60 år siden Marilyn Monroe døde 

Marilyn Monroes ulykkelige liv – og ryktene rundt hennes død

Skjønnhet, rikdom og berømmelse til tross, glamorøse Marilyn Monroe klarte aldri å slippe unna traumene fra barndommen.

<b>LEGENDE:</b> Marilyn Monroe er en av Hollywoods største stjerner gjennom tidene, og hun er blitt et ikon i populærkulturen. Skuespilleren ble bare 36 år gammel.
LEGENDE: Marilyn Monroe er en av Hollywoods største stjerner gjennom tidene, og hun er blitt et ikon i populærkulturen. Skuespilleren ble bare 36 år gammel. Foto: Mary Evans Picture
Publisert

En gang på 70-tallet er skuespilleren Veronica Hamel opptatt med å renovere sitt nyinnkjøpte hus i bydelen Brentwood i Los Angeles.

Det koselige huset i stilen spansk hacienda er på én flate og er pusset opp med meksikanske fliser og interiør av den tidligere eieren.

Under rivingen av tak og vegger finner en sjokkert Hamel gammelt overvåkning- og avlyttingsutstyr.

Det er bare få år siden FBI offentliggjorde arkivet de hadde på husets tidligere så berømte eier, Marilyn Monroe.

Filene avslører at Hollywood-stjernen var under sterk overvåkning av amerikanske myndigheter, som mistenkte blondinen for å være kommunist.

Det var ingen hemmelighet at kretsen rundt Marilyn var assosiert med kommunistisk tankegang, da spesielt hennes tredje ektemann, forfatteren Arthur Miller.

<b>KONSPIRASJONSTEORI:</b> Marilyn i samtale med John F. Kennedy etter at hun hadde sunget «Happy birthday» for ham. Kun tre måneder etter var hun død, og ville konspirasjoner hevder fortsatt at presidenten fikk henne av veien i frykt for en skandale.
KONSPIRASJONSTEORI: Marilyn i samtale med John F. Kennedy etter at hun hadde sunget «Happy birthday» for ham. Kun tre måneder etter var hun død, og ville konspirasjoner hevder fortsatt at presidenten fikk henne av veien i frykt for en skandale. Foto: Bettmann Archive

Hvordan døde Marilyn Monroe?

Marilyns berømte affære med daværende president John F. Kennedy er det blitt skrevet mye om. Selv skal skuespilleren ha fortalt sin gode venn Ralph Roberts at de kun hadde sex én gang, og at det ikke betydde noe for noen av dem.

Men helt siden Marilyn ble funnet død i sengen i sin spanske hacienda i august 1962 – kun seks måneder etter at hun kjøpte det – har spekulasjonene rundt dødsfallet florert. Var det presidenten og FBI som sto bak? Var det et selvmord, eller en utilsiktet overdose?

Skjønnhet, rikdom og berømmelse til tross, det var få gleder å spore i livet til Marilyn Monroe i løpet av hennes 36 år på jorden. Den spanske haciendaen var det første og eneste huset hun noensinne skulle eie. Frem til da hadde Marilyn bodd i 43 forskjellige hjem i løpet av livet.

Hun ble født som Norma Jeane Mortenson i Los Angeles i juni 1926. Moren Gladys fikk diagnosen paranoid schizofren da datteren var liten, og var dermed inn og ut av mentale institusjoner hele livet. Norma Jeane fikk aldri vite hvem hennes biologiske far var.

På fødselsattesten er Martin Edward Mortenson oppført som far. Han var Gladys’ andre ektemann, og hadde røtter i Haugesund. Det er imidlertid tvilsomt at Mortenson var Marilyns opphav, siden paret ble separert lenge før superstjernen ble født.

Les også: Dette gjør 90-tallets supermodeller i dag

<b>NORMA JEANE:</b> To år gamle Norma Jeane i 1928. Med ukjent far og en psykisk syk mor, fikk den lille jenta en ustabil og rotløs oppvekst med mye sorg.
NORMA JEANE: To år gamle Norma Jeane i 1928. Med ukjent far og en psykisk syk mor, fikk den lille jenta en ustabil og rotløs oppvekst med mye sorg. Foto: Photo by Kobal/REX/Shutterstock editorial

Ble seksuelt misbrukt

Lille Norma Jeane så moren kun sporadisk gjennom oppveksten. Hun ble skyflet fra barnehjem til barnehjem og utallige fosterhjem. På flere av stedene ble hun seksuelt misbrukt, noe som førte til at ungpiken ble innesluttet, redd og begynte å stamme.

Den store trøsten i barndommen ble dermed kjærligheten til film.

– Jeg likte ikke verden rundt meg fordi den var uhyggelig. Da jeg fikk vite at dette var skuespill, fant jeg ut at det var det jeg ville bli. Noen av fosterfamiliene mine pleide å se sende meg på kino for å få meg ut av huset, og der kunne jeg sitte hele dagen. Foran meg var det en stor skjerm, og jeg var en liten jente, helt alene – og jeg elsket det, fortalte Marilyn senere.

Da Norma Jeanes siste fosterfamilie skulle flytte ut av staten, ble det bestemt at hun igjen måtte på barnehjem. For å unngå dette, giftet ungjenta seg med familiens nabogutt, 21 år gamle James Dougherty.

Da var hun knappe 16 år gammel, og hun skal ikke ha lagt skjul på at ekteskapet var arrangert. Paret passet overhodet ikke sammen. «Jeg holdt på å dø av kjedsomhet», sa Marilyn om livet som husfrue.

Les også: (+) Marilyn Monroe: Ikonet som ga mennene sine gode grunner til å være sjalu

<b>BRYLLUPSBILDE:</b> Norma Jeane giftet seg med nabogutten for å slippe å havne på barnehjem nok en gang. Her fra bryllupsdagen i 1942, kun to uker etter at hun fylte 16 år.
BRYLLUPSBILDE: Norma Jeane giftet seg med nabogutten for å slippe å havne på barnehjem nok en gang. Her fra bryllupsdagen i 1942, kun to uker etter at hun fylte 16 år. Foto: Photo by Snap/REX/Shutterstock editorial

Byttet navn til Marilyn Monroe

Veien til stjernehimmelen startet da en fotograf besøkte ammunisjonsfabrikken der Norma jobbet. Han skulle ta bilder av søte jenter i arbeid for å øke moralen til amerikanske soldater under andre verdenskrig.

Til ektemannens store protester sluttet hun i jobben, skilte seg, og satset på en karriere som pinup-modell. Derfra var veien kort til skuespillerjobber.

<b>GOLDEN GLOBE:</b> Marilyn ønsket å bli anerkjent som en seriøs skuespiller og ikke bare som sexsymbol. Høydepunktet var da hun vant en Golden Globe som beste skuespiller for filmen «Some Like It Hot» i 1960.
GOLDEN GLOBE: Marilyn ønsket å bli anerkjent som en seriøs skuespiller og ikke bare som sexsymbol. Høydepunktet var da hun vant en Golden Globe som beste skuespiller for filmen «Some Like It Hot» i 1960. Foto: Bettmann Archive

Norma Jeane farget håret blondt og byttet navn til Marilyn Monroe – etter Broadway-stjernen Marilyn Miller og morens pikenavn Gladys Monroe.

Marilyn ble raskt en av Hollywoods største stjerner, med flere uforglemmelige roller. Men det var ikke bare talentet som førte henne til topps.

Skuespilleren ble grovt seksuelt utnyttet av produsenter, agenter, filmsjefer og castingansvarlige i bytte mot roller. I en biografi av hennes gode venn June DiMaggio, skriver hun:

«Marilyn kunne ikke tillate seg følelser når hun måtte gå til sengs med rynkete gamle menn for å overleve i bransjen. Disse mektige mogulene eide kroppen og sjelen hennes, og hun fikk aldri eie sitt eget liv».

Les også: Hun var plutselig en av verdens mest berømte modeller – ikke minst på grunn av en viss videosnutt ...

<b>TRAGISK ENDELIKT:</b> Hollywood-legenden ble funnet naken i sengen, død av en overdose 4. august 1962. Her blir liket trillet ut av boligen.
TRAGISK ENDELIKT: Hollywood-legenden ble funnet naken i sengen, død av en overdose 4. august 1962. Her blir liket trillet ut av boligen. Foto: Photo by Keystone/Getty Images

Flere selvmordsforsøk

To havarerte ekteskap til skulle følge, med baseballstjernen Joe DiMaggio og forfatteren Arthur Miller.

Marilyns store drøm var å bli mamma, men dessverre hadde hun flere spontanaborter i ekteskapene. Hun led av depresjon gjennom livet, var avhengig av reseptbelagte medisiner, og ble innlagt på psykiatrisk institusjon.

Hun hadde også flere selvmordsforsøk bak seg.

– Jeg har alltid følt meg usikker og i veien, men det jeg har følt mest på er frykt. Det var kjærlighet jeg ønsket meg mest av alt i verden, har Marilyn sagt.

Da superstjernens livløse kropp ble båret ut av den spanske haciendaen, var det ikke til å unngå å legge merke til flisene utenfor inngangspartiet.

Der sto det skrevet på latin «Cursum Perficio», som betyr «Min reise slutter her».

<b>MOT STJERNEHIMMELEN:</b> Da Marilyn jobbet på en ammunisjonsfabrikk under krigen, ble hun oppdaget av en fotograf. Karrieren som pinup-modell skulle føre henne til det store lerretet. Her i 1947 – 21 år gammel.
MOT STJERNEHIMMELEN: Da Marilyn jobbet på en ammunisjonsfabrikk under krigen, ble hun oppdaget av en fotograf. Karrieren som pinup-modell skulle føre henne til det store lerretet. Her i 1947 – 21 år gammel. Foto: Shutterstock editorial

Denne saken ble første gang publisert 04/08 2022.

Les også