Underholdning

- Prinsesse Sofia kan takke Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit banet vei for «vanlige» jenter, mener svensk hoffreporter.

PRINSESSE SOFIA: Mette-Marit gjorde det lettere for henne å bli akseptert som prins Carl Philips livsledsager.
PRINSESSE SOFIA: Mette-Marit gjorde det lettere for henne å bli akseptert som prins Carl Philips livsledsager. Foto: MICHAEL CAMPANELLA/Getty Images
Sist oppdatert

I Sverige var mange kritiske da det ble kjent at den tidligere glamourmodellen og «Paradise Hotel»-deltageren Sofia Hellqvist (33) ble kjæreste med prins Carl Philip (39).

Selv de mest hardbarka tilhengerne av monarkiet, ristet på hodet da paret kunngjorde forlovelse og bryllup. Men prinsesse Sofia har overbevist alle skeptikere. Nå er hun elsket av alle.

Er veldig populær

Hun har tatt overgangen fra å være en vanlig jente fra Älvdalen, til å bli medlem av den svenske kongefamilien på en fin måte. I tillegg utfyller hun Carl Philip perfekt.

– Prinsesse Sofia er veldig populær. Alle synes hun gjør en veldig god jobb, forteller den svenske hoffreporteren Roger Lundgren i Her og Nå og Side 2s populære podkast «Helt konge».

Lundgren er redaktør i «Kungliga magasinet» og kongelig ekspertkommentator i Sveriges Television.

Lov å ha en fortid

– I konservative kretser var nok en del skeptiske i begynnelsen. Men generelt har det ikke vært noe stort problem. Merkelig nok, sier Lundgren.

BANET VEI: Mette-Marit beviste for alle at man ikke måtte ha «prinsessebakgrunn» for å bli en del av kongehuset da hun giftet seg med kronprins Haakon.
BANET VEI: Mette-Marit beviste for alle at man ikke måtte ha «prinsessebakgrunn» for å bli en del av kongehuset da hun giftet seg med kronprins Haakon. Foto: NTB Scanpix

Han gir vår egen kronprinsesse Mette-Marit (45) mye av æren for det.

– Jeg tror at Sofia kan takke kronprinsesse Mette-Marit for at det har gått så bra. Hun banet vei da hun giftet seg med kronprins Haakon i 2001. Hun viste at hun ikke måtte ha en «prinsessebakgrunn» for å bli medlem av kongefamilien, og at det er lov å ha en fortid. Det har gjort det mye lettere for Sofia, sier han.

LES MER: Sofia kuppet bryllupsmiddagen med egen tale og sang

Lundgren forteller at det er mange som ser opp til Mette-Marit i Sverige.

– Mette-Marit er veldig populær. Mine kolleger i ukepressen har fortalt at de alltid selger bra når de har henne på cover, forteller Lundgren.

– Også prinsesse Märtha har et stort publikum hos oss og er svært godt likt. Kong Harald får derimot ikke den samme oppmerksomheten. Han har ikke samme posisjon som kong Olav i sin tid. Hvorfor det er slik, vet jeg ikke, sier han.

Roger Lundgren var nylig gjest i vår podcast Helt Konge, hvor han blant snakket om populariteten til det svenske kongehuset. Hør podcasten under eller iTunes, og sjekk ut heltkonge.blogg.no!

Ble møtt av hatstorm

Sofia har flere ganger fortalt om hvor vanskelig det var da det ble offisielt hun var prinsens nye kjæreste. I et ferskt intervju med TV4s «Nyhetsmorgon» gir hun seerne nok et tilbakeblikk.

– Da forholdet mitt til Carl Philip ble kjent, ble jeg møtt av en enorm hatstorm. Det var tøft. De hadde synspunkter om meg som person, mitt forhold og om alt. Hvordan jeg er, hvordan jeg ser ut, hva jeg gjør, hva jeg har gjort og hva jeg ikke har gjort. Det overrasket meg og slo meg fullstendig ut i en periode, forteller hun.

LES MER: Kler prinsessen naken på egen bryllupsdag

Vil stoppe netthat og mobbing

Disse opplevelsene har gjort at Sofia føler et sterkt engasjement for å stoppe netthat og mobbing av barn og unge. I TV-intervjuet maner hun alle til å ta netthat på alvor og at voksne må forstå at hat og mobbing på nett er like vondt som «vanlig» mobbing.

– Våg å prate med barna dine. Hør på hva de har å si og hvilken hjelp de har behov for. La dem bli best på dette området. Det skaper tillit, råder prinsessen.

Vil ha åpen dialog med sønnene

Til avisen Expressen forteller hun om hvordan ekteparet har tenkt å beskytte sønnene Alexander (2) og Gabriel (11 mnd) mot netthat i fremtiden.

– Vi har snakket om at vi vil ha en åpen dialog på det nivået barna våre ønsker. Jeg tror det handler om å gi barna verktøy til å takle utfordringene i livet, og da er nettet veldig viktig.

Usanne rykter ble spredt videre

Det hun synes var mest skremmende med alt netthatet var at usanne rykter ble til sannheter som ble spredd videre.

– Man føler seg veldig maktesløs. Når man vet at det er mange som står og ser på at ting skjer, så lurer man på hvorfor ingen gjør noe? Jeg var jo i hvert fall voksen da det skjedde, så jeg kan bare forestille meg hvordan det må føles for et barn, forteller hun til TV4.

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2018, og sist oppdatert 24/08 2018.

Les også