Kroningen i storbritannia lørdag 6. mai

Slik blir kroningen av kong Charles av Storbritannia

Hele Storbritannia kommer til å stå stille under kroningen av kong Charles (74) og dronning Camilla (75) i Westminster Abbey, lørdag 6. mai. Her er alt du bør vite om feiringen.

<b>FOLKEFEST</b>: I tre dager skal Storbritannia feire at de har fått en ny konge og dronning. Charles og Camilla har virkelig noe å se frem imot.
FOLKEFEST: I tre dager skal Storbritannia feire at de har fått en ny konge og dronning. Charles og Camilla har virkelig noe å se frem imot. Foto: Getty Images
Publisert

Selve kroningen av de to majestetene varer bare en time, men den kongelige festen fortsetter i tre dager.

Det er ventet at briter og turister kommer til å strømme til sentrum av den britiske hovedstaden i håp om å få et glimt av kongen og dronningen.

Resten av nasjonen følger garantert begivenheten på TV.

I Norge sender både NRK og TV2 nyheter direkte fra seremonien kl. 12.00.

Les også: Marerittstart for kong Charles

Bank Holiday

Søndag arrangeres en større konsert i Windsor med «globale musikkikoner og nåværende stjerner», som sendes direkte på BBC.

Foruten de internasjonale stjernene bidrar kor fra alle hjørner av Storbritannia bidra, samt kor bestående av flyktninger, homofile- og lesbiske grupper og døvekor, som til sammen skal vise alle landets forskjellige ansikter.

<b>KLAR FOR KRONING</b>: Selv om kong Charles ble konge i det samme øyeblikk dronning Elizabeth død, er det først nå han og dronning Camilla offisielt blir kronet
KLAR FOR KRONING: Selv om kong Charles ble konge i det samme øyeblikk dronning Elizabeth død, er det først nå han og dronning Camilla offisielt blir kronet Foto: Chris Jackson/Getty Images

Et virtuelt kor bestående av sangere fra hele Samveldet opptrer også under konserten, som avsluttes med at bygg og monumenter over hele Storbritannia blir lyst opp i et lysshow av lasere og droner.

Mandag 8. mai blir en offisiell fridag, såkalt Bank Holiday. Da blir alle oppfordret til å ta del i forskjellige frivillighetshandlinger i sine samfunn.

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, er den som står for kroningen av kong Charles og dronning Camilla i Westminster Abbey.

Storbritannia er nå det eneste kongehuset som praktiserer denne religiøse seremonien. Buckingham Palace sier i en uttalelse at selv om kroningen vil være «rotet i langvarige tradisjoner», vil den også reflektere monarkens rolle i dag og se mot fremtiden.

Før kroningen kjører kongen og dronningen i en kortesje fra Buckingham Palace gjennom Center Gate og fortsette ned The Mall, passere gjennom Admiralty Arch, nedover Whitehall og langs Parliament Street før den ankommer Westminster Abbey.

Les også: (+) Kong Charles' turbulente liv: Skandaler, skilsmisse og tragedier

<b>INVITASJONEN</b>: Slik er invitasjonen kong Charles og dronning Camilla har send til sine gjester.
INVITASJONEN: Slik er invitasjonen kong Charles og dronning Camilla har send til sine gjester. Foto: Royal.uk/Getty Images

Kroningen 6. mai

Kroningen begynner kl. 11.00 lokal tid (12.00 norsk tid). Selv seremonien pågår omtrent en time, og det er hele to timer mindre timer enn kroningen til dronning Elizabeth i 1953.

Hele den kongelige familie, med unntak av hertuginne Meghan som prioriterer sønnen Archies fødselsdag, skal være til stede i Westminster Abbey.

På plass er også en rekke andre europeiske kongelige. Fra Norge deltar kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Det svenske og danske kongehuset er representert med kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

<b>KLARE TIL FEST</b>: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal representere det norske kongehuset. Her fra et besøk i Norge tidligere i år.
KLARE TIL FEST: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal representere det norske kongehuset. Her fra et besøk i Norge tidligere i år. Foto: NTB

Kongen blir kronet med solid gull, når han får på seg den prangende St. Edward’s Crown. Den er usedvanlig tung og brukes kun i kroningsøyeblikket. Mot slutten av kroningsseremonien kommer kong Charles til å ta på seg Imperial State Crown.

Dronning Camilla blir kronet med Queen Mary’s Crown, som i forkant av seremonien er tatt ut av Tower of London for å endre størrelsen.

<b>KRONEN</b>: St. Edwards crown er den kronen kong Charles kommer til å ha på hodet under selve kroningen.
KRONEN: St. Edwards crown er den kronen kong Charles kommer til å ha på hodet under selve kroningen. Foto: NTB

Kongen har personlig valgt musikken til seremonien. Den inneholder 12 nye, spesialbestilte stykker, inkludert en hymne fra «Cats»-komponist Andrew Lloyd Webber. En del av gudstjenesten synges på walisisk, og solister inkluderer den verdenskjente walisiske operasangeren Sir Bryn Terfel. Det blir gresk-ortodoks musikk til minne om kongens far, prins Philip, som ble født i Hellas.

Les også: Per visste fint lite om kvinnen han spiste lunsj med. Heldigvis tok ikke Diana det flaue spørsmålet hans ille opp

Buckingham Palace

Kongeparet føres standsmessig fra Buckingham Palace til Westminster Abbey i en vogn som ble spesialbygget til feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen.

Innsiden av vognen er prydet med deler av historiske bygninger og palasser. På toppen er en krone utskåret av eik fra HMS Victory, et av den britiske marinens flaggskip fra 1700-tallet.

På veien tilbake sitter Charles og Camilla i en 260 år gammel gullvogn som er blitt brukt i alle kroningsseremoniene siden kong William IV ble kronet i 1831.

Den ble først tatt i bruk av kong George III i 1762. Den er 7 meter lang, 3,6 meter høy og veier 4 tonn. Det må åtte hester til for å dra den.

Den offisielle delen av kroningen avsluttes med at kongeparet og deres nærmeste familie la seg hylle fra balkongen på Buckingham Palace.

Superstjernene Lionel Richie og Kate Perry er blant artistene som deltar i kroningskonserten i Windsor Castle dagen etter. Den sendes direkte på BBC fra 19.00 til 22.00 lokal tid.

20000 mennesker har fått gratisbilletter til den storslåtte kroningen, deriblant mange som jobber frivillig for de veldedighetsorganisasjonene kong Charles og dronning Camilla er beskytter for.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2023.

Les også