Kvinner kan vaske og stelle for barn

... mens menn kan kjøre bil og bruke teknologi.

Foto: (Crestock.com)
Publisert

(Side3): Født sånn eller blitt sånn? Gjelder det kjønn også? Vi spurte hvilke ting de forskjellige kjønnene var best på, og svarene kan både overraske og provosere.

Kvinner kan vaske og stelle for barn
På spørsmålet om hvem som var flinkest til å vaske svarte hele 70 prosent at kvinner var flinkest, mens 26 prosent mente at kjønnene var like gode. Omtrent like mange mente at kvinner var best til å ha omsorg for barn, hele 6 av 10. Der var det 37 prosent som mente at kjønnene var like flinke.

En undersøkelse fra 2009 viste at 32,4 prosent av alle kvinner og bare 11,5 prosent av alle menn bruker mer enn to timer på husarbeid hver dag. I en annen undersøkelse havnet Norge helt nede på 11. plass, på nivå med Tyrkia, en overraskende dårlig plassering i en europeisk undersøkelse hvor kvinner blir spurt om hvor mye husarbeid mennene deres gjør.

Også når det gjaldt å studere og kommunisere med andre mente de spurte at kvinnene var flinkest. Ikke overraskende var det også slik at de aller fleste mente at kvinner var best på innkjøp.

Menn kan kjøre bil og bruke teknologi
Hele 86 prosent av de spurte mente at menn var flinkest på teknologi, og 66 prosent at menn var flinkest til å kjøre bil. 29 prosent mente at kjønnene var like gode sjåfører.

Også når det gjaldt sparing var det et flertall som mente at menn var flinkest.

Enighet mellom kjønnene
Det var ikke slik at det var store kjønnsforskjeller når det gjaldt hvilke områder man mente at et kjønn var best. Faktisk var det slik at 72 prosent av kvinnene mente at de selv var flinkest til å vaske, og også når det gjaldt omsorg for barn, kommunikasjon og innkjøp var det stor enighet.

42 prosent av kvinnene mente at menn var flinkest til å kjøre bil, mens det var 71 prosent av mannfolka som mente det samme.

Større likhet i ung alder?
Undersøkelsen avslørte også at alder hadde lite å si for hva man mente om de forskjellige kjønnenes egenskaper. Faktisk var det slik at jo yngre de som besvarte spørsmålene var, jo klarere ble forskjellene. Hele 74 prosent av de under 30 år mente at menn var de flinkeste bilkjørerne, og over halvparten mente at kvinner var flinkest til å studere.

Undersøkelsen ble gjennomført blant lesere av Nettavisen sommeren 2010 av Side3.no. 1164 mennesker besvarte undersøkelsen som ble gjort ved hjelp av Snapquest.

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2010.

Les også