- Manglende ego er hennes største styrke

Slik ble dronning Elizabeth den hun er.

Foto: (Scanpix)
Publisert

(SIDE2): Den britiske dronningen deltar stadig i offisielle seremonier og andre anledninger som krever pomp og prakt, mens privat er hun kjent for å være både sparsommelig og lite opptatt av luksus

Når dronningen har «fri», kler hun seg gjerne i praktiske klær, med skaut på hodet – og til tross for at hun nærmer seg 86 år, trives hun fortsatt godt på hesteryggen når hun stikker av fra London til en av sine tallrike landlige eiendommer.

Men hvorfor ble hun slik? Det forsøker forfatteren Robert Lacey å gi svar på i boken «A Brief Life Of The Queen», som avisen Daily Mail gjengir utdrag fra i anledningen dronningens 60-årsjubileum som monark.

I det meste av oppveksten, delte daværende prinsesse Elizabeth soverom med en frittalende skotsk kvinne som selv kom fra relativt enkle kår, forteller Lacey. Bobo McDonald var 26 år gammel da hun begynte å jobbe hos Elizabeths foreldre, det daværende hertugparet av York.

Oppvokst med nøysomhet
Bobo McDonald ble Elizabeths nærmeste venn og fortrolige i oppveksten. Barnepiken lærte prinsessen at julegaver skulle åpnes forsiktig, slik at gavepapiret kunne brettes pent sammen og gjemmes til en annen anledning.

Denne oppveksten gjorde at britenes dronning aldri har vært opptatt av berømmelse, pomp og prakt, men heller funnet gleder i enkle ting som friluftsliv og fyr, mener den anerkjente kongebokforfatteren.

Prinsesse Elizabeth ble født i 1926, og vokste opp i de harde 1930-årene, som var preget av økonomiske nedgangstider og skyhøy arbeidsledighet. Gjennom Bobo fikk Elizabeth kjennskap til hvordan vanlige folk strevde for å klare seg gjennom depresjonen.

Den dag i dag sverger dronningen til gjenbruk, og er som en hauk etter å slå av unødvendige lamper i Buckingham Palace, forteller Lacey.

Plutselig var hun tronarving
De ti første årene av hennes liv var det ingenting som tilsa at Elizabeth skulle bli dronning. Hun var eldste datter av den regjerende monarkens nest eldste sønn, hertugen av York – og hadde med det nesten samme stilling som prins Andrews datter Beatrice har i dag.

Hun ble oppdratt med en nesten religiøs respekt for monarkiets rolle, men ingenting tydet på at hun skulle arve tronen.

– Den unge Elizabeth ble aldri forespeilet å bli noe stort, og dette gjorde henne så god i rollen hun fikk. Elizabeths manglende ego ble paradoksalt nok hennes styrke, og hemmeligheten bak hennes storhet, skriver Lacey i Daily Mail.

1936 forandret alt. I januar det året Elizabeth fylte ti år døde bestefaren, kong George V, og onkel David besteg tronen som Edward VIII. Han var ugift og barnløs, og med ett var hennes egen far landets tronarving og Elizabeth rykket opp til andreplass i arverekken. Senere samme år valgte kong Edward kjærligheten og abdiserte for å kunne gifte seg med Wallis Simpson.

Tjenestegjorde i «Kvinnehæren»
Pappa Albert ble motvillig konge, og tok navnet George VI – som en honnør til sin populære og respekterte far.

– Da vår far ble konge, spurte jeg henne: Betyr dette at du skal bli dronning, fortalte Elizabeths lillesøster Margaret mange år seinere.

– Hun svarte: Ja, jeg antar det. Siden snakket vi aldri om det.

Fra høsten 1939 var Storbritannia i krig med Tyskland, og offisielt het det at de to prinsessene oppholdt seg et sted «på landet». I virkeligheten oppholdt de seg sammen med sin guvernante i et dystert tårn i Windsor Castle, mens foreldrene var på Buckingham Palace.

Våren 1945 meldte Elizabeth seg til tjeneste hos Auxiliary Territorial Service – kjent som «Kvinnehæren», hvor hun tjenestegjorde som Nr. 230873 Elizabeth Alexandra Mary Windsor.

Omfattende jubileumsprogram
I en måned dro hun hver morgen til Aldershot for å lære seg å vedlikeholde kjøretøy, skifte dekk og bytte topplokk, før hun om kvelden dro hjem til Windsor for middag, og for å belære kongeparet og lillesøsteren om gledene ved forbrenningsmotorer.

Seksti år senere viser historien at Elizabeths nøkterne oppvekst la grunnlag for en regjeringsperiode som har vært preget av nøysomhet og en sterk pliktfølelse i forhold til rollen som er tildelt henne. Det er ikke uten grunn at dronningen i alle år har vært en av de hardest arbeidende medlemmene av kongefamilien, og en av dem med flest årlige oppdrag.

I sitt 86. år er det ingenting som tyder på at hun har tenkt å trappe ned på aktiviteten; som ledd i jubileumsfeiringen er det lagt opp til omfattende reisevirksomhet for dronningen, som sannsynligvis vil besøke både Wales, Skottland og Nord-Irland, i tillegg til en rekke steder i England.

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2012.

Les også