Programleder Martin Johnsrud Sundby

– Jeg gikk fra å hate kameraene, til å stå her i dag, som programleder

Da Martin Johnsrud Sundby ble spurt om å prøve seg som programleder, var han nær å takke nei. I dag kjenner han på en enorm stolthet og glede over å gå fra å være selverklært egoist til å løfte andre mennesker i «16 ukers helvete».

<b>MARTIN JOHNSRUD SUNDBY:</b> Da Martin Johnsrud Sundby levde toppidrettslivet, var det sjelden tid til å kle seg opp i dress og ta turen på rød løper. I dag har en helt ny verden åpnet seg for programlederen.
MARTIN JOHNSRUD SUNDBY: Da Martin Johnsrud Sundby levde toppidrettslivet, var det sjelden tid til å kle seg opp i dress og ta turen på rød løper. I dag har en helt ny verden åpnet seg for programlederen. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Det er en overgang jeg tror folk ikke trodde at jeg evnet. Egoisten på TV som gjør alt for å lykkes som toppidrettsutøver, skal plutselig gjøre alt for at andre skal lykkes.

– Det er veldig godt å kjenne på at det har vært noe som har ligget latent i meg, erkjenner Martin Johnsrud Sundby (38) kort tid etter han mottok prisen for «Beste programleder» for sin rolle som motivator og veileder i livsstilsprogrammet «16 ukers helvete».

Les også: Martin Johnsrud Sundby om idrettens pris: – Har alltid vondt når jeg står opp om morgenen

La opp i 2021

Det er i langrennssporet vi har fulgt ham gjennom to tiår. Den hardtarbeidende langrenns-perfeksjonisten la år etter år ned flest treningstimer av alle, og anså på den tiden det konstante mediekjøret som et uromoment i sin satsing.

Etter han la opp som landslagsløper i 2021, har han opplevd store endringer i seg selv.

<b>HØYTHENGENDE:</b> For andre året på rad, var Martin Johnsrud Sundby Gullruten-nominert for sin rolle som programleder i «16 ukers helvete». I år tok han den gjeve prisen med seg hjem. 
HØYTHENGENDE: For andre året på rad, var Martin Johnsrud Sundby Gullruten-nominert for sin rolle som programleder i «16 ukers helvete». I år tok han den gjeve prisen med seg hjem.  Foto: Morten Bendiksen

– Jeg gikk fra å hate kameraene, til å stå her i dag, som programleder. Det er en helt spesiell følelse å gå fra å kun bry seg om seg selv, til å bry seg om andre mennesker.

– Fortsatt er jeg ikke så innmari opptatt av disse kameraene, men har hovedfokus på at menneskene som er med skal bli ivaretatt og få en ny start. Og om det blir kul TV-underholdning av det innimellom, gjør det meg stolt og glad, stråler trebarnspappaen til Her og Nå.

<b>FAMILIEFAR:</b> I store deler av livet var det langrenn og trening som gjennomsyret hverdagen til den populære programlederen. I dag har han mer tid sammen med barna. Her med to av sønnene da han kom hjem fra OL i 2018.
FAMILIEFAR: I store deler av livet var det langrenn og trening som gjennomsyret hverdagen til den populære programlederen. I dag har han mer tid sammen med barna. Her med to av sønnene da han kom hjem fra OL i 2018. Foto: Tom Hansen

At han skulle lande så godt i livet som toppidrettspensjonist, hadde han ikke våget å håpe på.

– Det er jo en toppidrettsutøvers største angst, å komme i en setting hvor man egentlig ikke har fotfeste i det hele tatt fordi livet ditt de siste 35 årene bare har handlet om én ting – å gå fort på ski. Du må starte helt på nytt.

– Det er mange tilfeldigheter i denne bransjen, og jeg føler meg sykt heldig. Plutselig er det noen som gidder å gi deg en mulighet, så må du bare våge å ta den, da. Jeg var svært nære og ikke ta den sjansen, erkjenner Martin.

Les også: (+) Vi var som skapt for hverandre. Så fortalte jeg hva som hadde skjedd på jobbintervjuet

Sesong 3 av «16 ukers helvete»

I disse dager er Martin midt i innspillingen av tredje sesong av «16 ukers helvete», og med en Gullruten-pris i bagasjen vokste den 174 cm høye programlederen noen ekstra centimeter over havoverflaten.

<b>16 UKERS HELVETE:</b> I disse dager er det innspilling av tredje sesong av «16 ukers helvete». – Min motivasjon er ikke å lage det beste TV-programmet, men at de folkene som er med skal få den beste reisen, forteller Martin til Her og Nå.
16 UKERS HELVETE: I disse dager er det innspilling av tredje sesong av «16 ukers helvete». – Min motivasjon er ikke å lage det beste TV-programmet, men at de folkene som er med skal få den beste reisen, forteller Martin til Her og Nå. Foto: John Andresen

– Det gir meg en mestringsfølelse som er helt annerledes enn det jeg kjente på i skisporet. Jeg har alltid hatt det liggende for meg å bli god på ski, der var jeg et naturtalent. Dette er en helt spesiell bransje hvor jeg egentlig ikke hadde noen pekepinn på hva som kreves av meg, innrømmer han, og fortsetter:

– Jeg har hele tiden gjort mitt beste, men det har ikke vært gitt at det var bra nok. Det er noe annerledes og litt gjevere å vinne en pris for den jobben jeg har gjort som programleder.

– Av en eller annen grunn er det litt mer ære i det, forteller Martin, som har en merittliste fra tiden som langrennsløper, de fleste bare kan drømme om.

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2023.

Les også