Lilli Bendriss og søsteren

– «Sofa» er det letteste programmet jeg har gjort noen gang

Når livet har stormet som verst, har søstrene alltid vært der for hverandre og har et tett bånd. De deler til og med overnaturlige evner.

LILLI BENDRISS OG SØSTEREN: Lilli Bendriss og søstren, Aase Sydness deltar iTV-programmet Sofa.
LILLI BENDRISS OG SØSTEREN: Lilli Bendriss og søstren, Aase Sydness deltar iTV-programmet Sofa. Foto: Svein Brimi.
Sist oppdatert

– Jeg gidder ikke å se på filmer og serier om spøkelser. Det er så uinteressant. Jeg ser ikke engang på mine egne «Åndenes makt»-episoder. Når jeg ser en skrekkfilm med spøkelser, er det totalt overdrevet. Det er ikke sånn det er i virkeligheten, sier Lilli Bendriss (75).

Hver torsdag denne høsten, får vi bli med hjem til den lekkert innredede leiligheten til Lilli i TV 2-programmet «Sofa».

Lillesøster Aase Sydness (70), som bor bare 100 meter unna i samme leilighetskompleks på Røa, tar turen bort for å bli filmet mens de to sitter i sofaen og kommenterer det de ser på TV.

Les også: Marte Lundby ønsker seg barn og et liv på bygda

– Jeg har vært på TV i snart 20 år, og «Sofa» er det letteste programmet jeg har gjort noen gang. Det er noe annet når du skal ut og finne ut hvem som har myrdet noen eller drive ut spøkelser. Jeg gjør ingen forberedelser og tenker ikke på at det er kamera til stede i det hele tatt. Og så er det veldig koselig å få gjøre dette sammen med Aase, sier Lilli og smiler.

Populær på Åndenes makt

75-åringen har blitt Norges mest kjente medium etter å ha blitt en folkefavoritt gjennom sine mange TV-programmer. Det hele startet med TVNorge-serien «Fornemmelse for mord» i 2002, og fortsatte med at hun drev ut spøkelser fra hjemsøkte hus i 15 sesonger av «Åndenes makt».

I høst er hun aktuell med det nye TVNorge-programmet «Spøkelsesjegerne», men hjemme på Røa går det altså i helt andre temaer når hun skrur på TV-en.

Aase ser – i motsetning til Lilli selv – alt søsteren gjør av TV-programmer, men hun lar seg ikke skremme av spøkelsene på skjermen.

– Jeg er mer redd for levende folk når jeg ligger alene hjemme. Et spøkelse tror jeg at jeg skulle ha greid å jage vekk, sier Aase og ler.

– Aase har akkurat de samme evnene som meg, legger Lilli til med et smil.

Lilli fikk Aase til å stole på evnene sine

Søstrene forteller om en oppvekst på Hareid på Sunnmøre der de begge merket at de hadde kontakt med det spirituelle. Mens Lilli ofte var sanndrømt og opplevde vardøger, ble Aase skremt av sine klarsynte evner.

– Jeg opplevde det som et styr. Det var for mange ting som skjedde, som jeg på forhånd visste at ville skje. Jeg stengte veldig igjen for det og var ikke interessert. Så lokket Lilli meg ut, litt etter litt. Nå driver jeg medium-klarsynt-skole der jeg lærer opp andre for å se om de har evner, forklarer Aase.

ELSKER MOTE: – Jeg stakk meg tidlig veldig ut. Jeg gikk med store hatter og ble nærmest spyttet på når jeg gikk nedover Karl Johan. Jeg tenkte: «Det gir jeg blaffen i». Jeg ville være meg, og leve sånn som jeg var, sier Lilli. Både hun og Aase er svært opptatt av klær og mote.
ELSKER MOTE: – Jeg stakk meg tidlig veldig ut. Jeg gikk med store hatter og ble nærmest spyttet på når jeg gikk nedover Karl Johan. Jeg tenkte: «Det gir jeg blaffen i». Jeg ville være meg, og leve sånn som jeg var, sier Lilli. Både hun og Aase er svært opptatt av klær og mote. Foto: Svein Brimi.

Det var først som 42-åring at Lilli kom i kontakt med sine evner. Da ble hun stukket med en nål under en akupunkturtime. Plutselig åpnet det seg en helt ny verden for den tidligere frisørdamen.

– Da Lilli begynte å snakke om at hun var klarsynt, sa jeg: «Dette er bare tull. Slutt med dette her». Jeg var veldig skeptisk og negativ, men spurte om jeg kunne få være med og se – og det fikk jeg. Etter hvert klarte jeg å godta det, sier Aase.

Fikk tennisballer i ansiktet

Ettersom det er over fem års aldersforskjell mellom søstrene, forteller Aase at hun alltid har ligget ett hakk bak Lilli med det meste. Hjemme på Hareid, drev foreldrene syfabrikk. Faren var skredder og fikk sydd de lekreste antrekk som Lilli kunne gå i.

Les også: Dette er Marit Bjørgens nye liv

– Hun var den litt glamorøse storesøsteren min. Både fordi hun var eldre, og også fordi hun er den typen hun er. Jeg så opp til Lilli og beundret henne. Hun var finere enn meg, flinkere til å tegne og jeg tenkte: «Tenk om jeg blir sånn når jeg blir 15». Lilli har aldri vært helt lik alle andre, sier Aase.

Det å være annerledes kan ha sin pris. I den lille sunnmørsbygda skilte Lilli seg ut – noe hun fikk kjenne på kroppen.

<b>KREVENDE PERIODE: </b>I skoletiden opplevde Lilli å bli mobbet på skolen. I dag ser hun at erfaringene hun gjorde seg den gangen, har vært med på å forme henne til den hun er.
KREVENDE PERIODE: I skoletiden opplevde Lilli å bli mobbet på skolen. I dag ser hun at erfaringene hun gjorde seg den gangen, har vært med på å forme henne til den hun er. Foto: Svein Brimi.

– Jeg ble mobbet som ung. Det var ikke på grunn av klærne mine, men rett og slett fordi jeg var flinkest i klassen og ble gullungen til læreren, sier Lilli.

– De kastet tennisballer i ansiktet på meg, hang opp sykkelen min i taket – sånne rampestreker. Jeg ble ikke banket opp, men da jeg fikk den tennisballen rett i ansiktet inne i klasserommet – det var da det brast. Da reiste jeg meg og sa: «Jeg skal ikke gå på skole mer», forteller hun.

Lilli løp rett hjem og fortalte foreldrene at hun nektet å komme tilbake på skolen dersom ikke mobbingen avtok. Dermed ble det arrangert et møte på skolen – med foreldrene til mobberne – og problemet ble løst.

Flyttet inn hos Lilli

– Når du leser om langvarig mobbing, var det ikke det jeg opplevde. Men jeg fikk kjenne på det. Jeg husker at jeg ble en som mange av jentene ville leke med og være sammen med. Når det var andre jenter som ble mobbet, gikk jeg alltid inn og forsvarte dem. Da jeg tok den personen som ble mobbet inn i varmen, stoppet de andre å mobbe. Det jeg opplevde, gjorde at jeg fikk kjenne på det å hjelpe andre mennesker, sier Lilli, som i en årrekke har jobbet med egne klienter.

Aase og Lilli mistet storesøsteren Elin i kreft for flere år siden, og samholdet mellom dem har derfor vært sterkt og godt. Da lillesøster Aase flyttet til Oslo på slutten av 60-tallet, flyttet hun inn hos Lilli – før hun reiste til sjøs. Etter et kort ekteskap skilte hun seg – i en tid da skilsmisser ennå var tabu – og fikk en avgjørende støtte fra storesøster Lilli.

MED I «SOFA»:
Lilli og Aase er tilbake i sesong to av «Sofa». på TV 2. De var med å vinne Gullruten for serien i mai og synes det er stas å kunne fortsette å bli filmet mens de kommenterer nye programmer fra Lillis sofa.
MED I «SOFA»: Lilli og Aase er tilbake i sesong to av «Sofa». på TV 2. De var med å vinne Gullruten for serien i mai og synes det er stas å kunne fortsette å bli filmet mens de kommenterer nye programmer fra Lillis sofa. Foto: Svein Brimi.

– Det har vært ganger der jeg har vært ganske så fortvilet og ikke har visst hva jeg skulle gjøre. Da var det Lilli som stilte opp for meg, og hjalp meg til å komme tilbake på rett kjøl. Når det har stormet, har vi holdt sammen. Da har vi sagt: «Dette er bare tull. De andre kan si hva de vil, for vi har i alle fall hverandre». Lilli har hjulpet meg videre i livet, og det er veldig verdifullt, sier Aase.

– Det har vært flere tøffe tak der vi har stilt opp for hverandre. Vi har hjulpet hverandre ut av mange kriser, sier Lilli, som selv skilte seg etter 45 års ekteskap i 2014.

Forteller hverandre alt

I mange år drev Aase og Lilli restauranten Storyville sammen i Oslo sentrum. Mens den ene av dem jobbet – byttet de på å være hjemme med sin felles ungeflokk på fem.

De har jobbet natt, i perioder hatt lite penger og har fulgt hverandre tett fra grå hverdager til glamorøse kjendisfester.

– Vi forteller hverandre alt og stoler på hverandre. Jeg har alltid sagt til Aase: «Du våger ikke å dø før meg». Jeg skal gå først! Det er så mange som snakker om at de ikke tåler søsknene sine og at det er masse krangling. Jeg må si at det er helt fantastisk å ha en søster som du er så nær. Det er Aase jeg ringer til når det virkelig er noe – og omvendt, sier Lilli.

Når de nå er med i «Sofa» sammen, får de også dele litt på rampelyset som på mange måter har preget livet til Lilli de siste årene.

Men til tross for blitsregn på røde løpere, ivrige fans og invitasjoner til kongelige fester, mener Aase at storesøsteren har bevart bakkekontakten.

– Lilli er den samme som hun alltid har vært. Kjendisstatusen har ikke hatt noen påvirkning på henne. Jeg ser ingen forskjell, bortsett fra at hun blir invitert mer ut på ting. Men det er bare gøy, for da får jo jeg være med, smiler Aase.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2021, og sist oppdatert 01/12 2021.

Les også