Den kongelige minneboken

– Jeg vet at valget vårt ikke har vært like enkelt for alle andre. Det må jeg bare respektere

25. august er bryllupsdagen til Haakon (48) og kronprinsesse Mette-Marit (48). Her er et tilbakeblikk på tronarvingens forelskelse og giftermål.

<b>SPENTE OG FORELSKET:</b> Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby poserer for pressefotografene i Dronningparken.
SPENTE OG FORELSKET: Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby poserer for pressefotografene i Dronningparken. Foto: Tor T. Gulliksrud, Norsk Ukeblad
Sist oppdatert

Det var sommeren 1999 at det hele startet. I sørlandsperlen Kristiansand skulle kronprins Haakon finne sin livsledsager som ble Norges nye kronprinsesse.

Møte skjedde på Quart­festivalen, og denne gangen ble det et avgjørende treff. For de hadde møttes tidligere gjennom felles kjente under den samme musikkfestivalen tre år tidligere. Nå ble det annerledes. De fant tonen, og det utviklet seg raskt til et forhold.

Da nyheten om en kongelig romanse ble kjent, manglet det ikke på kritiske røster. Er en partyglad alenemor fra et skilsmissehjem egnet som kronprinsesse?

Andre mente at det finnes masse folk med en lignende bakgrunn som likevel er strålende mennesker, så hvorfor ikke gi Mette-Marit en sjans?

En periode hadde paret satt pauseknappen på forholdet fordi alt føltes så vanskelig. Det tok riktignok ikke lang tid før de bestemte seg for å satse videre, men før de kom dit, var dette en sår tid for begge.

– Jeg gikk i gatene i Oslo i regnet og grein og grein, har Mette-Marit fortalt til TV 2.

Les også: Åpenhjertig Märtha Louise: – Jeg fikk helt sjokk. Jeg var 15 år

<b>IMPONERTE:</b> På slottets pressekonferanse etter forlovelsen tok Mette-Marit regien selv. Hun informerte om sin bakgrunn, og <br/>tårene strømmet på.
IMPONERTE: På slottets pressekonferanse etter forlovelsen tok Mette-Marit regien selv. Hun informerte om sin bakgrunn, og
tårene strømmet på.
Foto: Slottet / HM Arkiv

Tok selv regien

All oppmerksomhet rundt hennes bakgrunn førte til at kronprins Haakon valgte å snakke åpent om forholdet i et TV-intervju. Det var oppsiktsvekkende i seg selv, men også at tronarvingen ble samboer med sin kjæreste i en ordinær leilighet midt i Oslo.

Fredag 2. desember 2000 ble det kjent at Haakon og Mette-Marit var forlovet. Da det ble innkalt til en direktesendt pressekonferanse fra Det kongelige slott, skulle det endre mye. Da tok Mette-Marit selv regien og valgte å være åpen om sin utagerende fortid.

<b>HØYTIDELIG:</b> – Kjære Mette-Marit, du viser mot og tro når du i dag sier ja til en ukjent fremtid. Du gjør det med verdighet. I dag står du sterkere rustet til å møte andre som bærer på smerte for sine liv. Jesus sier: «Den som får lite tilgitt, elsker lite» (Lukas 7, 47).

Du har gitt morskjærlighet et ømt og viljesterkt ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre, slik du har vernet om ditt barn, sa biskop Stålsett under vielsen.
HØYTIDELIG: – Kjære Mette-Marit, du viser mot og tro når du i dag sier ja til en ukjent fremtid. Du gjør det med verdighet. I dag står du sterkere rustet til å møte andre som bærer på smerte for sine liv. Jesus sier: «Den som får lite tilgitt, elsker lite» (Lukas 7, 47). Du har gitt morskjærlighet et ømt og viljesterkt ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre, slik du har vernet om ditt barn, sa biskop Stålsett under vielsen. Foto: Petter Berg / Hjemmet
1980 Mette-Marit fotografert 1. skoledag på Slettheia skole, 7 år
1980 Mette-Marit fotografert 1. skoledag på Slettheia skole, 7 år Foto: Slottet / HM Arkiv

Tok avstand fra narkotika

– Ungdomsopprøret mitt har nok fortonet seg mye sterkere enn mange andres, tror jeg. For meg på den tida var det viktig å leve på tvers av det som var akseptert. Det har ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Jeg var i et miljø der det ble testet, og vi gikk over grensene. Det har vært en veldig dyrekjøpt erfaring for meg, som det har tatt lang tid å bearbeide. For at det ikke skal være noen tvil om hvor jeg står i dag, vil jeg benytte anledningen til å ta avstand fra narkotika, sa Mette-Marit, vel vitende om at det hun fortalte, ville overraske.

– Jeg vet at dette har vært vanskelig for mange, og det er jeg veldig lei meg for. Det har vært vondt for meg i denne perioden, men jeg kan dessverre ikke ta de valgene på nytt. Men dette har ført med seg noe positivt også. Jeg har gått igjennom en prosess som gjør at jeg kjenner meg mye tryggere og mye sterkere til å gå inn i denne rollen, sa Mette-Marit, som imponerende klarte å fremføre sitt viktige budskap selv om tårene presset på.

<b>TENÅRING:</b> I 1986 er Mette-Marit er blitt tenåring og begynner på Fiskå ungdomsskole, 13 år gammel.
TENÅRING: I 1986 er Mette-Marit er blitt tenåring og begynner på Fiskå ungdomsskole, 13 år gammel. Foto: Slottet / HM Arkiv

Mette-Marit Tjessem Høiby

• Ekteparet Marit Tjessem og Sven O. Høiby gledet seg stort da de fikk en datter 19. august 1973. Mette-Marit har fire eldre søsken og vokste opp på Slettheia i Kristiansand. Foreldrene ble separert da Mette-Marit gikk i 4. klasse, og hun ble boende hos moren.

• Hun tok artium ved Kristiansand Katedralskole i 1994. Under gymnastiden var kronprinsessen utvekslingsstudent i ett år ved Wangaratta High School i Australia. Som kronprinsesse fullførte hun en mastergrad i ledelse ved Handelshøyskolen BI i 2012.

• Hun har tidligere jobbet som servitør på Aker Brygge i Oslo på samme tid som hun drev med studier. Da sønnen Marius ble født 13. januar 1997, flyttet Mette-Marit tilbake til Kristiansand og bodde i en leilighet i nærheten av sin mor. Sommeren 1999 ble et veiskille i livet hennes. Da falt hun for kronprins Haakon.

Ikke et enkelt valg

Under regjeringsmiddagen på Akershus slott dagen før vielsen kom Haakon selv inn på debatten om hans valg av livsledsager.

– Å være ung betyr nødvendigvis at en må foreta en del valg. Det er ikke alltid like lett. «Enkelte øyeblikk er valg-øyeblikk for hele livet», sier Bjørnstjerne Bjørnson. Selv om min fremtid synes forutbestemt, kan jeg forsikre dere om at den har vært gjenstand for stadige tanker og funderinger opp gjennom årene. Det samme kan også sies om andre valg jeg har truffet. Ingenting har vært en selvfølge. Heller ikke at Mette-Marit kom inn i livet mitt. Men etter hvert som vi ble bedre kjent, ble det klart for oss begge. Vi ville leve livet sammen, sa kronprinsen.

– Jeg vet at valget vårt ikke har vært like enkelt for alle andre. Det må jeg bare respektere. Men jeg vil forsikre dere om at vi begge skal gjøre vårt ytterste for å utøve vår gjerning til beste for landet og det norske folk.

Les også: Slik var Prins Philips dramatiske liv

Hyllet for åpenheten

KONFIRMANT: 1988 Mette-Marit på kirketrappa som konfirmant; hun ble konfirmert i Vågsbygd kirke der hun også ble døpt, 15 år
KONFIRMANT: 1988 Mette-Marit på kirketrappa som konfirmant; hun ble konfirmert i Vågsbygd kirke der hun også ble døpt, 15 år Foto: Slottet / HM Arkiv

Da bryllupet fant sted den 25. august 2001 , var mye endret. Mange gledet seg over at Norge skulle få en kronprinsesse som de kunne identifisere seg med. Det var også et bevis på at kongefamilien var inkluderende.

Kongeparet ville ikke la sønnen vente like lenge på sin brud som Harald selv hadde gjort. Haakons foreldre hadde vanskelige år før frøken Sonja Haraldsen ble godkjent av kong Olav (1903–1991) som sin sønns utvalgte.

Under vielsen i Oslo Dom­kirke sa daværende Gunnar Stålsett i sin tale at han var imponert over at det unge paret hadde stått oppreist i stormen.

– Dere har gitt mot til mange som lengter etter en kjærlighet som «utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt», slik apostelen sier. Dere har tro på hverandre og møter fremtiden med tillit.

Biskop Stålsett ga dem også et godt råd på veien.

– Bibelen bruker det sterke uttrykk at som ektefolk skal dere være ett. Det betyr ikke selvutslettelse. Ekteskapet er heller en livslang øvelse i å være henvendt mot hverandre. Det betyr å være åpne for hverandres blikk. Det betyr å ta vare på den andre ved å ta vare på deg selv.

Les også: – Kongen gir blaffen i hvordan han ser ut, og kan gjerne ankomme med boblejakka halvveis på

Under middagen på Akershus slott kvelden før vielsen hyllet Haakon sine foreldre.

– Det har ikke alltid vært like enkelt å være mine foreldre. Jeg vil i dag gjerne få takke dere, mor og far, for at dere har latt meg få tid og albuerom til å finne mitt eget ståsted. Takk for frihet under ansvar. Takk for at dere alltid tok meg på alvor og snakket skikkelig med meg. Takk for at dere alltid omsluttet meg med omsorg og kjærlighet, og takk for at alt ikke var staket ut på forhånd, men at jeg fikk velge selv.

Hyllet etter vielsen

Etter vielsen i Oslo Domkirke vinket de nygifte til den store folkemassen. Blanke øyne og store, lykkelige smil fortalte at det var et par som endelig hadde fått hverandre. Det så ut som om all debatt rundt alenemoren fra Kristiansand var gått helt i glemmeboken.

Kysset foran kirken gjorde at verdenspressen fikk et blinkskudd, og jubelen fra folket ville nesten ingen ende ta. Det var akkurat som biskop Gunnar Stålsett hadde sagt under vielsen: «Dere har ikke valgt den minste motstands vei. Men kjærligheten vant. I dag bekreftes det for all verden: Kjærligheten er størst, større enn selv tro og håp».

På veien tilbake til slottet var ruten full av folk som ville hylle det ferske kronprinsparet. Senere på dagen var det en lettet og lykkelig tronarving som ankom bryllupsfesten hånd i hånd med sin elskede Mette-Marit.

Gjestene var alt fra gode venner til statsoverhoder og kongelige.

Det var en ny erfaring for noen. Brudens mor satte ord på det.

– Som de fleste menneskene i dette landet, hadde jeg aldri trodd at jeg skulle komme på slottet. Kongens slott var liksom noe som hørte eventyrene og fantasien til. Jeg må innrømme det er litt uvirkelig, sa Marit Tjessem.

BEGGE VAR RØRT: På vei ut av Oslo domkirke utvekslet det nygifte paret et varmt blikk. Til høyre i lyseblå kjole, brudens mor Marit Tjessem.
BEGGE VAR RØRT: På vei ut av Oslo domkirke utvekslet det nygifte paret et varmt blikk. Til høyre i lyseblå kjole, brudens mor Marit Tjessem. Foto: Petter Berg / Hjemmet

Hyllet av Kongen

Dette var en spesiell kveld, og sånn er det for alle familier som arrangerer et bryllup. Når det er en tronarving som gifter seg, gir det likevel en ekstra dimensjon på begivenheten.

– Å gifte bort sin eneste sønn er en stor begivenhet, og det er en stor begivenhet å få et nytt familiemedlem. Vår spesielle situasjon som en liten kongefamilie gjør at vi blir veldig nær hverandre. Vi blir ikke bare knyttet sammen av familiebånd, men også av den felles gjerning vi er satt til å utføre, sa kongen i sin tale til brudeparet. Han roste også Haakons livsledsager.

– Din evne til omsorg er åpenbar. Det preger all din fremferd, og ikke minst ser vi det i din rolle som mor til Marius. Dronningen og jeg har blitt veldig glad i deg, og vi har dyp respekt for det du står for.

Kronprins Haakon var både ærlig og rørende i valg av ord under bryllupsmiddagen.

– Mette-Marit, du er følsom, lett å begeistre, detaljorientert, litt tiltaksløs, brennende engasjert, temperamentsfull, modig, uutgrunnelig, kan være defensiv – eller rakrygget, du har god humor og et varmt, stort hjerte. Med andre ord er du et helt fantastisk komplekst menneske, sa Haakon.

BRYLLUPSVALSEN: HKH Mette-Marit kysser kronprinsen på kinnet under bryllupsvalsen og slottsmiddagen.
BRYLLUPSVALSEN: HKH Mette-Marit kysser kronprinsen på kinnet under bryllupsvalsen og slottsmiddagen. Foto: Tor T. Gulliksrud / HM Arkiv

Får frem sterke følelser hos Haakon

– Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen som på deg. Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk som når jeg har vært sammen med deg. Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet som sammen med deg. Du får frem hele spekteret. Når vi kommuniserer, føler jeg meg som et helt menneske. Takk for at du gir meg den følelsen. I dag er du ikke lenger bare vennen min, kjæresten min og forloveden min. I dag er vi blitt gift, og du er blitt Norges kronprinsesse, sa den lykkelige brudgommen.

– Takk for kjærligheten og innsatsen, Mette-Marit. Jeg er stolt av å kunne kalle meg livsledsageren din. For nå er vi her. Nå er vi sammen. Mette-Marit, jeg elsker deg!

Kronprinsen hadde mer ros på lager. Haakon visste hvor krevende prosessen har vært i hans valg av livsledsager også for sine nærmeste. Nå var tiden kommet til at familien skulle roses. Haakon satte pris på far, mor og søster, til tross for en spesiell situasjon for alle.

– Dere har alltid vært en fantastisk støtte for meg og nå også for Mette-Marit. Vi har hatt mange, lange kvelder med samtaler og diskusjoner det siste året. Det har vært lærerikt og godt. Selv om det til tider har vært tøft, tror jeg at vi har vokst på det. Dere er sterke, tolerante mennesker med stor kjærlighet. Den måten dere har tatt imot Mette-Marit og Marius på, har vært helt enestående. Takk for all støtte og omsorg.

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2021, og sist oppdatert 24/08 2023.

Les også