkelyset mot de mange barneekteskapene der, spesielt i Malawi. Målet er å få en slutt på det, samt støtte jenter og kvinner som ønsker å få seg en utdannelse.

Ifølge Michelle er skolegang en effektiv måte å få stoppet barneekteskap og få jenter til å utnytte deres potensial.

<b>KJEMPER FOR JENTENE:</b> I november i fjor reiste Michelle Obama sammen med Melinda Gates (i oransje kjole) og Amal Clooney. Trioen jobber for å få slutt på barneekteskap, og besøkte blant annet Malawi, som er et av landene som fortsatt har mange barneekteskap. Her er damene på besøk hos elever på Ludzi Girls Secondary School i Malawi.
KJEMPER FOR JENTENE: I november i fjor reiste Michelle Obama sammen med Melinda Gates (i oransje kjole) og Amal Clooney. Trioen jobber for å få slutt på barneekteskap, og besøkte blant annet Malawi, som er et av landene som fortsatt har mange barneekteskap. Her er damene på besøk hos elever på Ludzi Girls Secondary School i Malawi. Foto: NTB

Malawi skal være et av landene i verden som har absolutt høyest forekomst av barneekteskap. 42 prosent av jentene i landet er gift før de fyller 18 år. I Mchinji-området blir 33 prosent av jentene gravide før de fyller 18 år og avslutter dermed utdannelsen sin.

Ifølge Unicef har prosentsatsen for antall barneekteskap blant alle ekteskap sunket fra 23 prosent til 19 prosent i løpet av 10 år, men Unicef anslår likevel at det vil ta 300 år før barneekteskap er utryddet. Det er ikke Michelle Obama enig i.

– Dette er et problem som kan løses i morgen. Hvis alle verdens ledere gikk sammen og prioriterte saken, ville det ikke ta 300 år. Det kunne ha skjedd på under én generasjon, sa hun til BBC.

<b>KJERNE-FAMILIEN: </b>Døtrene Malia og Sasha var bare 10 og 7 år gamle da foreldrene ble landets presidentpar, så døtrene bodde store deler av oppveksten i Det hvite hus sammen med hundene Bo og Sunny.
KJERNE-FAMILIEN: Døtrene Malia og Sasha var bare 10 og 7 år gamle da foreldrene ble landets presidentpar, så døtrene bodde store deler av oppveksten i Det hvite hus sammen med hundene Bo og Sunny. Foto: Stella Pictures

Hjertet hennes brenner for de unge jentene som ikke har vært like heldige som henne selv.

– Jeg ser meg selv i de jentene som vi kjemper for. Jeg ser døtrene mine i de jentene, sa hun til BBC.

Les også: Halvor Bakke (52) hjelper tusenvis i Tanzania

Trekker seg tilbake

Nå har døtrene hennes blitt voksne og har flyttet hjemmefra for lengst. Malia på 25 år har tatt utdannelse ved Harvard, det samme universitetet der begge foreldrene har gått. Nå jobber hun som manusforfatter i Los Angeles. Sasha ble også ferdig med studier i California i 2023.

Tobarnsmoren gleder seg over hvordan forholdet til døtrene har forandret seg.

– Jeg har gått fra å være mammasjef til å bli sjefrådgiver. Det er herlig å kunne se jentene mine fly videre og med lettelse se at jeg ikke har rotet til livene deres, fortalte hun i sin egen podkast.

Selv om Michelle fortsatt har et sterkt engasjement, legger hun ikke skjul på at hun har begynt å roe litt ned og er selektiv når det gjelder hvilke prosjekter hun skal bli med på.

– Det er derfor Barack og jeg er fokusert på å utvikle neste generasjons ledere gjennom Obama Foundation. Så for hvert år som vi tar ett steg lenger ut av rampelyset, lager vi mer plass til dem, har hun fortalt til magasinet People.

<b>PÅ TENNIS: </b>I august i fjor satt ekteparet på tribunen under US Open i New York og fulgte med på kampen mellom Coco Gauff fra USA og Laura Siegemund fra Tyskland. Barack fulgte også smilende med på kona, og det så ut til at han fortsatt er svært betatt av sin kjære.
PÅ TENNIS: I august i fjor satt ekteparet på tribunen under US Open i New York og fulgte med på kampen mellom Coco Gauff fra USA og Laura Siegemund fra Tyskland. Barack fulgte også smilende med på kona, og det så ut til at han fortsatt er svært betatt av sin kjære. Foto: NTB

Hun fortalte samtidig at hun og ektemannen ikke ønsker å oppleve vinter noen gang igjen og at de vil tilbringe mer tid sammen.

– Vi bygger grunnlaget for at noen andre kan fortsette arbeidet slik at vi kan trekke oss tilbake og være med hverandre – og Barack kan golfe for mye, og jeg kan erte ham for å spille for mye golf fordi han ikke har noe annet å gjøre, spøkte hun.

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2024.

Les også