Kurt Nilsen

Kurt Nilsen er snart klar for juleturné. Han har bare ett lite problem ...

Artisten fikk seg en liten støkk da han skulle prøve juledressen foran årets turné, avslører han i samtale med Tone Damli.

<b>KURT NILSEN:</b> Kurt Nilsen vet å sette pris på god mat og fikk seg en støkk da juledressen ikke passet. Nå blir det et hardt treningsregime frem til julekonsertene starter.
KURT NILSEN: Kurt Nilsen vet å sette pris på god mat og fikk seg en støkk da juledressen ikke passet. Nå blir det et hardt treningsregime frem til julekonsertene starter. Foto: Frode Hansen
Publisert

Det er i podkasten til Tone Damli (35) – «Råning med Tone» – at hennes gode venn Kurt Nilsen (45) røper at vekta har passert 100 kilo og at han derfor har satt inn hardkjøret foran de 11 julekonsertene han skal holde.

– Jeg kommer ikke inn i dressen og er nødt til å trene, forteller artisten som slet med å komme seg opp for møtet med Tone. Ikke fordi han var trøtt, men fordi han hadde hatt en ganske så tøff time med sin personlige trener.

– Jeg er så støl etter å ha trent med egen kroppsvekt. Det er ikke så lett å veie over 100 kilo og trene med egen kroppsvekt, skal jeg si deg, forteller Kurt.

PT-en hadde tatt med noen seler han skulle trene med, og resultatet var at han måtte rulle ut av sengen dagen etter.

– Så du skal ha fokus på helse nå, da? spør Tone.

– Ja, nå skal jeg ta vare på meg selv, forklarer 45-åringen.

Hyller faren i ny låt

Bergenseren er bosatt i Lier og når han ikke forbereder seg til de siste julekonsertene han skal holde, er han travelt opptatt med å turnere med bandet og skrive musikk. Tidligere i oktober slapp han låten «Father» hvor han hyller sin egen far og deres relasjon.

– I dag kommer det ny låt som heter «Father», som er en hyllest til min far. Den er privat, så jeg gruer meg litt. For det betyr alltid litt ekstra når det er nært og kjært, så jeg håper dere kommer til å liker den, skriver Kurt på sin egen Facebook-side.

<b>JULESTEMNING</b>: Publikum strømmer til Kurt Nilsens julekonserter, her fra en konsert med KORK.
JULESTEMNING: Publikum strømmer til Kurt Nilsens julekonserter, her fra en konsert med KORK. Foto: Kilian Munch

Selv om Kurt har spillejobber over hele landet, trives han aller best hjemme med familien.

– Jeg vil helst være med familien, forteller firebarnsfaren som ble bestefar allerede i 2019.

Og på spørsmål fra Tone om hva han helst vil bli husket for, er han raskt til å svare:

– Som en familiefar og litt for musikken.

Les også: Derfor «forsvant» Alexander With etter «Idol»-seieren

Norges første «Idol»-vinner

Da vi møtte ham under golfturneringen, «Wright Invitational», på Kløfta utenfor Oslo tidligere i år, åpnet Kurt opp deltakelsen i «Idol».

– Det føles som en veldig fjern opplevelse i dag. Men jeg lever godt med det som skjedde for 20 år siden. Jeg synes det var fantastisk, fortalte Kurt til Her og Nå.

<b>VINNER</b>: I 2003 ble sangkonkurransen «World Idol» holdt i London. I sangshowet konkurrerte «Idol»-vinnere fra ulike land. Vår egen Kurt Nilsen gikk helt til topps.
VINNER: I 2003 ble sangkonkurransen «World Idol» holdt i London. I sangshowet konkurrerte «Idol»-vinnere fra ulike land. Vår egen Kurt Nilsen gikk helt til topps. Foto: Freemantle Media Production/NTB

Vi skal tilbake til året 2003. Det var da 24-åringen fra Arna utenfor Bergen kunne smykke seg med tittelen, Norges første «Idol»-vinner.

Den talentfulle sangfuglen gikk senere samme år til topps i «World Idol» hvor «Idol»-vinnere fra ulike land konkurrerte mot hverandre.

Programmet hadde angivelig omkring 100 millioner seere fra hele verden. Kurt smilte bredt da Her og Nå minnet han på 20 årsjubileet.

– Det er bare å holde tak i minnet, men fortsette å lage ny musikk og spille. Jeg synes det var fint den gang da, og jeg synes det er et fint minne å ha i dag. Det var en fantastisk opplevelse, forteller han.

Les også: (+) «Hvorfor er ikke jeg bedt på fest? Sandra Lyng er moren til mine fremtidige barn», tekstet Lasse Joachim. Resten er historie ...

<b>NORGES IDOL:</b> I år er det 20 år siden Kurt Nilsen vant en av de mest sette «Idol»-finalene. Hele 1,1 millioner seere så Kurt vinne foran Gaute Ormåsen.
NORGES IDOL: I år er det 20 år siden Kurt Nilsen vant en av de mest sette «Idol»-finalene. Hele 1,1 millioner seere så Kurt vinne foran Gaute Ormåsen. Foto: Magnar Kirknes/NTB

Ble overveldende

Men Arna-gutten har vært åpen om at det også ble noe overveldende å gå fra en helt vanlig hverdag som ung rørlegger, til et idol alle visste hvem var.

Etter seieren i «World Idol» i London kom også den internasjonale pressen på banen. Da ble det i overkant mye for den jordnære vestlendingen.

– Jeg husker at jeg gikk inn i garderoben, låste meg inne på toalettet og begynte å grine. Jeg klarte ikke mer, da var det ikke mer macho-Kurt, ikke mer gledes-Kurt, ikke mer klart-alle-skal-få-Kurt. Jeg var helt ferdig, da var det stopp. Det var helt spesielt.

<b>SUKSESS</b>: Etter Idol har Kurt Nilsen blant annet hatt stor suksess med «De nye gitarkameratene» Alejandro Fuentes, Espen Lind og Askil Holm.
SUKSESS: Etter Idol har Kurt Nilsen blant annet hatt stor suksess med «De nye gitarkameratene» Alejandro Fuentes, Espen Lind og Askil Holm. Foto: Morten Bendiksen

– Jeg var så glad at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg, men samtidig helt knust fordi alt var så overveldende. Det var rart å være 24 år og få den i fjeset, bare for at jeg hadde sunget en sang, fortalte Kurt i TV 2-programmet, «Hver gang vi møtes» i 2013.

– Det var veldig intenst da det skjedde. Jeg har ikke så veldig mange ord for det i dag heller egentlig, sier han til Her og Nå om reaksjonen han hadde i 2003.

Etter 20 år som profilert artist har den overveldende følelsen for lengst forduftet. Tilbake står en moden musiker som gleder seg over å få holde konserter, men som trives best utenfor rampelyset når han ikke står på en scene. Og skal vi tro Kurt er det akkurat like gøy å stå foran et publikum i dag, som det var i 2003.

– Vi har det fortsatt veldig artig når vi holder konserter. Det blir mye av det samme, de samme gode, gamle låtene og den samme gode opplevelsen, smiler han.

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2023.

Les også