Lilli Bendriss hjelper til: Signys leilighet i Bergen

Lilli Bendriss: – Det er veldig sjelden jeg ser engler, skyter hun forbauset inn

I Signy Sørensens leilighet dunker det i veggen, bilder ramler ned og iskalde vinder fyker gjennom stuene, selv når vinduene er lukket. Kan Lilli hjelpe? – Der jeg kommer fra kaller vi det åndebank, sier Lilli.

Pluss ikon
<b>GOD KJEMI:</b> Allerede før de møttes følte Signy at hun kjente Lilli, og at de to straks ville være på bølgelengde når de traff hverandre. Og Signys følelse stemte. Et mer hjertelig møte mellom to fantastiske vestlandsdamer skal man lete lenge etter. 
GOD KJEMI: Allerede før de møttes følte Signy at hun kjente Lilli, og at de to straks ville være på bølgelengde når de traff hverandre. Og Signys følelse stemte. Et mer hjertelig møte mellom to fantastiske vestlandsdamer skal man lete lenge etter.  Foto: Gunn Gravdal Elton
Sist oppdatert

Det er mye uforklarlig uro i Signys leilighet i Bergen. Kraftige dunk i veggen kan oppstå når som helst og hvor som helst, og ofte feier det noen skikke­lige iskalde vinder gjennom stuene. Slik vil ikke Signy ha det lenger. Riktig ubehagelig er det, og noen ganger litt skummelt.

– Men jeg føler meg aldri redd i hjemmet mitt, sier Signy, som er helt sikker på at hun tidvis får ubudne gjester på besøk. Og de ønsker hun nå å kvitte seg med.

Hun har bodd i den vakre leiligheten med panorama­utsikt over hele Bergen i ti år, og hun stortrives. Hit flyttet Signy sammen med ektemannen for ti år siden. Men bare noen måneder etter innflyttingen døde dessverre mannen hun hadde vært gift med i over 59 år, og Signy ble alene.

Nå er hun selv 91 vakre år og har altså vært enke i ti av dem. Hun bor alene og klarer seg helt selv, skjønt alene og alene, det er det hun ikke er så helt sikker på. Hvem vekker henne midt på natten med kraftige drønn i veggen? Og hvem er det som får glass til å single når bilder faller ned fra veggen?

Søkte hjelp av Lilli Bendriss

Leiligheten er stor og lys, og nydelig innredet med ekte­parets møbler fra 1950-tallet. Signy traff sin kjære da hun som ung pike kom til Bergen fra Nordfjord for å gå i skredderlære. I 1954 giftet seg de seg og fikk etter hvert to barn.

Født 1946 på Hareide.

Forfatter, TV-programleder
og klarsynt medium, kjent for
å være et mellomledd mellom
avdødes ånder og levende mennesker.

Nå aktuell i podkasten
Ånd & Vitenskap i samarbeid med Camillo Løken.

Se mer

I mange år jobbet Signy som designer, og sydde blant annet selskaps- og bryllupskjoler på oppdrag fra fornøyde kunder. Det er en liten og nett dame som åpner døren for oss. Hun er kledd i en nydelig sort kjole med glitrende stener i halsen.

– Jeg må jo pynte meg litt når jeg får så storfint besøk, ler hun når vi kommenterer antrekket.

<b>PENT PYNTET:</b> Signy er kledd i en elegant sort kjole og bærer et glitrende smykke i halsen. Den tidligere skredderen og designeren ville pynte seg når hun fikk så storfint besøk fra hovedstaden. 
PENT PYNTET: Signy er kledd i en elegant sort kjole og bærer et glitrende smykke i halsen. Den tidligere skredderen og designeren ville pynte seg når hun fikk så storfint besøk fra hovedstaden.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Hun har skrevet til Hjemmet og bedt om å få besøk av selveste Lilli Bendriss, for kanskje kan Lilli «rense» leiligheten for disse uønskede lydene og finne ut av hva som egentlig skjer her?

– Du skjønner, det er noen forferdelige drønn, ikke bare banking, men et voldsomt slag, liksom. Som om noen står og slår av all sin kraft på den andre siden av veggen. Og det kan skje både midt på dagen og nattetider. Denne dunkingen har forårsaket at en innrammet tegning av meg som hang på veggen i glass og ramme bare falt ned på gulvet og knuste, forteller Signy.

– Jeg føler rett og slett at det er noen her som vil ha meg ut. Men det skal de så visst ikke lykkes med, for dette er min leilighet, og jeg liker meg veldig godt her, sier Signy og ser morskt ut i luften.

– Etter slike drønn hender det at jeg knytter neven og sier høyt ut i rommet: ‘Kom deg vekk. Dette er min leilighet!

Før Signy flyttet inn i leiligheten bodde hun og ektemannen i et fire etasjers hus under Ulriken. Hverken der eller andre steder hun har bodd har Signy hørt eller sett noe hun ville betegne som unormale hendelser.

Og Signy er helt sikker på at det ikke er hennes avdøde ektemann som banker i veggen, for han ville aldri finne på å skremme henne slik. Dessuten hørte han også disse lydene den korte tiden han bodde her, men han brydde seg aldri om det.

Les også: (+) Ikke langt fra sivilisasjonen, like ved riksveien, ligger spøkelsesgrenda. I de forlatte husene finner vi noe merkelig

<b>FÅR KONTAKT:</b> Når Lilli får kontakt, merker hun at et voldsomt sinne og en irritert energi henger fast i veggene. Noe emosjonelt har skjedd her, men den som banker er vanskelig å få kontakt med. 
FÅR KONTAKT: Når Lilli får kontakt, merker hun at et voldsomt sinne og en irritert energi henger fast i veggene. Noe emosjonelt har skjedd her, men den som banker er vanskelig å få kontakt med.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Banker i veggen

– Er det bare murvegger i dette huset, spør plutselig Lilli.

– Ja, bekrefter Signy, og forteller videre at disse dunkene har også barn og svigerbarn hørt når de er på besøk. Og bak veggen er det ikke noen gjenboere, så naboene kan heller ikke klandres. Det skjer på soveværelset hennes om natten, og det skjer på kjøk­kenet om dagen. Den siste tiden har Signy begynt å putte ørepropper i ørene når hun skal sove, for disse lydene vil hun absolutt ikke vekkes opp til.

I tillegg kommer de kalde vindene som innimellom fyker gjennom stuene selv når alle vinduer og dører er lukket. Det har både hun selv og Signys barn bemerket. Mens man sitter ganske stille i stuen, kan man plutselig oppleve å bli helt iskald rundt bena.

– Det er et eller annet her som vil ha meg ut, gjentar Signy, og ser alvorlig på Lilli som nå går rundt i leiligheten og tar inn energier. Etter en stund ber Lilli om å få være alene på soverommet.

– Jeg vil prøve å oppnå kontakt, og da må jeg være litt alene. Det er en merkelig type irritert energi her et eller annet sted, sier hun underfundig og lukker øynene mens hun setter seg på sengen.

Imens byr Signy på kaffe, brus og nydelige jordbær. Hun forteller at hun alltid har vært litt mørkredd, men ellers aldri opplevd noe skummelt eller merkverdig.

– Men det er klart at det er mer mellom himmel og jord enn det vi kan sanse og se, det er jeg helt sikker på, sier Signy, som mener at å tro noen annet er nesten å være litt naiv. Hun har fulgt programmene til Lilli på TV og er en stor beundrer. Dessuten lurer hun på om hun muligens kan være Hjemmets eldste abonnent?

– Jeg har abonnert på Hjemmet siden 1952, det blir jo sytti år, det, ler Signy, som koser seg hver gang Hjemmet dumper ned i postkassen.

Les også: (+) Det finnes mange som har det som meg. Alt jeg ber om, er at dere prøver å forstå meg

En oppskaket mann

– Jeg fikk kontakt med en mann, forteller Lilli når hun kommer tilbake. Så sier hun et navn, men Signy rister på hodet. Hun har aldri hørt det navnet før.

– Men det bodde en forretningsmann her før jeg og mannen min flyttet inn, fortsetter Signy. Og en nabo kunne fortelle om en gang han kom hjem hit i leiligheten og var veldig opprørt og oppskaket. Det skulle visst ha skjedd et eller annet der han kom fra. Han hadde en venninne som av og til var på besøk her, men det var da han kom tilbake fra et besøk hos henne, at han var så aldeles ute av seg. Jeg har aldri klart å finne ut av hva som egentlig skjedde, men kan noe av hans sinne sitte igjen i veggene her, tror du, lurer Signy og ser spørrende på Lilli.

<b>EN IRRITERT ENERGI:</b> Den som bodde i leiligheten før Signy flyttet inn, har ikke flyttet ut. Han banker i veggen og sender kalde gufs gjennom rommet. Han vil ha leiligheten sin tilbake. 
EN IRRITERT ENERGI: Den som bodde i leiligheten før Signy flyttet inn, har ikke flyttet ut. Han banker i veggen og sender kalde gufs gjennom rommet. Han vil ha leiligheten sin tilbake.  Foto: Gunn Gravdal Elton

– Jeg merker en mannlig energi her som vil ha leilig­heten tilbake slik den var da han bodde i den. Han sier han synes det er altfor mange småting og nips her nå. Men han er veldig vanskelig å få tak i, det er som om han beveger seg i en drøm og ikke vet at han er død, sier Lilli og blir selv litt forundret.

– Han klager over at ingenting blir som før. Han er ikke farlig, bare veldig irritert og sint.

– Er det derfor han rusler rundt og dunker i veggene? spør Signy.

– Ja, kanskje. Jeg skal prøve å få bedre kontakt og snakke til ham, svarer Lilli og ber Signy komme og sette seg ved siden av henne ved spisebordet.

<b>SIGNYS HJEM:</b> – Det er Signy som bor her nå, og ikke du. Du lever ikke lenger her, du er død og må reise dit du hører hjemme, i den astrale verden, sier Lilli når hun får kontakt med den rastløse og irriterte energien.
SIGNYS HJEM: – Det er Signy som bor her nå, og ikke du. Du lever ikke lenger her, du er død og må reise dit du hører hjemme, i den astrale verden, sier Lilli når hun får kontakt med den rastløse og irriterte energien. Foto: Gunn Gravdal Elton

På bordet står det tre små vaser med en rose i hver, men Lilli vil også ha noen lys på bordet. Hun ber oss hente fire lys og setter to på hver side av rekken med blomstervasene. Signy sitter litt forfjamset og ser på mens Lilli plasserer alle tingene på en snorrett linje midt på bordet.

Les også: (+) Sandra Lyng om den store forvandlingen: – Jeg tenkte: «Hæ? Er det mulig?»

Hilsen fra den andre siden

– Nei, du verden, utbryter Signy plutselig.

– Nå står det jo syv ting på bordet, og syv har alltid vært min manns og mitt lykketall. Han var blant annet født den 7. desember, og mange fine ting har skjedd på den 7. i en måned i våre liv. Nei, sett på maken.

– Da er det han som guider meg, og han som sender deg en hilsen, slår Lilli fast.

– Det er gjerne slik åndeverdenen kommuniserer med oss. De sender ut små tegn som bare den ene personen kan gjenkjenne, forklarer Lilli.

Signy blir rørt og beveget. Så tar Lilli Signys hånd, lukker øynene og sier hun vil få kontakt igjen med den urolige sjelen som ennå ikke har kommet dit den skal.

– Han må over i den astrale verden der hver sjel har en plass, forklarer Lilli.

<b>SYV TING:</b> Da Lilli ba om å få fire lys på bordet i tillegg til de tre vasene med roser, gikk det kaldt nedover ryggen på Signy. Lilli kunne umulig vite at tallet syv betød så uendelig mye for Signy og ektemannen. 
SYV TING: Da Lilli ba om å få fire lys på bordet i tillegg til de tre vasene med roser, gikk det kaldt nedover ryggen på Signy. Lilli kunne umulig vite at tallet syv betød så uendelig mye for Signy og ektemannen.  Foto: Gunn Gravdal Elton

– Jeg merker en sterk energi her nå, men den er ikke lett å få tak i. Jeg kjenner at han holder fast på at dette er hans leilighet, og han liker ikke meg. Jeg forstyrrer, sier han. Men han må bli klar over at han er i en drøm, og at han ikke vet at han er død. Noe av ham er blitt igjen her, kanskje fordi det har skjedd voldsomme emosjonelle ting her, kanskje noe som gjør at han ikke vil dra, sier hun videre.

– Jeg fylles av hans sinne og en sterk følelse av svik. Hva kan det være? spør Lilli uten å komme nærmere noe svar.

– Han er så lite imøtekommende, han er en veldig taus person. Men jeg bare må få ham til å forstå at han er død, og at jeg vil hjelpe ham til å komme dit han skal.

– Ja, det må du, samstemmer Signy – for jeg kan ikke bo her med denne energien lenger. Og ikke har jeg turt å snakke så høyt om det til andre heller, for folk tror jo fort at du er litt smårar når du forteller slikt. Barna mine sier det ikke er noe å bry seg om, men det er nok fordi de vil berolige meg.

<b>TUSEN TAKK:</b> – Det er så snilt av deg å komme den lange veien, tusen, tusen takk, sier Signy og gir Lilli flere varme klemmer. 
TUSEN TAKK: – Det er så snilt av deg å komme den lange veien, tusen, tusen takk, sier Signy og gir Lilli flere varme klemmer.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Stillhet og ro

Lilli sier ingenting, sitter bare stille og puster jevnt. Så ber hun om lysets hjelp, og om at denne bortkomne og rastløse sjelen i kjærlighetens navn kan finne ro. Hun ber om at por­talen fra den fysiske verden gjennom den eteriske til den astrale må åpne seg. På veien ser hun en engel, det er Rafael, forteller hun.

Erkeengelen Rafael regnes som en av erkeenglene innen kristendommen. Navnet Rafael betyr «Gud har helbredet».

Rafael er blitt identifisert med den engelen som er nevnt i Joh. 5,4: «For en Herrens engel steg fra tid til annen ned i dammen og rørte opp vannet. Den første som steg ned i dammen etter at vannet var blitt rørt opp, ble frisk, hvilken sykdom han så led av.»

Se mer

– Det er veldig sjelden jeg ser engler, skyter hun forbauset inn. Men nå er Rafael her med sin hånd og tar imot. Han vil vise vei. Så blir det helt stille igjen, og stillheten varer og varer og liksom vokser seg stor i rommet. Og med still­heten følger en veldig ro.

– Så stille det ble nå, så rolig, hvisker Signy og ser seg forundret rundt i rommet.

– Ja, for nå er leiligheten nøytralisert og balansert, sier Lilli. Hun forklarer at Signy kanskje vil kunne høre noen svake dunk etter at hun er reist, men det vil nok gi seg. Energier kan henge igjen som et ekko i et rom, men det pleier å gå over. Hvis ikke får Signy bare ringe igjen.

<b>RENSELSE:</b> – Leiligheten er nå renset, og det vil roe seg, sier Lilli. Men kanskje kan Signy likevel høre noen lyder en tid fremover, som et ekko av den sterke energien som herjet her. 
RENSELSE: – Leiligheten er nå renset, og det vil roe seg, sier Lilli. Men kanskje kan Signy likevel høre noen lyder en tid fremover, som et ekko av den sterke energien som herjet her.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Fjorten dager senere bekrefter Signy et det har blitt mye roligere i leiligheten. Et svakt dunk nå og da kan hun fremdeles fornemme, men ikke på langt nær så kraftig som det var før. Hun har tenkt mye på det Lilli fortalte, og mest forundret er hun over at Lilli insisterte på å ha syv gjen­stander i en rett linje på bordet mens hun kontaktet ånde­verdenen.

– Også akkurat syv, da – min manns og mitt lykketall! Det får en jo til å undre seg, ikke sant. Jeg kan jo ikke annet enn å tro at det er noe der, avslutter Signy og takker så inderlig for at hun fikk Lilli på besøk.

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2023, og sist oppdatert 01/03 2023.

Les også