Aktuelt

Kritiserer Snøhvit: - Man kan ikke kysse folk mens de sover

Kristen Bell (38) går hardt ut mot et av filmhistoriens mest berømte kyss.

KRISTISERER SNØHVIT: Kristen Bell syntes det bør diskuteres mans man leser eventyr.
KRISTISERER SNØHVIT: Kristen Bell syntes det bør diskuteres mans man leser eventyr. Foto: Getty Images/Giphy
Sist oppdatert

Gamle eventyr er fortsatt aktuelle i dag. For mange foreldre er det både glede og nostalgi å fortelle barna sine de samme historiene som de selv ble fortalt da de var barn. Men tidene forandrer seg, normer og levermåter endres, og det kan by på utfordringer når gamle eventyr tas frem.

Skuespiller Kristen Bell (38), nå aktuell som stemmen til Anna i «Frozen 2» går hardt ut mot eventyret om Snøhvit og de syv dverger i et intervju med Parents

Bell sin favorittstund i løpet av dagen er når hun leser for døtrene sine Lincoln (5) og Delta (3). Men det leses ikke uten å diskutere innholdet i boken de leser fra, særlig når det kommer til de gamle Disney-klassikerne.

- Hver gang vi lukker boken om Snøhvit, ser jeg på jentene mine og spør: Syntes dere ikke det er rart at Snøhvit ikke spurte den gamle heksen om hvorfor hun måtte spise eplet eller hvorfor hun fikk det? Jeg ville aldri tatt imot mat fra en fremmed. Ville dere?

I følge Bell svarer ungene:

- Nei!

- Da føler jeg at jeg gjør noe riktig, sier hun.

Eple- spørsmålet er ikke det eneste som Bell setter spørsmålstegn ved. har etter å ha lest historien. I Disney-klassikeren fra 1938 faller Snøhvit i søvn etter å ha spist et forgiftet eple fra en heks som er sjalu på hennes skjønnhet. Hun forblir i en slags søvn, og ingen får henne til våkne før en pris forelsker seg og kysser henne. Hun våkner, og de lever lykkelig i alle sine dager på et vakkert slott.

- Syntes dere ikke det er rart at prinsen kysser Snøhvit uten hennes tillatelse? Du ikke kan kysse noen mens de sover, sier hun.

Det går selvsagt ikke upåaktet hen når noen våger å stille spørsmål ved historier og fortellinger som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon. Bell er åpenbart bekymret for om dette kan påvirke barna hennes på noen måte og da i feil retning.

Men alle er ikke enig i dette. Bell får hard medfart på Twitter, skriver Daily Mail.

Blant annet av skuespiller James Woods (71) som først la ut dette:

For så å poste dette litt senere:

- Snøhvit i koma, som bare kan vekkes av kysset til sin eneste sanne kjærlighet? Den Snøhvit? Eller den sprø feminist Snøhvit som er priviligert og forvirret angående sitt kjønn og som kanskje er lesbisk? Hvilken Snøhvit snakker vi om?

Etterpå dukket altså bildet av en full mann i Snøhvit-kostyme opp, hvor påskriften lød:

- Når jeg tenker meg om, la henne sove.

En annen Twitter-bruker postet dette:

I tillegg reagerte en rekke andre brukere, og diskusjonen rundt Bell ville ingen ende ta i trådene på de ulike postene.

Vi hadde en liknende debatt gående for omtrent et år siden. Da med «Tornerose», også kjent som «Sleeping Beauty» i hovedrollen. Den gangen var det den britiske moren Sarah Hall (41) som gikk ut mot eventyret og mente at det ikke burde bli lest for barn, som ikke evner å forstå rekkevidden av dette, slik voksne personer forhåpentligvis gjør.

Influencer og blogger på Side2 Martine Halvorsen (20), kastet seg inn i debatten og skrev innlegget
«Barna tåler å se seksuell trakassering»

FJERN TORNEROSE: Begge prinsessene får passet påskrevet.
FJERN TORNEROSE: Begge prinsessene får passet påskrevet. Foto: Twitter og Chronicle Live

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2018, og sist oppdatert 19/10 2018.

Les også