Lei standard aperitiff?

Hvorfor ikke teste denne franske godbiten med et hint av konjakk.

Foto: Camilla Flaatten (Side2)
Publisert

COGNAC (SIDE2): Pineau des Charentes lages i Cognac, og de aller fleste konjakkhusene produserer den søtlige sterkvinen ved siden av konjakkproduksjon.

Den karamellfargede aperitiffen er svært populær i Frankrike, men er heller ukjent ellers i verden. Her i Norge selges det om lag 1000 flasker av den i året.

Side2 fikk testet ut en økologisk dyrket pineau (som den går under på fransk) under et besøk i Cognac, og den smakte overraskende herlig. Søtlig, men ikke for søt, med preg av konjakk, vanilje og nøtter. Konjakkettersmaken er subtil, og gjør drikken spennende og uvant i forhold til tradisjoenelle aperitffer som sherry og portvin.

Les også:Vi møtte vinbondefilosofen

Søt historie
Historien rundt vinproduksjon er gjerne litt mytisk, og i dens spede begynnelse og i flere århundrer var det mye prøving og feiling på den fronten. Mange lekre drueblandinger kom til verden ved en glipp. Det gjelder også for pineau.

På slutten av 1500-tallet skal det ha vært en vinbonde som ved en feiltakelse slapp druejuice oppi et fat med konjakk. Dermed stoppet fermeteringen av druene. Vinen ble liggende i noen år, før den ble tatt fram og bonden oppdaget den smakfulle brygget. Produksjonen er den samme måte i dag, og de strenge metodene for brygget er regulert av det intrikate franske vinproduksjonssystemet.

Vinen ligger deretter på eikefat i minst 18 måneder. Da har den oppnådd en alkoholprosent på mellom 16 og 22, standard er 17. Det finnes to typer, både hvit og rosé, og flere årganger av drikken. Lagringspineauen ligger på fat i minst fem år og de aller eldste i opptil 10 år.

Vanlig druetype er konjakkdruen ugni blanc, men også cabernet savignon, cabernet franc og merlot er noen av druetypene som brukes.

Allsidig drikk
I Frankrike er pineau en vanlig aperitiff eller servert som forrettsdrikk til gåselever og som dessertvin.

Da Side2 gjestet Cognac fikk vi smake den som aperitiff og til gåselever, og senere til éclairs (franske sjokoladevannbakkels). Selv om den er søtlig passer den til matretter, og til gåselever var den smaksrik etter vår erfaring. Både til høstens eplekake og til blåmuggost vil den smake meget godt.

Test den også til ostekvelden med jentene eller kjæresten - et litt godt og spennende alternativ til vinen.

Pineauen kan også serveres avkjølt, gjerne med isbiter, i for eksempel sherryglass.

På Vinmonopolets finnes blant annet Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old (basis), Tiffon Pineau des Charentes (BU) og Larsen Pineau des Charentes (BU). Prismessig ligger majoriteten fra 200 kroner og oppover.

Foto: Camilla Flaatten

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2010.

Les også