Lev lenge og godt

Skumle fakta sier at menn kan få store problemer mot slutten av livet. Noen justeringer og du kan se alderdommen lyst i møte. Les og lær.

Foto: ((c) Digital Vision)
Publisert

Statistikken er ingen lystig lektyre; selv om gjennomsnittsmannen lever i 77 år, vil han i syv av disse årene være alvorlig eller kronisk syk. Og som en stor studie nylig konkluderte med, er menn opp til 70 prosent mer utsatt for kreftformer som virker inn på begge kjønn.

Hva kan så en stakkar gjøre for å beskytte helsa? Her får du noen innspill du helt klart bør lagre på harddisken – og gjøre bruk av i hverdagen.

Styr unna grillen

Unngå matvarer som kan forhindre prostatakreft. Dette gjelder i stor grad grillet snadder. Mat lagd på høy varme gjør at proteiner i kjøttet danner såkalte carcinogener, den brente delen du ser på grillmat. I tillegg utsetter grilling kjøtt for kreftfremkallende kjemikalier i røyken fra kullet og fett som drypper.

Lommeboka

Fysioterapeuter kaller det ”lommebok-nevropati”, smerten nederst i ryggen som kommer når vi sitter (i bilen eller på kontorstolen) som følge av lommeboka vi alltid har i baklomma. Grunnen er at den presser på isjiasnerven i ryggen og kan føre til smerte eller følelsesløshet i legg, ankel eller fot. Å gå, sitte eller ligge kan gjøre veldig vondt og enkelte slipper unna smertene kun når de står rett opp og ned.

Kutt ned på smertestillende

Å dytte i seg smertestillende tabletter øker risikoen dramatisk for høyt blodtrykk, som igjen utsetter oss for hjerteattakk og slag. Så lite som en daglig tablett ibuprofen øker risikoen med 38 prosent.

Daglig sex

Nesten halvparten av par som gjennomgår fruktbarhetsbehandling behøver det fordi kvalitet eller mengde sæd er for dårlig. En australsk studie bekrefter at sex, mye og ofte, er noe av det beste du kan gjøre for å bedre sædkvaliteten. Å avstå fra sex kan øke mengden, men hjelper lite når dråpene i utgangspunktet er defekte. Trolig for at sæd som er blitt lagret lenge i kroppen, er mer utsatt for DNA-ødeleggelser fra frie radikaler.

Drikk mindre appelsinjuice

Menn som drikker to eller flere glass sukkerholdig drikke daglig, utsetter seg for større risiko for podagra (gikt i stortåa som kaptein Vom.) Sukker/fruktose hemmer utskillelsen av urinsyre som, når det bygger seg opp, krystalliserer seg i leddene og medfører et sant smertehelvete.

Gift deg med ei yngre kvinne

Gå på barnerov, jo yngre dess bedre og garanti for et lengre liv på denne syndens planet. 15 år yngre og du kutter risikoen for tidlig død med 20 prosent. Et tysk team fulgte danske dødsfall i tidsrommet 1990-2005 og ramlet ned på denne konklusjonen. Trolig for at yngre kvinner bedre ivaretar sin kjære – og setter sex høyere på agendaen. Ulempen er at det muligens sender henne tidligere i grava, men det er et annet problem.

Bli kjent med bekkenmusklene

Jo da, vi menn har også disse musklene. Nå tror eksperter at det å styrke dem kan forhindre impotens og inkontinens (dråpelekkasje) som følger med alderen, ved å øke støtten disse musklene gir til blære og junior. Faktisk kan bekkenøvelser være vel så effektive som Viagra for å oppnå erektil funksjon. Og to av tre menn som slet med inkontinens, slapp unna problemet med effektive øvelser.

Hvor disse musklene befinner seg? Stopp pissestrålen omtrent halvveis ut i urineringen, før du starter igjen. (Denne teknikken bør gjøres bare en gang ukentlig for å sjekke fremgangen – mer og du kan gjøre det vanskeligere å late vannet).

Er musklene slappe, foreslår vi følgende øvelse for å styrke dem: Sitt på en stol med knærne fra hverandre og beina flatt på gulvet. Len deg forover og la underarmene hvile på hoftene. Stram og press rumpemusklene som om du prøver å holde igjen en fjert. Gjør det samme med musklene rundt urinrøret som for å stanse pissestrålen. Hold igjen et par sekunder i begynnelsen, øk til ti sekunder etter hvert som musklene blir sterkere. Slapp så av i bekkenmusklene. Fem repetisjoner fire ganger daglig gjør susen.

Bruk pirker og tanntråd

Menn som sliter med brått hårtap (alopecia areata), bør oppsøke tannlege og ikke frisør. Spanske vitenskapsmenn har funnet en sammenheng mellom tannkjøttsykdom og skallethet. Eksperter vet at alopecia areata, som påvirker tusenvis av nordmenn, er linket til stress og arvelige faktorer. Utløst av et immunsystem i forsvarsposisjon som følge av infeksjon i munnen.

Spis mindre kjøtt

Det reduserer risikoen for kreft og hjertesykdom, men beskytter også viriliteten. Amerikansk forskning viser at mat med lite karbohydrater og mye protein kan senke testosteronnivået, som uansett faller med alderen. Med symptomer som slapphet, hårtap og den store skrekken, manglende evne til reisning. Proteininntaket bør ligge på rundt 15 prosent av daglige kalorier. En normal mann som spiser 2900 kalorier i løpet av dagen, bør få i seg 140 gram protein (tilsv. 400 g kjøtt).

Forsørg partneren din

Middelaldrende menn med partnere som jobber deltid eller er hjemme og tar vare på familien, sliter med færre depresjoner enn dem med damer på jobb i full tid. Men det er klart at vi menn har behov for noen hvilepauser, derfor lurt å oppmuntre henne til aktiviteter utenom hjemmet.

Bruk motsatt hånd

Praktiser ”nevrobiks” – aktiviteter som gjør at hjernen bygger nye hukommelsesceller og en sikker vei på å holde demens (sløvsinn) på avstand. Mens kvinner rammes oftere av Alzheimer, er menn mer utsatt for vaskulær demens. Denne er forbundet med hjertesykdom og slag. I begge tilfeller er eksperter enige om at hjernetrim hjelper. Betegnelsen nevrobiks ble oppfunnet av amerikaneren Lawrence Katz og innebærer utfordring av hjernen. Som å bruke motsatt hånd til å pusse tenner, holde kaffekoppen og hilse på kjente. Andre øvelser er å ta en annen vei til jobben eller lære en god vits hver dag.

Reduser kolesterolet

Kolesterolnivået har betydning for sexlivet. Mange menn som sliter med potensen, kan bli noen skikkelige hingster igjen selv uten medikamenter. Stump røyken, ned i vekt og et lavere kolesterolnivå er tre snarveier. Særlig sistnevnte er viktig fordi et høyt nivå fører til at plakk legger seg i blodårene (blant annet i penis) som igjen reduserer blodgjennomstrømningen. Menn med høyt kolesterolnivå dobler risikoen for impotens. Fornuftig kosthold og litt trening senker kolesterolet, medikamenter kan også benyttes.

Litt solskinn

Mangel på D-vitamin er ansvarlig for mange mannlige bekymringer – fra hårtap til liten sexlyst og svake muskler, stølhet etter trening og leddsmerter. Hovedkilden til D-vitamin er solskinn – 10-15 minutter daglig duger.

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2011.

Les også