vi menn poker

- Må legaliseres

I går kveld utførte politiet razzia mot fem av Oslos største pokerklubber. Nå ønsker Pokerforbundet dialog med Kulturministeren.

Bildet er fra et tidligere arrangement på NPT og har ingenting med gårsdagens razzia å gjøre
Bildet er fra et tidligere arrangement på NPT og har ingenting med gårsdagens razzia å gjøre
Sist oppdatert

Aftenposten har igjen slått på den store stortromma, og i en artikkel signert flere journalister enn det er pokerklubber i Oslo kan de fortelle at Oslo-politiet hadde razzia mot en rekke pokerklubber i går kveld. I følge politiet var formålet først og fremst å komme kriminelle miljøer som skal være involvert i noen av disse klubbene til livs.

– Vi ser at tyngre kriminelle grupper tvinger eller tilbyr noen klubber å betale beskyttelsespenger. Men vi mener også at noen av disse kriminelle gjengene har tilknytninger opp mot eiersiden av klubbene, opplyser Stig Vasbø, leder av etterretningsseksjonen ved enhet sentrum i Oslo

I tillegg skal flere av de som driver klubbene i Oslo også være under etterforskning for å unnlate å betale skatt, og for en utstrakt grad av svart arbeid.

- Alle disse tingene ville bli løst om man kunne tilby norske pokerspillere et lovlig og regulert pokertilbud, forteller pokerpresident Sigurd Eskeland.

Nå ønsker han et møte med Kulturministeren.

- Det er jo en ny kulturminister i Norge, og det er uansett naturlig at vi får til et møte med dem, og dette vil vi gjerne framskynde nå. Det krever imidlertid at vi har konkrete forslag til løsninger, og kan presentere noe som er gjennomførbart, og samtidig ivaretar spillernes interesser. Så får vi håpe på et snarlig møte med Kulturdepartementet, for å se hvordan viljen er der til å løse dette, slår han fast.

Godt planlagt aksjon

Vimennpoker har snakket med flere som var på de aktuelle klubbene i går, uten at noen av de ønsker å stå fram med fullt navn.

- Jeg satt på NPT, hadde en fin kveld i en turnering, da ordensmakten plutselig dukket opp, forteller en av dem. - De kom i en pause i turneringen, valsende bestemt inn, og ba folk om å forholde seg rolig og sette seg ned på plassene sine og legge telefonene vekk. Det var ingen tvil om at det var godt planlagt, alt var veldig målretta. De skilte de ansatte fra oss som var gjester, og gikk til verks på datamaskinene på stedet for å skaffe datafiler og det de trengte, forklarer han.

Han er en gjenganger både i klubbpokeren, så fremt som i større mesterskap utenlands, men har aldri opplevd noe slikt tidligere.

- Det er jo ikke først gang politiet har en razzia, de kommer gjerne med tre - fire års mellomrom, så det er jo noe vi snakker om. Noe man kanskje tuller med når man sitter på finalebordet i en stor turnering, at "nå hadde det vært typisk om politiet kom", men det er ikke noe man sitter å tenker på eller bekymrer seg over, sier han.

Han har aldri lagt merke til noen kriminelle gjenger, eller noe som kan tyde på en kobling til kriminelle miljøer, når han har spilt på NPT eller andre klubber i Oslo.

- Men om det er sånn at man betaler beskyttelsespenger, eller noen av disse gjengene har eierinteresser, så skjønner jeg jo at politiet aksjonerer. Det er bare trist at det rammer vanlige, pokerinteresserte folk. Det er trist at det generelle miljøet må tilpasse seg at det er slik. Nå er det en gang sånn i dette landet, at det er en interesse for å spille poker, og da vil det alltid være noen som tilbyr det. Det som skjedde i går illustrerer enda sterkere at det trengs en regulering av markedet, og en mulighet for å spille poker lovlig, så får man slutt på uønsket kriminell tilknytning, avslutter mannen.

Lang prosess

Sigurd Eskeland i Pokerforbundet er enig.

- Ingen av våre medlemmer ønsker å spille på steder der det blir betalt beskyttelsespenger til kriminelle bander, eller noen tjener seg rike på at det er ulovlig. De ønsker heller at pengene skal gå til bra formål, slår han fast.

Han håper at denne saken kan være med å bidra til at dette skjer.

- Hvis man virkelig ønsker å få bukt med kriminaliteten på dette området, og sørge for at alt blir hvitt og overskudd går til veledige former, så må man legalisere pokeren. Dette ønsker vi å snakke med Kulturministeren om, og selv om jeg er forberedt på at det kan ta tid, at det er en lang prosess, så tror jeg vi sakte men sikkert beveger oss i riktig retning, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2018, og sist oppdatert 01/07 2020.

Les også