Martin Johnsrud Sundby om idrettens pris

Legene fant aldri ut hva som var galt: – Har alltid vondt når jeg står opp om morgenen

Å være en av verdens beste langrennsløpere, har kostet. Smertene han våkner med hver morgen, gir ham likevel merkverdig nok en tilfredsstillende følelse av å ha gjort en god jobb. 

<b>MERITTERT:</b> Martin Johnsrud Sundby har gjennom en innholdsrik karriere sørget for å få med seg fire VM-gull og to OL-gull i bagasjen. I fjor ga han seg som langrennsløper på toppnivå. Han satser videre på langløp.
MERITTERT: Martin Johnsrud Sundby har gjennom en innholdsrik karriere sørget for å få med seg fire VM-gull og to OL-gull i bagasjen. I fjor ga han seg som langrennsløper på toppnivå. Han satser videre på langløp.
Sist oppdatert

Martin Johnsrud Sundby (38) var bare ni år gammel da langrenn tok over store deler av livet.

Målrettet trening har blitt hans ytterste ekspertise. Som langrennsløper ble han kjent som et arbeidsjern, som alltid la ned de ekstra treningstimene som måtte til for å få resultater i sporet.

– Jeg har elsket denne livsstilen. Men det går ikke lenger med det livet jeg lever i dag. Jeg har tre barn, mange forpliktelser og mindre tid. Så har jeg blitt eldre. Kroppen tåler ikke den samme treningsmengden den en gang gjorde, innrømmer Johnsrud Sundby, som tidligere kunne legge ned opp mot 1250 treningstimer i året.

Ga seg som langrennsløper

Martin Johnsrud Sundby (37)

Født: 26. september 1984, Oslo

Yrke: Langrennsløper

Høyde: 1,74 m

Barn: Markus Sundby

Ektefelle: Marieke Heggeland

Da han valgte å gi seg som langrennsløper i fjor, hadde han slitt med smerter i ryggen over lengre tid. Legene fant aldri helt ut av hva som var galt og Martin lærte seg å håndtere ubehaget i skisporet. I dag er det langløp som gjelder for trebarnsfaren. Da blir ikke ryggproblemene like fremtredende.

– Så lenge jeg staker og slipper å bruke bena, går det bra. Når du har drevet med idrett på mitt nivå over så lang tid, kjenner du det i kroppen. Jeg har alltid vondt når jeg står opp om morgenene. Det er kanskje litt vanskelig for andre å forstå, men det er faktisk litt deilig også. Du er litt fornøyd med å ha vondt, fordi det er jo et resultat av at du har gjort en bra jobb, ikke sant? innrømmer den TV-aktuelle langrennsprofilen.

– Men det hemmer meg ikke i det daglige. Jeg har aldri hatt problemer med å følge opp barna av den grunn, legger Martin til, som har tre sønner på henholdsvis 1, 5 og 8 år.

Selv om han ikke har vært moden for å kutte navlestrengen til langrenn helt enda, merker han en betydelig endring fra da han var aktiv med landslaget.

– Jeg har mye lavere skuldre. Det er en epoke i livet som er over. Å få mer tid med familien min er det jeg har mest lyst til i dag. Jeg trives utrolig godt sammen med barna mine, og å få følge dem opp er en glede. Jeg har funnet en balanse i livet som fungerer, smiler Martin varmt.

Les også: Martin Johnsrud Sundby skal forsvare VM-gullet, men så er det nok slutt

<b>TREBARNSPAPPA:</b> Rollen som trebarnspappa og toppidrettsutøver ble mot slutten vanskelig å forene. Martin og kona Marieke har tre gutter på henholdsvis 1, 5 og 8 år. 
TREBARNSPAPPA: Rollen som trebarnspappa og toppidrettsutøver ble mot slutten vanskelig å forene. Martin og kona Marieke har tre gutter på henholdsvis 1, 5 og 8 år. 

Programleder for «16 ukers helvete»

Det beryktede toppidretts-vakuumet som kan oppstå etter avsluttet karriere, har på ingen måte gjort seg gjeldende for Martin. Som om det ikke er nok å holde tritt med tre aktive gutter, satser han fullt på langløp kommende sesong. Han har også rukket å debutere som programleder. De siste månedene har han nemlig pisket seks norske kjendiser i form i TV-serien «16 ukers helvete».

– Jeg var veldig usikker på om jeg skulle hoppe på dette toget, men jeg tok sjansen – og har ikke angret et sekund! Fra å jobbe med å toppe egen form, har jeg nå prøvd få alle til å skjønne det som er som frokost for meg. Det er ikke så enkelt som jeg på forhånd hadde trodd, flirer den topptrente langrennsløperen.

<b>TOPPTRENT:</b> Fra han var ni år gammel har langrenn har betydd alt for Johnsrud Sundby, men å presse kroppen til det ytterste over mange år, har satt sine spor i kroppen. 
TOPPTRENT: Fra han var ni år gammel har langrenn har betydd alt for Johnsrud Sundby, men å presse kroppen til det ytterste over mange år, har satt sine spor i kroppen. 

– I starten føltes det som jeg hadde seks nye barn. Tre hjemme og seks på jobb. Jeg har måttet være pedagog, psykolog og barnehagetante på en og samme tid. I dag har gjengen blitt selvstendige og flotte treningsnarkomaner, som jeg er veldig stolt av! Dette har gitt mersmak, innrømmer Martin.

Les også: 16 ukers helvete: Jørn Hoel: – Jeg var i så dårlig form at jeg måtte stoppe midt i låtene for å puste

«16 ukers helvete» vises på TVNorge på tirsdager kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2022, og sist oppdatert 27/01 2022.

Les også