Mads og Johan Kaggestad

Mads Kaggestads rørende beskjed til pappa Johan

Johan Kaggestad trente verdensstjernene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen til gull – og brakte Tour de France hjem i stua til det norske folk. For sønnen Mads er han en far som alltid viser omsorg og støtte.

<b>EN GOD STØTTE:</b> Mads har et nært forhold til pappa Johan Kaggestad. – Han har alltid stilt opp for meg og søsknene mine, sier Mads.
EN GOD STØTTE: Mads har et nært forhold til pappa Johan Kaggestad. – Han har alltid stilt opp for meg og søsknene mine, sier Mads. Foto: Henrik Ottersen
Sist oppdatert

Det var mange som gratulerte da Johan Kaggestad rundet 80 år i høst.

Den tidligere landslagstreneren i friidrett på 80- og 90-tallet, og senere en markant sportskommentator under Tour de France på TV 2 i nesten 20 år, har satt kraftige spor etter seg

Det er nå tre år siden trebarnsfaren Johan ble alvorlig syk, etter en nyrekollaps som førte til betennelse i indre organer.

Han bor på sykehjem i hjemkommunen Modum i Buskerud, og her er sønnen Mads Kaggestad (46) på besøk hver uke.

– Nyrene fungerer ikke, og det gjør at fatter'n er avhengig av dialyse to ganger i uken. Formen er brukbar når dialysen er unnagjort og infeksjonsverdiene holdes lave. Vi triller turer hvis været er fint, og vi samtaler om både sport og hverdagslige ting.

– Fatter'n lytter når jeg forteller om hva jeg holder på med. Det gir mening for ham å høre om livet mitt, forteller Mads, som bor med kona Marita (43) og barna Liam (11) og Nathalia (13) i Oslo.

<b>BARNEKJÆR:</b> Johan har levd et aktivt liv, men har alltid funnet tid til å være sammen med barnebarn. Her er han med to år gamle Liam i 2014.
BARNEKJÆR: Johan har levd et aktivt liv, men har alltid funnet tid til å være sammen med barnebarn. Her er han med to år gamle Liam i 2014. Foto: Lasse Eriksson

Godt forhold til faren

Mads forteller at han hele livet har hatt et nært forhold til sin far.

– Det har vært kjennetegnet av mye omsorg og støtte, og det er jeg takknemlig for. Nå er det min tur til å være der for ham. Vi har hatt våre diskusjoner, men han har latt meg være uenig. Det er mange flotte krangler vi to har hatt.

<b>STOR STAS: </b>Nathalia (13), datteren til Mads, besøker farfar etter at han ble lagt inn på sykehjem sist vinter. Johan lyser opp når barnebarna kommer for å fortelle hva de holder på med.
STOR STAS: Nathalia (13), datteren til Mads, besøker farfar etter at han ble lagt inn på sykehjem sist vinter. Johan lyser opp når barnebarna kommer for å fortelle hva de holder på med. Foto: Mads Kaggestad

– Jeg håper jeg klarer å formidle til min egen sønn at det er viktig at han setter faren sin på plass, ellers vil du være redd din egen far. Det har jeg aldri vært, uansett hva jeg har sagt og gjort. Fatter'n har alltid sagt at det er hvordan du blir husket av dine nærmeste som betyr noe, forteller Mads.

Han husker godt at faren gjerne tok ham med på jobb.

– Når mutter'n jobbet, hang jeg på fatter'n – enten han skulle trene pasienter på Modum Bad eller trene Ingrid eller Grete, forteller Mads og sikter til perioden da Johan var personlig trener for løpedronningene Ingrid Kristiansen (67) og Grete Waitz, som døde 57 år gammel i 2011.

Les også: Da Karen-Marie Ellefsen dukket opp på TV-skjermen, kom det et leserinnlegg i avisa: «Nå er bunnen nådd»

<b>GLAD I SPORT:</b> Her leser Johan for barnebarna Arild og Christian da de var mindre. Arild har spilt hockey, mens Christian har gjort det godt som syklist i Frankrike.
GLAD I SPORT: Her leser Johan for barnebarna Arild og Christian da de var mindre. Arild har spilt hockey, mens Christian har gjort det godt som syklist i Frankrike. Foto: Svein Brimi

Kommentert Tour de France

Far og sønn har karrieremessig krysset sine spor, både innen idrett og næringsliv. Johan var en aktiv friidrettsutøver før han ble trener, mens Mads ble proffsyklist. I likhet med Johan har også Mads kommentert Tour de France.

– Vi har begge også jobbet med folkehelse. Fysisk aktivitet og et godt sinn har vært viktige fokusområder. Vi har holdt motivasjonsforedrag inn mot idretten og næringslivet, sier Mads, som har med seg mye lærdom fra faren.

<b>LIDENSKAP:</b> Far og sønn krysset sine spor i idretten – Mads som proffsyklist og Johan som TV-kommentator under Tour de France.
LIDENSKAP: Far og sønn krysset sine spor i idretten – Mads som proffsyklist og Johan som TV-kommentator under Tour de France. Foto: Henrik Ottersen

– Fatter'n stilte alltid forberedt på jobb. Han hadde en stolthet om å levere, både som trener og kommentator. Det var nok spesielt viktig da han skulle kommentere Tour de France, forteller Mads og utdyper:

– Mange var skeptiske til at han – som aldri hadde syklet selv – skulle kommentere sporten. Du blir aldri filosof i eget land, heter det, men hans kunnskap og formidlingsevne gikk rett hjem hos folk. Han leverte så til de grader.

– Det var hinsides mange som sendte meldinger da fatter'n rundet 80 år, også fra mennesker vi aldri har møtt eller snakket med. De føler at de ble tatt med på reisen rundt i Frankrike når de satt hjemme i sofaen her i landet, sier Mads.

Les også: (+) En kveld skjedde det ufattelige. Det ble starten på et mareritt

<b>STILTE OPP:</b> Johan delte sin kunnskap da Mads og treningslegen Ole Petter Hjelle spilte inn en episode av podkasten «Hjernesterk» i 2020.
STILTE OPP: Johan delte sin kunnskap da Mads og treningslegen Ole Petter Hjelle spilte inn en episode av podkasten «Hjernesterk» i 2020. Foto: Mads Kaggestad
<b>FRILUFTSLIV:</b> Johan har alltid vært en trofast venn av naturen. Her er han på skogstur med barnebarna Liam og Nathalia, som er barna til Mads, i nærheten av Kaggestad gård for noen år siden. 
FRILUFTSLIV: Johan har alltid vært en trofast venn av naturen. Her er han på skogstur med barnebarna Liam og Nathalia, som er barna til Mads, i nærheten av Kaggestad gård for noen år siden.  Foto: Mads Kaggestad

Flere gode venner

Han forteller om en far som med sin nysgjerrighet alltid har vært interessert i andre mennesker.

– Det er rørende hvor mange gamle kompiser som besøker fatter'n. Han knyttet mange nære vennskap gjennom et langt liv, samtidig som han i sin karriere har vært kjent for å ha sine meningers mot. Han har med sin faglige tyngde aldri unngått å ta en diskusjon, ikke for å kverulere, men for å skape utvikling.

<b>LYTTET:</b> Jonas Gahr Støre besøkte Johan Kaggestad hjemme på gården få uker før han ble statsminister i 2021. Ap-lederen lot seg inspirere av all livsvisdommen til Johan. 
LYTTET: Jonas Gahr Støre besøkte Johan Kaggestad hjemme på gården få uker før han ble statsminister i 2021. Ap-lederen lot seg inspirere av all livsvisdommen til Johan.  Foto: Martin Kaggestad

– Fatter'n mente at en god og opphetet diskusjon kunne være utviklende. Han har alltid sagt at det bare er middelmådighet som blir likt av alle, og jeg tror ingen forbinder fatter'n med det!

En nær venn av Johan er forfatter og tidligere biskop Per Arne Dal (73). Han var en god støtte da Johan mistet kona Janette i fjor vinter. Hun ble 77 år og var rammet av demens.

– Det store nettverket til fatter’n har gjort savnet lettere å bære. Han er heldig som har venner som er der for ham. Fatter’ns TV 2-kolleger Christian Paasche og Dag Otto Lauritzen finner også veien til Modumheimen.

<b>DEN GODE SAMTALEN:</b> Her er Per Arne Dahl, nær kamerat og tidligere biskop, og Pia som er datteren til Johan, hjemme hos Johan på Kaggestad gård i Modum før jul i fjor.
DEN GODE SAMTALEN: Her er Per Arne Dahl, nær kamerat og tidligere biskop, og Pia som er datteren til Johan, hjemme hos Johan på Kaggestad gård i Modum før jul i fjor. Foto: Mads Kaggestad

– Det er stor stas for ham, men det aller viktigste er de jevnlige oppdateringene fra barn og barnebarn. Da lyser fatter'n opp, og det varmer alle oss som er så inderlig glad i ham, forteller Mads.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2023, og sist oppdatert 10/11 2023.

Les også