Leonardo DiCaprio nominert til årets Oscar

Dansk film er også med i konkurransen om den prestisjefulle prisen.

Publisert

(SIDE2): Torsdag klokken 14.30 norsk tid ble det endelig kjent hvilke filmer og skuespillere som er nominert til årets Oscar-utdeling.  De endelige nominasjonene ga få overraskelser, med regissør Alejandro González Iñárritu og hans film «Revnant» i ledertog med hele 12 nominasjoner. På andreplass fulgte «rebooten» av «Mad Max»-filmen, som ble nominert i 10 kategorier.

Mer overraskende er det at både Ridley Scott med «The Martian» og Steven Spielbergs «Bridges of Spies» er blitt oversett i kategorien «Beste regissør». Dette til tross for at begge filmene er å finne i kategorien «Beste film».

Endelig pris til Leonardo DiCaprio?

De fleste som har fulgt med på internett de siste årene har fått med seg oppstyret rundt Leonardo DiCaprio, og det faktum at filmstjernen fremdeles mangler sin egen Oscar-statuett på peishyllen. 41-åringen har tidligere blitt nominert fire ganger i kategorien «beste mannlige hovedrolle» og fikk i dag sin femte nominasjon for rollen som pelsjegeren Hugh Glass i Iñárritus «Revnant». Det skal ha vært knallharde forhold under innspillingen av filmen, og er det noe Akademiets 6028 medlemmer elsker, er det skuespillere som gir alt for rollen.

Screen9na04

DiCaprio blir av mange sett på som storfavoritt til å stikke av med årets og en av de gjeveste prisene, men kan vente seg hard konkurranse fra blant annet Michael Fassbender («Steve Jobs»), Matt Damon «The Martian») og Bryan Cranston («Trumbo»).

Under fjorårets Oscar-utdeling var det Eddie Redmayne som stakk av med prisen for «beste mannlige hovedrolle», da for rollen som fysikeren Stephen Hawking i «The Theory of Everything». Briten er igjen nominert, denne gangen for rollen som trans-pioneren Lili Elbe i «The Danish Girl». Elbe var en av de første personene som gikk gjennom en kjønnsoperasjon og filmen har fått gode kritikker verden over.

Screen9na04

Beste kvinne

Mens DiCaprio kanskje er en ørliten favoritt blant mange i «beste mannlige skuespiller»-kategorien, er det jevnere blant kvinnene.

Cate Blanchett er blitt hyllet for rollen som den gifte overklassekvinnen Carol Aird, som innleder et lesbisk forhold til en ung fotograf, spilt av Rooney Mara, i filmen «Carol». Dette er syvende gang Blanchett har blitt nominert til en Oscar, der hun tidligere har vunnet to ganger. Mara er også nominert, men da i kategorien «beste kvinnelige birolle».

Screen9na04

25 år gamle Jennifer Lawrence er nok en gang nominert til en Oscar, denne gangen for tittelrollen i filmen «Joy». Lawrence vant sist i 2012, da for rollen i «Silver Linings Playbook».

Screen9na04

Ellers er den gamle traveren Charlotte Rampling nominert for sin rolle i «45 Years». Til tross for sin lange karriere, er dette 69 år gamle Ramplings første Oscar-nominasjon.

De andre nominerte i kategorien er Brie Larson («Room») og Saoirse Ronan («Brooklyn»). Spesielt Larson har blitt trukket frem som en av favorittene til å stikke av med den gjeve prisen.

Screen9na04

Konferansier for andre gang

Mens Leonardo DiCaprio drømmer om sin første pris, inntar komikeren Chris Rock rollen som konferansier og programleder for andre gang.

- Chris Rock er en komiker, skuespiller, produsent, regissør og dokumentarist. Han har gjort alt, og kommer til å bli en fenomenal Oscar-vert, sier produsentene bak utdelingen, David Hill og Reginald Hudlin.

Mange nominasjoner

Foruten «The Revenant», er journalistdramaet «Spotlight» favoritten til å stikke av med prisen for «Beste film». «Spotlight» tar for seg journalistene i The Boston Globes arbeid da de avdekket en rekke overgrep i den katolske kirken og hvordan kirken forsøkte å dekke over skandalen.

Screen9na04

Finansdramaet «The Big Short», «Mad Max»: Fury Road» og Ridley Scotts sci-fi drama «The Martian» er outsiderens til å vinne.

Screen9na04

Storfilmen «Mad Max: Fury Road» er også nominert til blant annet beste lyd, beste sminke, beste redigering og beste produksjonsdesign. «The Revenant» er også nominert for beste lyd, beste lydredigering, beste sminke, beste redigering, beste produksjonsdesign og beste bilde.

Kritikk

OVERSETT: Idris Elba trekkes frem som en skuespiller som har blitt oversett i årets nominasjonsprosess for sin hovedrolle i «Beast of no Nation».
OVERSETT: Idris Elba trekkes frem som en skuespiller som har blitt oversett i årets nominasjonsprosess for sin hovedrolle i «Beast of no Nation». Foto: Infusny-142/Bulls

I år som i fjor, får Akademiets medlemmer hard medfart for å ikke inkludere flere kvinnelige og afro-amerikanske filmskapere og skuespillere. Ingen av de nominerte i de gjeveste kategoriene «beste regissør», «beste kvinnelige hovedrolle» eller «beste mannlige hovedrolle» tilhører to av de nevnte gruppene. 2015 var første året hverken en kvinnelig regissør eller afro-amerikansk skuespiller var nominert i de gjeveste kategoriene. 2016 følger trenden fra i fjor.

I år er det Idris Elbas prestasjon i Netflix-filmen «Beast of no Nation» som trekkes frem som en skuespiller som kan føle seg snytt for en nominasjon. Elba er nominert og en av storfavorittene til å vinne Storbritannias svar på Oscar-utdelingen, BAFTA-prisen.

I «beste film»-kategorien er det filmen om den legendariske rap-gruppen NWA, «Straight Outta Compton» og «Rocky»-etterfølgeren «Creed», som blir omtalt som oversett av Akademiet. Flere amerikanske filmbloggere kaller Oscar-utdelingen «for hvit», mener at noe må gjøres med nominasjonprosessen. Også BBC trekker frem de manglende nominasjonene til ikke-hvite filmskapere og skuespillere. I fjor ble Twitter-hashtaggen #Oscarssowhite hyppig brukt under sendingen.

Gjennomsnittsalderen til Akademiets medlemmer er 63 år og 94 prosent er hvite.

Disse er nominert

BESTE FILM:

- Bridge of Spies

- Brooklyn

- Mad Max: Fury Road

- The Martian

- Room

NY SJANSE: DiCaprio får en ny sjanse til en Oscar-statuett i år. Foto: The Revenant
NY SJANSE: DiCaprio får en ny sjanse til en Oscar-statuett i år. Foto: The Revenant

- Spotlight

- The Revenant

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE:

- Bryan Cranston

- Matt Damon

- Leonardo DiCaprio

- Michael Fassbender

- Eddie Redmayne

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE:

- Cate Blanchett

- Brie Larson

- Jennifer Lawrence

- Charlotte Rampling

Soundtracket Earnet It fra Fifty Shades of Grey ble nominert til beste originale sang. Foto: Filmweb
Soundtracket Earnet It fra Fifty Shades of Grey ble nominert til beste originale sang. Foto: Filmweb

- Saiorse Ronan

BESTE MANNLIGE BIROLLE:

- Christian Bale

- Tom Hardy

- Mark Ruffalo

- Mark Rylance

- Sylvester Stallone

BESTE KVINNELIGE BIROLLE:

- Jenniger Lason Leigh

- Rooney Mara

- Rachel McAdams

- Alicia Vikander

- Kate Winslet

Jennifer Lawrence vant en Oscar i 2013, og får mulighet til å vinne nok en pris i år. Foto: Getty Images
Jennifer Lawrence vant en Oscar i 2013, og får mulighet til å vinne nok en pris i år. Foto: Getty Images

BESTE ORIGINALE SANG:

- Earned it, 50 Shades of Grey

- Manta Ray, Racing Extinction

- Simple Song #3, Youth

- Till it happens to you, Hunting Ground

- Writing's on the wall, Spectre

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2016.

Les også