Dronning Letizia Ortiz fikk livet snudd på hodet

TV-stjernen som ble dronning

Spanjolene fikk sjokk da kronprins Felipe annonserte forlovelsen med Letizia Ortiz. Men den fraskilte programlederen har taklet sin nye rolle som kronprinsesse og senere dronning på en utmerket måte og er svært populær.

<b>NYHETSANKER:</b> Spanias førstedame måtte si farvel til en suksessrik TV-karriere da hun ble kronprinsesse.
NYHETSANKER: Spanias førstedame måtte si farvel til en suksessrik TV-karriere da hun ble kronprinsesse. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Klok av skade over hvor mye oppstyr forholdet til norske Eva Sannum skapte i Spania på begynnelsen av 2000-tallet, bestemte daværende kronprins Felipe seg for å holde forholdet til TV-kjendisen Letizia Ortiz mest mulig hemmelig.

Spanske medier og folk flest ble derfor «tatt på sengen» da den 35 år gamle kronprinsen kunngjorde sin forlovelse med den fire år yngre programlederen 1. november 2003.

– Vi er i sjokk, skrev redaktør José Fornieles i avisen El Mundo.

SJOKK: Et stillbilde fra en tv-sending viser journalist Letizia Ortiz Rocasolano hilse på prins Felipe etter en prisutdeling i Oviedo, 24. oktober, 2003. Kun én uke kom bomben om at de to var forlovet.
SJOKK: Et stillbilde fra en tv-sending viser journalist Letizia Ortiz Rocasolano hilse på prins Felipe etter en prisutdeling i Oviedo, 24. oktober, 2003. Kun én uke kom bomben om at de to var forlovet. Foto: EUTERS/TVE

Programleder for nyhetsmagasin

Dronning Letizia, som 15. september fylte 50 år, var fem dager i uken én av to programledere for et nyhetsmagasin klokken 21 på den statlige spanske fjernsynskanalen TVE, og hadde mange fans.

Født: 15. september 1972

Alder: 50 år

Fra: Oviedo

Tidligere yrke: Journalist og programleder

Ektefelle: Felipe VI av Spania

Barn: Leonor av Spania og Sofia av Spania

Se mer

Men ingen hadde trodd at nyhetsankeret ville bli deres kronprinsesse. Ikke minst siden hun tre år tidligere hadde skilt seg fra ektemannen Alonso Guerrero y Pérez, som var hennes tidligere litteraturlærer, etter ett års ekteskap.

Ifølge hennes gamle arbeidsgiver avisen ABC, møttes det kommende brudeparet i desember året før da Felipe besøkte Galicia, som var rammet av oljekatastrofen etter havariet til tankskipet «Prestige». Letizia Ortiz dekket saken for TVE.

<b>FERIE PÅ MALLORCA:</b> Tradisjonen tro tilbrakte også i år kronprinsesse Leonor, kong Felipe, prinsesse Sofia og dronning Letizia tre uker i august i Palma på Mallorca.
FERIE PÅ MALLORCA: Tradisjonen tro tilbrakte også i år kronprinsesse Leonor, kong Felipe, prinsesse Sofia og dronning Letizia tre uker i august i Palma på Mallorca. Foto: Getty Images

Men både mediene og folk flest var stort sett positive til forlovelsen og kunngjøringen av bryllupet. Både fordi hele Spania ønsket at kronprinsen skulle få kvinnen han elsket, og det faktum at Letizia ikke hadde giftet seg i kirken.

Les også: (+) Prins Philip var dronning Elizabeths beste støtte

Dronning Letizia

Det har de ikke angret på. Letizia har gjort en strålende jobb først som kronprinsesse og de åtte siste årene som dronning.

– Hele Spania elsker Letizia, skrev Hola nylig på sin førsteside.

<b>BRYLLUPET:</b> Letizia Ortiz og daværende kronprins Felipe giftet seg i en stilfull seremoni i Almudena- katedralen i Madrid 22. mai 2004.
BRYLLUPET: Letizia Ortiz og daværende kronprins Felipe giftet seg i en stilfull seremoni i Almudena- katedralen i Madrid 22. mai 2004. Foto: Getty Images

Magasinet roste hvordan hun utfører sine kongelige plikter, og ikke minst hvordan hun tar seg tid til mennesker hun møter.

Det fikk Her og Nås reporter selv oppleve i Palma på Mallorca i begynnelsen av august. Selv om hun sammen med kong Felipe (54) og døtrene kronprinsesse Leonor (16) og prinsesse Sofia (15) var på ferie, tok hun seg tid både til å stille opp på selfies og en liten prat på vei fra en lunsj.

– Felipe og Letizia utfyller hverandre perfekt. Mens kongen er litt beskjeden og formell i møtet med ukjente mennesker, er dronningen veldig utadvendt, har avisen El Pais skrevet.

Les også: (+) Da den søte prinsessen kom til verden, var det ingen som tenkte at hun en dag skulle bli dronning

<b>FELIPE OG LETIZIA:</b> Hele Spania er enige om at kong Felipe har funnet den perfekte kone i dronning Letizia.
FELIPE OG LETIZIA: Hele Spania er enige om at kong Felipe har funnet den perfekte kone i dronning Letizia. Foto: Getty Images

Utdannet journalist

<b>DRONNING LETIZIA: </b>Dronning Letizia har sin del av æren for at det spanske kongehuset igjen nyter stor respekt.
DRONNING LETIZIA: Dronning Letizia har sin del av æren for at det spanske kongehuset igjen nyter stor respekt. Foto: Getty Images

Siden dronning Letizia hadde en far som var radioreporter og en farmor som var en legende i spansk radio, bestemte hun seg tidlig for å bli journalist.

– Jeg kunne ikke bli noe annet. Helt fra jeg var liten, tok bestemor meg med i studio. Jeg spiste mikrofoner og gjorde leksene blant skrivemaskiner og hauger av papir, har Letizia fortalt tidligere.

Men selv om hele familien er vant med å stille spørsmål til andre og forventer gode svar, har hun selv måtte lære seg å si «ingen kommentar.»

– Det var litt av en overgang. Jeg fikk livet snudd på hodet, har dronningen fortalt i et intervju med spansk TV.

De første årene som kongelig holdt Letizia seg i bakgrunnen i kongefamiliens møter med mediene, men i dag er hun trygg på sin rolle.

<b>DRONNING SOFIA:</b> Dronning Letizia har et svært godt forhold til sin svigermor dronning Sofia.
DRONNING SOFIA: Dronning Letizia har et svært godt forhold til sin svigermor dronning Sofia. Foto: Getty Images

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også