Marit Bjørgen om kjæresten

Marit Bjørgen måtte holde forholdet til skikollegaen hemmelig

Marit Bjørgen har samarbeidet med NRKs Ingerid Stenvold om boka «Vinnerhjerte». Der forteller skidronningen om dramaet som utspant seg da hun og Fred Børre Lundberg ble kjærester.

<b>GODT SAMARBEID:</b> Det var mange som ville skrive bok om Marit etter at hun la opp i 2018. Til slutt valgte langrennsdronningen å takke ja til et samarbeid med NRK-journalisten Ingerid Stenvold.
GODT SAMARBEID: Det var mange som ville skrive bok om Marit etter at hun la opp i 2018. Til slutt valgte langrennsdronningen å takke ja til et samarbeid med NRK-journalisten Ingerid Stenvold. Foto: Marius Gulliksrud.
Publisert

– Nå som det har nærmet seg lansering, har jeg kjent litt på hvordan denne boka skal bli mottatt. Jeg er åpen og ærlig om det meste, men jeg står godt i meg selv – og jeg står for det som er i boka. Men det blir uansett spennende å se hvordan den blir mottatt, sier Marit Bjørgen (41) om boka «Vinnerhjerte».

Den autoriserte biografien om tidenes mestvinnende vinterolympier er ført i pennen av NRK-journalist Ingerid Stenvold (44). De to har sittet i utallige samtaler om langrennsdronningens liv og imponerende karriere.

Åpner opp om hemmelig forhold

Marit åpner også opp om hvordan hun og Fred Børre Lundberg raskt fikk øynene opp for hverandre da de møttes for første gang under VM i Oberstdorf i 2005. På den tiden hadde de kjærester på hver sin kant, og de kjente begge på at «de måtte hjem og rydde veien».

I april flyttet Marit ut fra samboeren gjennom fire år, og etter at Fred Børre også gjorde det slutt med sin kjæreste, startet de et hemmelig forhold.

Les også: Ellen Dorrit Petersen ble starstruck da hun skjønte hun skulle spille mot Astrid S

I august samme år knipset en VG-fotograf et bilde av Marit og Fred Børre som kysset på Ullevaal stadion. Det resulterte i at familien hennes ikke fikk vite om forholdet før kvelden før hele Norge ble servert nyheten på avisens forside.

<b>PAR: </b>Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg avbildet når de ankommer på den røde løperen under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi. A
PAR: Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg avbildet når de ankommer på den røde løperen under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi. A Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Denne tiden beskrives som tung for Marit. Selv om hun var i god form, var hun preget av mye skam. Samme høst døde også hennes kjære bestefar av kreft. I dag, 16 år senere, bruker hun ordet deprimert om sin egen tilstand høstmånedene 2005. Men der og da handlet det bare om å krumme nakken og stå på, kan vi lese i boken.

Prosessen med å skrive biografien har bydd på både latter og tårer, forteller Marit.

– Ingerid har intervjuet mange av de menneskene som står rundt meg også. Det er mange ting jeg ikke husker, men når andre forteller, får jeg minnene tilbake. Da har tårene trillet og latteren sittet løst, for plutselig har jeg husket episoder som skjedde for 10–15 år siden, sier Marit og smiler.

Ble endelig overtalt til å skrive bok

I «Vinnerhjerte» forteller 41-åringen blant annet om kropps-
press innen langrennssporten, om et – til nå – ukjent dopingdrama og om en fri ungdomstid der hun gjemte en femlitersdunk med hjemmebrent under sengen sin.

Forlagene sto i kø da langrennsstjernen la opp i 2018, men den gangen følte hun seg ikke klar. Ingerid, som selv har bakgrunn som langrennsløper, prøvde flere ganger å få Marit med på å skrive boka, og til slutt takket Rognes-jenta ja.

Les også: Tre småbarnsmødre om stress og jakten på det perfekte

– For meg har det vært veldig hyggelig å jobbe sammen med Ingerid. Jeg var veldig trygg på henne fra starten av. Jeg har vært åpen og ærlig, og så har vi vært enige om at det er jeg som har siste ordet – og at det er mulig at det kunne bli en diskusjon. Men det har gått veldig bra, sier Marit.

Ingerid er godt fornøyd med at det var nettopp henne Marit ville ha som forfatter.

– Jeg tar det som et stort kompliment, for det første. Jeg har ikke skrevet bok før, men jeg tenker at bakgrunnen min, både som langrennsløper og mangeårig journalist, gjorde meg kvalifisert – på et vis. Vi har også noen felles venner, som antagelig ga bra skussmål. Marit og jeg kjente ikke hverandre noe særlig fra før, men vi har selvfølgelig blitt grundig bedre kjent gjennom denne prosessen. Det har vært kjempespennende, lærerikt og morsomt for meg å få lov til å skrive denne boka, sier Ingerid.

– Dere har tilbrakt mye tid sammen. Har det blitt et vennskap ut av samarbeidet?

– Jeg tror vi hadde fungert veldig godt sammen som venner, så får vi se hvor mye tid vi kommer til å tilbringe sammen etter dette, sier Marit og smiler til sin forfatterkollega.

– For meg har det jo på en måte vært en jobbsituasjon. Så frem til nå, har relasjonen bestått av intervjuer og jobbing. Men det er klart at vi har blitt veldig godt kjent, og nå gjør vi mange ting sammen uten at det er så mye jobbfokus. Vi kommer i alle fall til å se mer av hverandre enn vi har gjort før, sier Ingerid.

Ingerid fikk prøve seg i skisporet

Under arbeidet med boka, ble Ingerid med Marit til hennes hjemtrakter. Der fikk hun også prøve seg i skisporet sammen med den legendariske utøveren.

<b>PÅ SKI SAMMEN: </b>Marit og Ingerid har tilbrakt utallige timer sammen det siste året, i arbeidet med boka. De fikk også tid til en skitur sammen på Marits hjemsted, Rognes.
PÅ SKI SAMMEN: Marit og Ingerid har tilbrakt utallige timer sammen det siste året, i arbeidet med boka. De fikk også tid til en skitur sammen på Marits hjemsted, Rognes. Foto: Marius Gulliksrud.

– Det var interessant! Jeg var på besøk på Rognes i vinter. Det var i februar og føret var ganske kaldt og trått. Vi gikk i halvannen time. Det som reddet meg, var at Marit hadde begynt å trene til Vasaloppet. Så hun gikk med blanke ski og kunne bare stake, mens jeg halset etter og gikk diagonalgang. Jeg hang på – på et vis. Det var rolig for Marit, men ikke helt rolig for meg, ler NRK-journalisten.

– Ingerid har det med å snakke seg selv ned. Hun var i bra form, legger Marit til, og gliser bredt.

«Vinnerhjerte»-duoen har vært på en liten norgesturné, der de har presentert boka for bokhandlere.

– Vi har vært i Stavanger, Bergen og Trondheim. Selv om det kom folk som ville ha selfie og autograf også i Stavanger og Bergen – var det trampeklapp for Marit i Trondheim. Det skal sies, at det finnes en hjemmebane der hun er enda større enn i resten av landet, forteller Ingerid.

– Det har vært en veldig spennende reise å jobbe med denne boka, og jeg har møtt mange nye folk. Det var veldig gøy på turné – for vi reiste rundt sammen med andre forfattere, sier Marit.

«Vinnerhjerte» har mottatt gode anmeldelser, og forfatteren selv mener at Marits historie kan være til inspirasjon for mange.

– Det er mye vi alle kan lære av Marit. Som at for å komme noen vei så må du gjøre en jobb, og den skal gjøres grundig og solid. Man må rett og slett ta i et tak. Det har hun lært helt fra hun var en liten jente. Og så tror jeg at man ikke minst kan lære at det er mulig å være et sylskarpt konkurransemenneske, og at når du er ute av konkurranseløypa så går det faktisk an å være et tvers gjennom raust menneske. Det er ingen motsetning, sånn som mange tror, sier Ingerid.

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2022.

Les også