Kongelige

Bunadsspesial: Her er de fineste kongelige bunadene

Hipp, hipp, hurra! Kongefamilien vår er stolte av den norske kulturarven og har skapet fullt av nydelige bunader. Her får du de aller flotteste!

Mette-Marit og Ingrid Alexandra og dronning Sonja i noen av sine fineste bunader.
Mette-Marit og Ingrid Alexandra og dronning Sonja i noen av sine fineste bunader. Foto: Terje Pedersen / Oddvar Walle Jensen / NTB scanpix
Sist oppdatert

Bunaden står sterkt hos det norske folket og mange benytter muligheten nasjonaldagen byr på til å vise frem sin flotteste stas.

Kongefamilien er intet unntak. Her får du et tilbakeblikk på minneverdige, nasjonalromantiske øyeblikk og de flotteste bunadene som finnes i de kongelige garderobene.

Les også: Se bloggernes bunader

Ingrid Alexandra: Har gått i bunad hele livet

De yngste medlemmene av kronprinsfamilien, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus, viderefører sin farmors tradisjon ved å hilse barnetoget på Skaugum i bunad.

Utenfor den staselige hovedinngangen på Skaugum er det pyntet med blomster og flagg. Fra vinduet over dørene ser vi at lysene er tent. Her har det vært aktivitet en god stund.

Omtrent på slaget åtte går dørene opp og Ingrid Alexandra kommer jublende ut med vaiende flagg og flagrende 17. mai-sløyfe. Bak kommer en like blid familie. Alle ikledd bunad.

Første gang Ingrid Alexandra (15) bar bunad på 17. mai var i 2006.

FØRSTE GANG I BUNAD: Prinsesse Ingrid Alexandra i Hardangerbunad på Skaugum i 2006.
FØRSTE GANG I BUNAD: Prinsesse Ingrid Alexandra i Hardangerbunad på Skaugum i 2006. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Da var hun en liten tulle på to år som stabbet rundt i Hardangerbunad og røde strømper. Denne bunaden var ikke utelukkende plukket ut bare fordi den er så pen. Den lille prinsessen har faktisk sine aner der. En av hennes oldemødre, Mette-Marits bestemor, kommer nettopp fra Hardanger.

Hos familien på Skaugum er det i dag utenkelig å hilse barnetoget i Asker i noe annet enn bunad. Og her er det nok kronprinsesse Mette-Marit som er førende. Helt siden første gang hun sto på trappen i 2002 har hun vært kledd i bunad.

SAMME BUNAD: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra er begge glad i sin Vest-Agderbunad. Her fra Skaugum i 2018.
SAMME BUNAD: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra er begge glad i sin Vest-Agderbunad. Her fra Skaugum i 2018. Foto: NTB scanpix

Ektemannen nølte litt, men fra og med 2007 har også kronprins Haakon vært bunadskledd for skolebarna i Asker.

Kronprinsparets barn stiller også i bunad. Marius er en stolt bærer av Vest-Agder-bunad. Det samme er prins Sverre Magnus, som i tillegg har en Askerbunad.

Som sine brødre kan også Ingrid Alexandra pynte seg med en Vest-Agderbunad. Det er som kjent fylket der kronprinsessen er født, og så har arveprinsessen sommervarianten av Askerbunaden, som er området hun er oppvokst i.

En barnebunad kan brukes til alle anledninger, og som regel kan man legge dem ut og ned slik at de får lang levetid. Da kan den jo også gå i arv i familien, så om noen tiår får vi kanskje se disse bunadene igjen.

Mette-Marit: Eier fem festdrakter

Det er liten tvil om at kronprinsesse Mette-Marit elsker sine fem bunader, noe som ser ut til å ha smittet over på kronprinse Haakon også.

For Mette-Marit (45) har det alltid vært naturlig å kle seg i bunad.

Allerede som liten jente hadde kronprinsessen både Hallingbunad og Rondastakk.

BUNADSKLEDDE: Kronprinsfamilien hilser barnetoget på Skaugum 17. mai 2018. Fra venstre prins Sverre Magnus (med hunden Muffins Kråkebolle), kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra (med hunden Milly Kakao) og kronprins Haakon. Sverre Magnus, Mette-Marit og Ingrid Alexandra er alle ikledd Vest-Agderbunad, mens kronprins Haakon går i Askerbunad.
BUNADSKLEDDE: Kronprinsfamilien hilser barnetoget på Skaugum 17. mai 2018. Fra venstre prins Sverre Magnus (med hunden Muffins Kråkebolle), kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra (med hunden Milly Kakao) og kronprins Haakon. Sverre Magnus, Mette-Marit og Ingrid Alexandra er alle ikledd Vest-Agderbunad, mens kronprins Haakon går i Askerbunad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sin første voksenbunad fikk hun, i likhet med mange jenter, til konfirmasjonen. Det var en Rogalandsbunad.

Litt rart kanskje, ettersom Mette-Marit er født og oppvokst i Kristiansand, som ligger i Vest-Agder.

ROGALANDSBUNAD: Kronprinsesse Mette-Marit i Rogalandsbunad, kronprins Haakon i Askerbunad, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus på Skaugum 17. mai 2013.
ROGALANDSBUNAD: Kronprinsesse Mette-Marit i Rogalandsbunad, kronprins Haakon i Askerbunad, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus på Skaugum 17. mai 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Men kronprinsessens mor, Marit Tjessem, er fra Sola ved Stavanger, og det er altså grunnen til at Mette-Marit har en Rogalandsbunad.

Frem til Mette-Marit giftet seg var dette den eneste bunaden hun hadde, naturlig nok. Det er jo de færreste av oss som har flere enn én. En kronprinsesse, derimot, kan ha flere.

I løpet av sine 17 år som kongelig er Mette-Marit blitt eier av fem bunader, som hun ofte bruker i offisielle anledninger.

Det er tydelig at hun har et bevisst forhold til bunader, for selv om Mette-Marit er Norges kronprinsesse, bærer hun kun bunader fra områder hun har en personlig tilknytning til.

(Artikkelen fortsetter lenger ned)

ASKERBUNAD: Mette-Marit i Askerbunad sammen med sønnen prins Sverre Magnus og kronprins Haakon i Askerbunad.
ASKERBUNAD: Mette-Marit i Askerbunad sammen med sønnen prins Sverre Magnus og kronprins Haakon i Askerbunad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MANDALSDRAKTEN: I 2010 fikk Mette-Marit sin femte bunad. Den er fra Mandal og basert på en 
brudedrakt fra 1810. 
En kort jakke hører også til.
MANDALSDRAKTEN: I 2010 fikk Mette-Marit sin femte bunad. Den er fra Mandal og basert på en brudedrakt fra 1810. En kort jakke hører også til. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HARDANGERBUNADEN: Fra Kvam kommune i Hordaland 
fikk Mette-Marit den urnorske Hardanger-bunaden som bryllupsgave. Den mottok hun sikkert med stor glede, for mormoren hennes kom nettopp fra Kvam.
HARDANGERBUNADEN: Fra Kvam kommune i Hordaland fikk Mette-Marit den urnorske Hardanger-bunaden som bryllupsgave. Den mottok hun sikkert med stor glede, for mormoren hennes kom nettopp fra Kvam. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Dronning Sonja: Dronningen av bunader

Ingen ting er så elegant og samtidig så norsk som en bunad. Da passer det godt at dronning Sonja har fem hun kan velge mellom.

Til den spektakulære åpningen av Lillehammer-OL i 1994 satt dronning Sonja (81) i fremste rekke.

Mellom kronprins Haakon og kong Harald, satt hun ikledd en nasjonaldrakt som mange var enig om at var nydelig – men som få hadde kjennskap til.

BELTESTAKK: Siden Beltestakken 
kommer fra Telemark, er det en bunad dronning Sonja liker å iføre seg.
BELTESTAKK: Siden Beltestakken kommer fra Telemark, er det en bunad dronning Sonja liker å iføre seg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Før OL var nemlig ikke Beltestakken så godt kjent, men etter at dronning Sonja bar den på Lillehammer, er Beltestakken blitt blant våre mest populære bunader.

Dronningen vår har hele fem forskjellige bunader, men det er ikke alle hun går i like ofte.

Ettersom dronningens familie kommer fra Telemark, er det naturlig nok bunader fra dette fylket vi ser henne oftest i. Hun har selv sagt at hun ikke synes hun kan gå i hvilken som helst bunad.

– Jeg synes absolutt at man bør ha en tilknytning til området man velger bunad fra, sa hun i et intervju med magasinet Bunad i 2007.

RØDTRØYA: Dronning Sonja i Rødtrøye-bunaden fra Øst-Telemark under Paralympics i 1994.
RØDTRØYA: Dronning Sonja i Rødtrøye-bunaden fra Øst-Telemark under Paralympics i 1994. Foto: Aleksander Nordahl / NTB scanpix
RØDTRØYA: Prinsesse Ingrid Alexandra (t.h.) og dronning Sonja på vei ut fra Marius Borg Høibys konfirmasjon i 2012. Dronningen er iført Rødtrøye-bunaden.
RØDTRØYA: Prinsesse Ingrid Alexandra (t.h.) og dronning Sonja på vei ut fra Marius Borg Høibys konfirmasjon i 2012. Dronningen er iført Rødtrøye-bunaden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Rødtrøye-bunaden fra Øst-Telemark er liksom mest min bunad. Den fikk jeg av min mor i forbindelse med bryllupet vårt.

Familien min kommer fra Telemark, og da syns jeg det var naturlig for meg å velge denne bunaden, sa dronningen, som også har en sommerbunad fra Asker. Den fikk hun tidlig på 1970-tallet.

ASKERBUNAD: 17. mai 2001 var det siste gangen Harald og Sonja hilste barnetoget i Asker. Dronningen i Asker-bunadens sommervariant.
ASKERBUNAD: 17. mai 2001 var det siste gangen Harald og Sonja hilste barnetoget i Asker. Dronningen i Asker-bunadens sommervariant. Foto: Cornelius Poppe / TT / NTB scanpix

– Askerbunaden har jeg brukt en rekke ganger. Spesielt formiddagen 17. mai, ute på Skaugum, i den tiden vi bodde der. Men jeg har også brukt den ved enkelte andre anledninger der det har falt seg naturlig.

Dronningen liker å kle seg i nasjonaldrakten, og liker å se andre ikledd den også.

– Da vet du at du alltid er riktig kledd. Det er jo også viktig, sier dronning Sonja.

RONDASTAKK: Rondastakken har dronning Sonja brukt ved mange anledninger, både ved høytidelige og mer uformelle tilstelninger. Her fyker dronningen nedover bakken under det såkalte «Kjerringsleppet» i pausen under storslalåmrennet på Hafjell under OL på Lillehammer. Den blå skjorta og det grå forkleet er til hverdagsbruk.
RONDASTAKK: Rondastakken har dronning Sonja brukt ved mange anledninger, både ved høytidelige og mer uformelle tilstelninger. Her fyker dronningen nedover bakken under det såkalte «Kjerringsleppet» i pausen under storslalåmrennet på Hafjell under OL på Lillehammer. Den blå skjorta og det grå forkleet er til hverdagsbruk. Foto: Pål Hansen / NTB scanpix

Denne saken ble første gang publisert 17/05 2019, og sist oppdatert 16/05 2019.

Les også