Mette-Marit hyller Ingrid Alexandra

– Du er en stor gave i mitt liv

En stolt kronprinsesse Mette-Marit feiret prinsesse Ingrid Alexandra på 17-årsdagen. Hun legger ikke skjul på at hun er stolt over datteren som trolig en dag blir Norges dronning.

<b>SNART MYNDIG:</b> Som alle andre nybakte 17-åringer gleder prinsesse Ingrid Alexandra allerede til at hun fyller 18.
SNART MYNDIG: Som alle andre nybakte 17-åringer gleder prinsesse Ingrid Alexandra allerede til at hun fyller 18.
Sist oppdatert

Prinsesse Ingrid Alexandra er blitt 17 år og på full fart over i de voksnes rekker, men feiringen av fødselsdagen hjemme på Skaugum har ikke forandret seg.

Hun blir fortsatt vekket av resten av familien med sang, kake og gaver.

Kronprins Haakon (47) og kronprinsesse Mette-Marit (47) er opptatt av at Ingrid, som til daglig er elev ved Elvebakken videregående skole på Grünerløkka i Oslo, skal få en mest mulig normal oppvekst.

Hun skal i mange år fremover kun konsentrere seg om skole og studier.

Datteren skjønte ifølge pappa Haakon allerede i ung alder at hennes liv ville bli annerledes enn brødrene prins Sverre Magnus (15) og Marius Borg Høiby.

<b>NYTT FAMILIEMEDLEM:</b> Kronprinsparet sammen med storebror Marius og en nyfødt prinsesse.
NYTT FAMILIEMEDLEM: Kronprinsparet sammen med storebror Marius og en nyfødt prinsesse.

Hennes bursdager har vært offisiell flaggdag i Norge siden 2004, og vil bli mindre privat og få mer nasjonal og etter hvert også internasjonal oppmerksomhet ettersom årene går.

Mette-Marits tale i Ingrids konfirmasjon

Mamma Mette-Marit er ikke i tvil om at Ingrid kommer til å takle de utfordringene hun vil møte som nummer to i arverekken til den norske tronen.

Det la hun ikke skjul på i sin tale til prinsessen på hennes konfirmasjonsdag 31. august 2019.

– Kjære Ingrid, du er et usedvanlig klokt menneske. Den kraften du har hatt i deg siden dagen du kom til verden er ikke alle forunt. Vi har aldri vært i tvil om at du kommer til å gå rakrygget gjennom verden. Det kommer til å bli dager med motgang og sorg, regn og mye tåke, men også dager med sol og snø, lett solgangsbris og myke sommernetter, sa Mette-Marit.

<b>NÆRT FORHOLD:</b> Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra er ikke bare mor og datter. De to er også veldig gode venner.
NÆRT FORHOLD: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra er ikke bare mor og datter. De to er også veldig gode venner.

– Du må bare huske å se soloppgangen nok ganger til å forstå at hver dag er som en liten presang som åpner seg rett foran øynene dine. Og vite at det er i møte med hverandre vi skaper et liv, Ingrid. I møte med alt levende rundt oss, sa kronprinsessen.

Nært forhold

Mette-Marit og Ingrid har et usedvanlig nære. De er nærmest som venninner å regne, selv om de selvfølgelig også har et mor- og datterforhold.

Kronprinsessen er også opptatt av å lære det hun har lært etter at hun ble medlem av den kongelige familie, med alle forpliktelsene og oppgavene det medfører.

De har også snakket mye om miljøvern og klimautfordringene i verden som de begge er veldig opptatt av.

<b>PEPPERKAKEBAKST:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit hjemme på Skaugum noen dager før Ingrids første julefeiring i 2004.
PEPPERKAKEBAKST: Prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit hjemme på Skaugum noen dager før Ingrids første julefeiring i 2004.

– Du kommer til å fortsette å gå i de fotsporene folk her i landet har gått før deg, Ingrid. Det ligger en trygghet i det. Å være omsluttet av folk og tradisjoner som går utenpå det jaget som ligger i hverdagens kaos. Det skal komme godt med på veien. Måtte vandringen gi deg ro. Måtte dagene dine bli så hele som deg, Ingrid. Takk for at vi får gå sammen med deg, sa kronprinsesse Mette-Marit videre i talen.

Hun understreket også hvor glad hun er i Ingrid, og hvor mye datteren betyr for henne.

– Kjære Ingrid min, Tenk at jeg er så heldig å få være mammaen din, du er en stor gave i mitt liv, sa kronprinsesse Mette-Marit.

Les også: Ragnhild Sælthun Fjørtoft: Ektemannen bor på andre siden av jorda: – Vi er vant med å leve sånn

<b>NORGESMESTER:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra da hun i fjor vant juniorklassen i NM i surfing. Her sammen med sine stolte foreldre etter triumfen.
NORGESMESTER: Prinsesse Ingrid Alexandra da hun i fjor vant juniorklassen i NM i surfing. Her sammen med sine stolte foreldre etter triumfen.

Kronprinsens varme ord til datteren

<b>UTE I NATUREN:</b> Prins Sverre Magnus, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra på Beitostølen i april 2013.
UTE I NATUREN: Prins Sverre Magnus, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra på Beitostølen i april 2013.

Kronprins Haakon var også raus med godordene i konfirmasjonen. Han tok utgangspunkt i prinsessens store interesse for natur og friluftsliv. Han fortalte om deres felles interesse for ski og surfing, og mange av de spennende opplevelse de har hatt sammen.

– Du har elsket naturen fra du ble født, sovet best ute og villet overnatte i telt. Det er naturen som gir deg ro og kontroll. Når du suser ned i skogen på ski. Når du surfer langt der ute alene. Da er du uredd. Og du har vist at du har tæl og utholdenhet. Du er en skikkelig tøffing, sa kronprins Haakon i talen.

Tronarvingen kom også inn på prinsessens sans for humor.

– Etter hvert som du har blitt eldre har egenskapene dine blitt tydeligere. Du har en sterk rettferdighetssans, et skarpt blikk på det meste, temperament og masse humor. Du ler heldigvis mye og har en smittende latter, sa han.

– Du har aldri akseptert et nei uten å spørre hvorfor. Du liker å forstå og filosofere. Det har ledet oss inn i mange spennende resonnementer og samtaler hvor vi kan prøve å finne ut av livet sammen. Om samfunnet, om tro og om rett og galt. Men når det kommer til uoverstigelige fjell, relasjoner som har kjørt seg litt fast eller følelser man ikke helt finner ut av, da er det mamma som gjelder, sa kronprinsen.

– Med hjelp av hennes klokskap og tydelige blikk finner du en vei videre. Og hun får deg til å fortelle, også om de tingene som ikke er så lette å dele, sa kronprinsen.

Les også: Hylles: – Kong Harald har aldri vært på kurs. Han er ekte vare

<b>MED BESTEFAR:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald på hopprenn i Holmenkollen i 2006.
MED BESTEFAR: Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald på hopprenn i Holmenkollen i 2006.

Kongens rosende ord til Ingrid Alexandra

Kong Harald (83) har også bare rosende ord om barnebarnet som en dag trolig blir Norges monark. Han har et spesielt øye på prinsessen, og var også med som ledsager og veileder da prinsessen som 11-åring gjorde sitt første representasjonsoppdrag.

Med en stolt bestefar ved sin side døpte Ingrid redningsskøyta Elias på Honnørbrygga i Oslo.

– Som besteforeldre har vi fått følge deg tett, og blitt mer og mer trygge på at dette kommer til å gå veldig bra. Du har mange fine egenskaper som du vil ha god bruk for – som menneske – og kanskje spesielt i den gjerningen som venter deg: Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor! Den vil du garantert trenge. Der håper jeg du har fått litt fra meg. Og så tror jeg du har tatt med deg en god porsjon av din bestemors vitebegjær. Du er sosial og får lett venner. Alt dette er gull verdt på livsveien din, sa konge og bestefar Harald i sin tale under konfirmasjonsdagen.

– Kjære Ingrid, jeg ønsker deg varmt lykke til. Jeg er stolt av deg. Jeg er glad i deg. Og jeg er her for deg. Vi i familien er heldige som får vandre sammen med deg på livsveien din, sa kongen.

Les også: Kong Harald om sorgen etter morens død: – Jeg fikk ikke tatt farvel

<b>MENTOR:</b> Dronning Sonja gir prinsesse Ingrid Alexandra mange gode råd.
MENTOR: Dronning Sonja gir prinsesse Ingrid Alexandra mange gode råd.

Dronning Sonjas rolle

<b>VISTE FRAM PARKEN:</b> Med god hjelp av dronning Sonja guidet prinsesse Ingrid Alexandra hertuginne Kate og prins William rundt i sin egen skulpturpark i januar 2018.
VISTE FRAM PARKEN: Med god hjelp av dronning Sonja guidet prinsesse Ingrid Alexandra hertuginne Kate og prins William rundt i sin egen skulpturpark i januar 2018.

Dronning Sonja (83) har på mange måter fungert som en slags mentor for prinsesse Ingrid Alexandra. Hun har lært henne kongelig historie, og gitt henne et innblikk i det livet som etter hvert venter som kronprinsesse og senere også trolig dronning. Hun har lang og bred erfaring fra begge deler.

Dronningen har også lært barnebarnet mye om kunst og litteratur.

– Kjære Ingrid, du og jeg har hatt noe helt spesielt sammen, som jeg har satt stor pris på; nemlig prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark her i Slottsparken, sa dronningen.

– I høst blir den ferdigstilt – med 12 kunstverk. Barn fra alle deler av landet har tegnet skissene til skulpturene. Og vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen i sin tale til prinsesse Ingrid Alexandra, da det nest eldste barnebarnet ble konfirmert for snart halvannet år siden.

<b>HOPPENDE GLAD:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra var i storform da hun sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ankom første dag på Jansløkka skole. Prinsessen har også gått på Oslo International School og Uranienborg skole.
HOPPENDE GLAD: Prinsesse Ingrid Alexandra var i storform da hun sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ankom første dag på Jansløkka skole. Prinsessen har også gått på Oslo International School og Uranienborg skole.

Les også (+): Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap

<b>DEBUTEN I BARNEHAGEN:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra ble fulgt av mamma Mette-Marit og pappa Haakon til sin første dag i Sem barnehage i Asker i 2006.
DEBUTEN I BARNEHAGEN: Prinsesse Ingrid Alexandra ble fulgt av mamma Mette-Marit og pappa Haakon til sin første dag i Sem barnehage i Asker i 2006.

Selv om prinsesse Ingrid Alexandra er så heldig å ha gode støttespillere og rådgivere i både foreldre og besteforeldre, må hun også ta mange viktige avgjørelser.

Hun går derfor både en spennende og utfordrende tid i møte.

Kronprins Haakon har tidligere uttalt at prinsessen står fritt med tanke på utdannelsen, men som nummer to i arverekken til den norske tronen hviler det et ansvar på hennes unge skuldre.

Hun må skaffe seg en bred kompetanse.

Det knyttes stor spenning til om hun velger å utdanne seg innen Forsvaret som sin far og bestefar, før eventuelle studier i utlandet. Språkforståelsen er det ingen ting å utsette på.

Ingrid snakker perfekt engelsk etter å ha hatt britisk «nanny» og vært elev ved Oslo International School.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2021, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også