«Stjernekamp»-aktuelle Martin Bråthen

En kveld i 1993 banket fremmede på døren. Det snudde opp ned på Martins familieliv

Musikken har vært et sted den «Stjernekamp»-aktuelle artisten har bearbeidet opplevelser fra barndommen. – Jeg har vokst opp med et sektkristent familiemedlem, sier han til Her og Nå.

<b>DAMIEN</b>: Martin «Damien» Bråthen startet sin musikkarriere allerede som 12-åring. – Det var egentlig et slags smerteuttrykk for ting jeg trengte å få frem i lyset. Og gufs jeg trengte å få ut av hodet, sa han i forbindelse med premieren på «Stjernekamp».
DAMIEN: Martin «Damien» Bråthen startet sin musikkarriere allerede som 12-åring. – Det var egentlig et slags smerteuttrykk for ting jeg trengte å få frem i lyset. Og gufs jeg trengte å få ut av hodet, sa han i forbindelse med premieren på «Stjernekamp». Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Hjemme i Norge er Martin Bråthen (37), også kjent under artistnavnet «Damien», et forholdsvis ubeskrevet blad. Men du skal ikke lenger enn til Tyskland før du virkelig forstår at han er en stjerne av internasjonal kaliber.

Også i USA, Canada, Frankrike og Storbritannia har rapartisten generert millioner av strømminger opp gjennom årene.

Nå håper han også nordmenn vil åpne øynene for hans unike, musikalske univers.

– Jeg har selv aldri sett «Stjernekamp», men det blir spennende å få vist seg frem og kanskje få noen flere lyttere i Norge. Jeg har et ønske om å få gjøre mer i hjemlandet også, forteller han til Her og Nå i forkant av «Stjernekamp»-premieren.

Les også: Slik blir TV-høsten 2023 på NRK

Musikken er som en dagbok

Martin var bare 12 år gammel da musikkinteressen meldte seg. Siden har han utviklet en unik og kraftfull kombinasjon av rap, blues og rock.

– Musikken har vært en ventilasjonsanlegg for meg. Det har vært en slags måte å skrive dagbok på, samtidig som jeg ønsker å vekke en følelse og energi i mennesker.

<b>STJERNEKAMP: </b>Martin Bråthen er en av årets deltakere i NRK-serien «Stjernekamp». Rapperen har selv aldri sett programmet.
STJERNEKAMP: Martin Bråthen er en av årets deltakere i NRK-serien «Stjernekamp». Rapperen har selv aldri sett programmet. Foto: Svein Brimi

– I starten handlet det om å få klassekompiser til å le og jeg hadde ingen intensjon om å leve av det, forteller rapperen til Her og Nå.

Han forteller at musikken tidlig ble et avgjørende utløp for opprørstrangen han bar på, og senere også et terapeutisk utløp da han brøt med et nært familiemedlem for første gang som 13-åring.

– Det har vært mye som har skjedd både familiært, i oppveksten og i vennegjenger opp gjennom. Musikken har blitt en fin måte å holde meg unna problemer på. Så har jeg brukt musikken for å «deale» med oppveksten min, forteller den talentfulle artisten, og fortsetter:

– Jeg har vokst opp med et sektkristent familiemedlem. Det er mye som ligger der. Det er også bakgrunnen for artistnavnet mitt, for uttrykket og utviklingen jeg har hatt.

Les også: Aleksander With: – Jeg gikk på den velkjente «smellen»

Religiøse holdninger

På artistens åpne Facebook-profil, har han utdypet hvordan han gikk fra en kristen oppvekst til å bli en rapper som viste nysgjerrighet omkring det okkulte.

Han tar følgerne med tilbake til en kveld i 1993, hvor familien fikk besøk av Jehovas Vitner på døren. Det ble en kveld som snudde livet deres på hodet.

Et familiemedlem ble frelst og dermed endret hele familiedynamikken seg. Flere av hans tidligere tekster adresserer også oppveksten som var preget av ekstreme, religiøse holdninger.

– Jeg vil ikke snakke så mye mer om det enn det. Jeg vil ikke gi familiemedlemmet den oppmerksomheten. Jeg brøt med et nært familiemedlem for første gang som 13-åring og snakker ikke med den personen i dag.

<b>MUSIKALSK DAGBOK: </b>– Musikken har vært en ventilasjonsanlegg for meg. Det har vært en slags måte å skrive dagbok på, samtidig som jeg ønsker å vekke en følelse og energi i mennesker. I starten handlet det om å få klassekompiser til å le og jeg hadde ingen intensjon om å leve av det, forteller rapperen til Her og Nå.
MUSIKALSK DAGBOK: – Musikken har vært en ventilasjonsanlegg for meg. Det har vært en slags måte å skrive dagbok på, samtidig som jeg ønsker å vekke en følelse og energi i mennesker. I starten handlet det om å få klassekompiser til å le og jeg hadde ingen intensjon om å leve av det, forteller rapperen til Her og Nå. Foto: Jonathan Kise

Martin takker sin far for sitt musikalske talent og at han alltid har stått som en avgjørende bauta i livet.

– Faren min har vært gitarist så lenge jeg kan huske. Det er han som har gitt meg musikken. Det er fra ham jeg har fått inspirasjonen og min musikalske teft.

– Han har aldri vært en del av Jehovas Vitner og han er en av mine aller nærmeste, forteller rapperen.

Les også: (+) Mannen min forlot meg og barna. Jeg var knust, men drømte bare om å få ham tilbake. Så tok livet mitt enda en uventet vending

«Daddy's Lambo»

I dag har han selv blitt tobarnspappa. Og selv om musikken fortsatt er aggressiv, er han på et helt annet sted. Martin gleder seg over å ha funnet en balanse i livet som musiker og småbarnsfar.

– Jeg er veldig lykkelig om dagen. Jeg lager musikk hjemme på dagtid, og er pappa når barna kommer hjem. Det er rart det med barn, man møter seg selv i døra. Bekymrings- og lykkeparameteret strekker seg i alle retninger.

– Samtidig har det å få barn gitt meg et enormt fokus. Jeg ble mer effektiv etter ett barn og vanvittig effektiv etter to! ler Martin, som har fullt opp med en 2- og 7-åring på hjemmebane.

<b>IMPONERTE</b>: – Jeg er veldig lykkelig om dagen, selv om musikken vitner om noe annet, fortalte tobarnsfaren i forbindelse med premieren. Han havnet blant topp tre i første program.
IMPONERTE: – Jeg er veldig lykkelig om dagen, selv om musikken vitner om noe annet, fortalte tobarnsfaren i forbindelse med premieren. Han havnet blant topp tre i første program. Foto: Julia Marie Naglestad

Allerede i første program, gjorde den munnrappe artisten seg bemerket i musikkonkurransen. Etter å ha blåst ekspertpanelet av banen med sin versjon av «Daddy's Lambo», endte han opp som topp tre da tv-seerne hadde sagt sitt.

- Det var over all forventning! Jeg føler meg veldig heldig som får være med på dette herlige sirkuset og gleder meg masse til fortsettelsen!

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2023, og sist oppdatert 20/09 2023.

Les også