Sondre og Martin Johnsrud Sundby

Sondre er syv år yngre enn Martin. Likevel har de alltid hatt et svært nært forhold

For Martin er lillebror en av de viktigste menneskene i livet. – Sondre er en av dem som kjenner meg ut og inn – som kjenner alle mine gode og dårlige sider, sier Martin.

<b>SONDRE OG MARTIN:</b> – Jeg kommer til å savne gutta mine og komfort, sa Martin til Her og Nå samme dag som han reiste på tur med «71 grader nord – team»-gjengen. – Jeg kommer til å savne sovemasken og sengen min, sa Sondre.
SONDRE OG MARTIN: – Jeg kommer til å savne gutta mine og komfort, sa Martin til Her og Nå samme dag som han reiste på tur med «71 grader nord – team»-gjengen. – Jeg kommer til å savne sovemasken og sengen min, sa Sondre. Foto: TVNorge
Publisert

– Sondre er stabil i humøret, imøtekommende og sosial. Han er også fysisk sterk og smart. Han har mange styrker, sier, Martin Johnsrud Sundby (39).

Lillebror Sondre Sundby (32) smiler bredt av storebrorens fordelaktige ord om ham. De fine adjektivene henger fortsatt i den friske luften på Grefsenkollen når Martin fortsetter:

– Men Sondre er også distré! Han kan være dårlig til å forholde seg til tid og er ustrukturert. Hans styrke ligger ikke i å holde orden. Så bak det jeg sa først, ligger det en del rot.

– La oss kalle en spade for en spade – der ligger det jævlig mye, legger lillebror til og ler.

Les også: Martin Johnsrud Sundby: – Jeg gikk fra å hate kameraene, til å stå her i dag, som programleder

<b>IKKE FRILUFTSMENNESKER:</b> Martin og Sondre Sundby er fysisk godt trent, men har ingen friluftserfaring. – Vi har hatt én telttur to hundre meter fra hytta på Tjøme. Det er det vi har av villmarkserfaring, sier Sondre til Her og Nå.
IKKE FRILUFTSMENNESKER: Martin og Sondre Sundby er fysisk godt trent, men har ingen friluftserfaring. – Vi har hatt én telttur to hundre meter fra hytta på Tjøme. Det er det vi har av villmarkserfaring, sier Sondre til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

«71 grader nord – team»

Her og Nå møter den spreke brødreduoen i forbindelse med deltagelsen i «71 grader nord – team». Lillebror Sundby hadde klare forventninger om hvordan det ville bli å reise på tur sammen med storebror.

– Martins største svakhet er at han tror han kan alt. Leser han på en pakke medisin, er han plutselig lege. Ser han værmeldingen, har han blitt meteorolog. Jo mindre han kan om noe, jo staere blir han på at han kan det. Hvis jeg vet at Martin tar feil og han står på sitt, kan det bli en utfordring, sier Sondre og smiler.

– Ja ok, jeg tar den, erkjenner Martin og ler.

<b>BEST:</b> Martin vant prisen for «Beste programleder» i kategorien reality og livsstil under Gullruten i 2023. 
BEST: Martin vant prisen for «Beste programleder» i kategorien reality og livsstil under Gullruten i 2023.  Foto: Produsentene

Fra tiden som langrennsløper har Martin både OL- og VM-medaljer på merittlisten, og Sondre kan smykke seg med tittelen trener og støttespiller for Martin gjennom «storhetstiden» i skisporet til han la konkurranseskiene på hylla i 2021. Brødrene har hatt et nært og godt forhold.

– Det er syv år mellom oss, men vi har alltid hatt en utrolig god brødre-relasjon. Helt fra jeg var liten har jeg hengt på Martin som en klegg – han lot meg være med på absolutt alt gjennom hele oppveksten.

– Da jeg endelig ble voksen, fikk vi et kompisforhold. Martin er uten tvil en av dem som betyr mest i livet mitt, forteller Sondre.

Les også: (+) Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen fra ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm

<b>EN VINNER:</b> Martin tok flere medaljer under skikarrieren. I OL i Pyeongchang ble det to gull og et sølv.
EN VINNER: Martin tok flere medaljer under skikarrieren. I OL i Pyeongchang ble det to gull og et sølv. Foto: NTB

Lillebror Sondre Sundby

Ordtaket «når én dør lukkes, åpnes en annen» stemte godt for den eldste av Sundby-brødrene. Rett etter han la opp i 2022, ble Martin programleder for seersuksessen «16 ukers helvete» på TVNorge.

Han startet også «Kickstart Health» – hvor selvfølgelig også lillebror jobber. Brødrene har lekt, jobbet og trent sammen hele livet. For Martin er forholdet til Sondre et av de viktigste han har.

– Jeg er ikke en fyr som slipper mennesker lett innpå meg. Sondre er en av dem som kjenner meg ut og inn – som kjenner alle mine gode og dårlige sider. Han har vært sammen med meg gjennom samtlige opp- og nedturer.

– Sondre er under huden på meg, og det er det ikke så mange mennesker som er, sier Martin og smiler varmt til lillebror.

«71 grader nord – team» sendes på TVNorge og Discovery + søndag kl. 20.30.

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2024.

Les også