Gullruten 2019

- Når jeg hører at mennesker, spesielt de unge, får lyst til å dra på tur fordi de har sett en TV-serie jeg har vært med på, da har vi gjort noe riktig

Lars Monsen har truffet TV-seerne midt i hjertet med sine serier fra villmarken. Den folkelige hardhausen byr på seg selv og gir aldri opp.

SKAPTE FOLKEVANDRING: Da Lars Monsen gikk Norge på kryss og tvers i fjor sommer med «Monsen minutt for minutt», fulgte turglade mennesker etter ham hele veien.
SKAPTE FOLKEVANDRING: Da Lars Monsen gikk Norge på kryss og tvers i fjor sommer med «Monsen minutt for minutt», fulgte turglade mennesker etter ham hele veien. Foto: NRK
Sist oppdatert

Lars Monsen (56) skulle egentlig bli lærer. Men kanskje har han via sine mange spennende TV-serier klart å nå mange flere nordmenn med sin kunnskap enn han ville ha gjort fra bak kateteret?

For det er ingen tvil om at villmarks- og ekspedisjonsfareren er en populær TV-profil som har hatt positiv innvirkning når det gjelder å få nordmenn ut i friluft.

I år er Oslo-karen en av de nominerte til den gjeve Publikumsprisen under utdelingen av «Gullruten» 11. mai. 30. april presenteres de som har fått flest stemmer på Side2 og Her og Nå. Avstemmingen vil foregå helt til prisutdelingen går av stabelen i Bergen 11. mai.

Har vunnet flere ganger

Det er ikke første gang Lars Monsen er nominert til en «Gullruten»-pris, og han har vunnet flere ganger.

I 2005 vant han pris for beste dokusåpe med ekspedisjonsserien «Canada på tvers». Det var den første TV-serien hans på NRK.

Flere serier fulgte, blant annet turer fra Alaska, Norge og Nordkalotten, før Lars Monsen virkelig ble allemannseie med NRK-serien «Ingen grenser».

Her tok villmarkens sønn med seg mennesker med ulike funksjonshemninger ut på en svært strabasiøs og ambisiøs tur. Den 30 dager lange reisen utfordret deltagerne fysisk, men også psykisk.

TØFFINGER: Denne gjengen klarte å komme seg helt opp på Snøhetta i sesong to av «Ingen grenser» med hjelp og oppbacking fra hverandre og programleder Lars Monsen.
TØFFINGER: Denne gjengen klarte å komme seg helt opp på Snøhetta i sesong to av «Ingen grenser» med hjelp og oppbacking fra hverandre og programleder Lars Monsen. Foto: NRK

Gjorde det umulige mulig

Lars Monsen motiverte og støttet, og klarte å få gjengen til å hjelpe hverandre på veien mot målet.

Han viste deltagerne og TV-seerne at det umulige var mulig. Motivatoren klarte å få de funksjonshemmede til å krysse Nordkalotten.

For sin innsats i «Ingen grenser» ble Monsen belønnet med både folkets pris under «Gullruten» i 2010 i tillegg til at programmet også vant kategorien beste reality samme år.

Monsen ledet også den andre sesongen av «Ingen grenser». Da var målet å komme seg helt til topps på 2286 meter høye Snøhetta på Dovre.

Sesongen hadde 1,2 millioner seere i snitt og ble en kjempesuksess for statskanalen. I 2012 vant sesong to «Gullruten»-pris i kategorien beste reality.

TV på ny måte

TV-ekspedisjonene rørte en hel nasjon. Og disse opplevelsene gjorde også noe med Lars Monsen.

– Jeg er glad jeg får lov til å være med på dette. Det har forandret meg som menneske. Jeg har lært at det ikke finnes hindringer, fortalte en fornøyd programleder til Her og Nå i 2012.

Deltagerne har også lovprist Lars Monsens innsats.

Flere har uttalt at han har gitt dem et nytt liv, at deltagelsen i TV-serien har gitt dem en mestringsfølelse og en selvtillit de aldri har kjent på tidligere.

Noen av dem hadde vært mobbeofre i mange år og vært gjennom store utfordringer.

Lars Monsen vant også pris under «Gullruten» i 2014, da for det nye TV-konseptet «Monsen og hundene».

ACTION: Forrige gang Monsen vant pris under «Gullruten», var i 2014 for dokumentar-serien «Monsen og hundene». Her er tøffingen og hans firbente venner i full fart under Femundløpet.
ACTION: Forrige gang Monsen vant pris under «Gullruten», var i 2014 for dokumentar-serien «Monsen og hundene». Her er tøffingen og hans firbente venner i full fart under Femundløpet. Foto: NRK

Serien fulgte tøffingen i forberedelsene da han skulle prøve å bli en av verdens beste hundekjørere.

Han har også gjort suksess de siste årene med to sesonger av «Monsen på villspor».

I fjor sommer ble det rene folkevandringen i Norge da NRK gjennomførte «Monsen minutt for minutt».

I timevis hver dag i hele fire uker gikk friskusen tur over Hardangervidda, gjennom Jotunheimen, i Vesterålen og til indre Troms.

56-åringen er glad for at han kan inspirere folk i alle aldre til å bry seg mer om naturen.

– Det som er viktig for meg, er at jeg får lov til å være med på å inspirere mennesker til å være på tur. Når jeg hører at mennesker, spesielt de unge, får lyst til å dra på tur fordi de har sett en TV-serie jeg har vært med på, da har vi gjort noe riktig, sa han til Her og Nå i fjor sommer.

GULLGUTT: Han har samlet en fin fangst med Gullruten-priser gjennom årene. Kanskje Lars Monsen kan løfte et nytt trofé i år? Her fra 2014 med kona Trine Rein.
GULLGUTT: Han har samlet en fin fangst med Gullruten-priser gjennom årene. Kanskje Lars Monsen kan løfte et nytt trofé i år? Her fra 2014 med kona Trine Rein. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2019, og sist oppdatert 29/04 2019.

Les også