Haakon og Mette-Marit har vært gift i 22 år

Kronprinsparet tar et uvanlig grep på bryllupsdagen

Med begge deres bursdager og bryllupsdagen på kort tid, velger kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon en utradisjonell måte å feire sommerens mange merkedager.

<b>AVLYSTE FEIRINGEN:</b> Koronapandemien satte en stopper for feiringen av den 20. bryllupsdagen til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2021.
AVLYSTE FEIRINGEN: Koronapandemien satte en stopper for feiringen av den 20. bryllupsdagen til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2021. Foto: Lise Åserud /NTB
Sist oppdatert

Kronprins Haakon (50) og kronprinsesse Mette-Marit (50) har med unntak av i 2011, da de feiret at de hadde vært gift i 10 år, feiret sine bryllupsdager neddempet og privat.

I år blir det derimot stor fest med gjester fra hele Norge i bakgården på Det kongelige slott 25. august.

Men det er ikke først og fremst bryllupsdagen som skal markeres. Kronprinsparet har valgt å prioritere feiringen av sine 50-årsdager 20. juli og 19. august i stedet.

Hyggelig feiring på Slottet

Da daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja rundet 50 år i 1987, var det gallamiddag på Slottet. Slik blir det ikke i år. Haakon og Mette-Marit har valgt en mindre storslått feiring.

– Jeg føler vi har jobbet lenge med hva slags feiring vi har lyst til, for jeg tror ikke noen av oss egentlig hadde lyst til å feire. Det er vel kanskje naturlig når man fyller 50, men jeg tror uansett at vi har landet på en veldig god løsning. Jeg tror det blir hyggelig med en bakgårdsfeiring på slottet. En fin måte å feire på, har kronprinsessen uttalt.

<b>KYSSET:</b> Hele Norge fulgte med da Mette-Marit og Haakon kysset hverandre på trappen utenfor Oslo domkirke etter vielsen i 2001.
KYSSET: Hele Norge fulgte med da Mette-Marit og Haakon kysset hverandre på trappen utenfor Oslo domkirke etter vielsen i 2001. Foto: Berglund, Erik

– Sammen med folk fra hele landet ønsker kronprinsparet å bruke anledningen til å feire det Norge vi sammen har bidratt til å skape gjennom disse 50 årene, skriver kongehuset på sine hjemmesider. Detaljer om feiringen er i skrivende stund ikke kjent.

Les også: «Jeg har bare blitt mer overbevist om at de passer perfekt til hverandre»

Kronprinsparets avlyste planer

Bursdagsfeiringen betyr at det ikke heller ikke i år blir noen storslått markering av kronprinsparets bryllupsdag.

Her og Nå vet at Haakon og Mette-Marit planla et stort selskap da de hadde vært gift i 20 år i 2021, men det ble avlyst på grunn av koronapandemien. Kanskje blir det fest på 25-årsdagen i 2026 i stedet?

<b>6 ÅRS BRYLLUPSDAG:</b> I 2007 ble kronprinsparet overøst med lykkønskninger og gaver i Tromsø.
6 ÅRS BRYLLUPSDAG: I 2007 ble kronprinsparet overøst med lykkønskninger og gaver i Tromsø. Foto: Lise Åserud/NTB

For 12 år siden markerte kronprins Haakon og kronprinsesse Marit bryllupsdagen med både gudstjeneste i Oslo domkirke, fest i sentrum av hovedstaden og gallamiddag på Slottet. Ellers har de feiret «på jobb» og privat.

Les også: (+) Kjærligheten seiret til slutt: Slik kjempet Harald for sin Sonja

Alliansebryllup

22 år som ektepar betyr at de i 2023 har alliansebryllup.

– På deres 22 års bryllupsdag feirer dere alliansen dere inngikk da dere giftet dere. Den har gjennom disse årene opplevd både positive og negative perioder, blitt styrket, svekket og styrket igjen. Dere har aktivt jobbet for å bevare ekteskapet, forholdet og kjærligheten, og dere står fortsatt sterkt sammen i hverdagen. Bruk denne dagen til å tenke tilbake på hvorfor dere valgte hverandre, minnes de gode stundene, tilgi negative ting som har skjedd og se fremover, skriver bryllupsside.no

<b>10 ÅRS BRYLLUPSDAG:</b> I 2011 feiret kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sammen med Marit Tjessem, kong Harald og dronning Sonja.
10 ÅRS BRYLLUPSDAG: I 2011 feiret kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sammen med Marit Tjessem, kong Harald og dronning Sonja. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Nettsiden kommer også med flere generelle råd til alle som har vært gift så lenge.

– Fortsett den gode jobben dere gjør for å bevare ekteskapet, og feire 22 års bryllupsdag slik det passer best akkurat nå. Om det er en helgetur utenlands, telttur i skogen, måneskinnstur rundt vannet, båttur på fjorden, kinodate, biljarddate, et restaurantbesøk for to eller en stor middag, spiller ingen rolle. Gjør noe som bidrar positivt til deres hverdag og forhold, skriver nettstedet.

<b>BRYLLUPET:</b> 25. august i år det 22 år siden kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ga hverandre sitt ja.
BRYLLUPET: 25. august i år det 22 år siden kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ga hverandre sitt ja. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2023, og sist oppdatert 25/08 2023.

Les også