Maud Angelica Behn går i pappa Aris fotspor

– Hvis jeg ser en fin himmel, pleier jeg å tenke på faren min

Maud Angelica Behn bruker et friår fra skole til å tegne og male, og debuterte nylig med flere malerier under høstutstillingen på kulturhuset i Ås.

<b>MAUD ANGELICA BEHN:</b> Maud har tatt et friår fra skole og bruker tiden på å eksperimentere med kunst.
MAUD ANGELICA BEHN: Maud har tatt et friår fra skole og bruker tiden på å eksperimentere med kunst. Foto: Heiko Junge/ NTB
Sist oppdatert

Fra sorg og håp til lykke. Følelser står i sentrum når prinsesse Märthas og Ari Behns førstefødte tar i bruk kunstnertalentet sitt.

– Det blir kult å høre hva folk tenker, sa hun til NTB i forbindelse med sin første kunstutstilling i galleriet Northart i Ås.

Der var hun stolt utstiller sammen med mange andre kunstnere, og hennes tante Anja, Aris lillesøster, som også er utøvende kunstner, hjalp henne med å henge opp bildene.

Les også: Maud Angelica Behn: – Jeg synes det er digg å gråte. Tårene hjelper kroppen å rense bort de vonde følelsene – litt etter litt

<b>IMPONERENDE:</b> Maud Angelica Behn fremstår som en reflektert og emosjonell, ung kvinne. Det gjenspeiler også bildene hennes.
IMPONERENDE: Maud Angelica Behn fremstår som en reflektert og emosjonell, ung kvinne. Det gjenspeiler også bildene hennes. Foto: Heiko Junge/NTB

«Tråder av tårer»

Født: 29. april 2003

Alder: 19 år

Bosted: Oslo

Foreldre: Märtha Louise og Ari Behn

Søsken: Leah Isadora Behn (17) og Emma Tallulah Behn (14)

Se mer

Maud Angelica er den av de tre døtrene til Märtha Louise og Ari som kreativt sett har landet nærmest sin far.

I fjor debuterte hun som forfatter med boken «Tråder av tårer», som handler om sorg og håp. Nå er det temaet lykke hun har fordypet seg i, og som pappaen etter hvert gjorde, har hun gått til billedkunsten for å uttrykke seg.

– Hvis jeg ser en fin himmel, så pleier jeg å tenke på faren min, sier hun, og forteller at det var derfor hun gikk litt «crazy» i himmelfargene på det ene maleriet.

Tre oljemalerier og to trykk var signert henne, og ett av dem viser en jente med varm kopp, som nyter et øyeblikk for seg selv.

<b>INSPIRERT:</b> Når Maud Angelica ser en fin himmel, pleier hun å tenke på pappaen, som ikke er her lenger. 
INSPIRERT: Når Maud Angelica ser en fin himmel, pleier hun å tenke på pappaen, som ikke er her lenger.  Foto: Heiko Junge / NTB

Et annet viser lillesøsteren Emma og en venninne, springende i regnet, men likevel glade. Det tredje er bildet hun snakket om, av en kvinne dansende i kjole, under en fargesprakende himmel.

– For meg er lykke å gå ut av komfortsonen og klare noe. Eller å få noe ut av et enkeltøyeblikk, eller bare være med venner og ha det koselig. Aller mest er det kanskje å sette pris på ting og folkene rundt meg, sier hun.

Les også: I de siste åre­ne av Behns liv var det van­ske­lig for Per Heim­ly å kjen­ne igjen bes­te­ven­nen

<b>ARI BEHN:</b> Ari Behn begynte med å skrive og fortsatte med å male. Nå går hans eldste datter i hans fotspor.
ARI BEHN: Ari Behn begynte med å skrive og fortsatte med å male. Nå går hans eldste datter i hans fotspor. Foto: Morten Bendiksen

Høstutstilling i Ås

Maud Angelica forklarer at når du har vært gjennom noe vanskelig, så blir du på en måte enda gladere når du blir glad. Hun ønsker å spre håp om at du kan bli glad igjen når livet har vært ekstremt tøft.

På Instagram-kontoen «3_eyed_cat» deler hun skisser og tegninger hun har laget. Da hun la ut at hun skulle stille ut og selge bilder under Høstutstillingen i Ås, skrev mamma Märtha: «Gratulerer så masse, stolt mamma».

Både hun og Durek Verrett hadde tatt turen til Ås under åpningen av utstillingen, men ønsket ikke å uttale seg til pressen denne dagen.

Også farmor Marianne Behn er stolt. Hun sier at Maud er den av barna som har landet nærmest deres familie.

– Både min far og Mauds onkel Espen og tante Anja er kunstnere. Selvfølgelig heier vi på henne nå!

Les også: (+) Eksklusive bilder: Se skisser til årets Maskorama-kostymer

<b>STOLT FAMILIE:</b> Durek Verrett og Märtha Louise kom på åpningen av høstutstilling på kulturhuset i Ås og var tydelig stolte av Maud Angelica.
STOLT FAMILIE: Durek Verrett og Märtha Louise kom på åpningen av høstutstilling på kulturhuset i Ås og var tydelig stolte av Maud Angelica. Foto: Heiko Junge/NTB

Tar et friår

Nå har Maud et friår etter at hun fullførte videregående nå i sommer. Planen videre er å fokusere på malingen.

– Du vet, jeg har hatt så mye struktur hele livet, med skolen, at jeg nå synes det bare er digg ikke å ha så mye struktur. Så det er litt åpent, da. Men planen er i alle fall å male hver dag. Og bli skikkelig, skikkelig flink, så hun i et intervju med D2.

Behn er usikker på hva hun ønsker å jobbe med, men har lyst til å fortsette med kunsten uansett hva.

– Så får vi se hvor det tar meg. Jeg håper at jeg kan gjøre litt flere utstillinger. Jeg kommer til å tegne, men det kan være at det bare blir for meg selv også, sier hun.

<b>KUNSTNER: </b>Maud Angelica Behn skal fortsette å fokusere på kunsten under friåret sitt. Kunstutstilling i Ås Kulturhus er hennes første utstilling etter at hun ble ferdig på videregående skole.
KUNSTNER: Maud Angelica Behn skal fortsette å fokusere på kunsten under friåret sitt. Kunstutstilling i Ås Kulturhus er hennes første utstilling etter at hun ble ferdig på videregående skole. Foto: Heiko Junge/NTB

Mauds begravelsestale

Da Maud Angelicas pappa, Ari Behn, tok sitt eget liv i julen 2019, holdt hun en tale i farens begravelse om psykisk helse som fikk stor oppmerksomhet.

– Jeg hadde jo aldri snakket foran så mange folk før, og var veldig nervøs. Men jeg var så bestemt på at det var viktig for meg å gjøre det, viktig å være åpen om det, fortalte hun til avisen.

Den gang var Maud kun 16 år gammel.

– Jeg var jo i sjokk gjennom de dagene. Det var noe av det verste … jeg var så ille mentalt. Så det at jeg faktisk klarte det, og at jeg turte, det synes jeg er skikkelig bra gjort av meg selv.

– Jeg synes også det er veldig kult når folk har sagt til meg etterpå at det hjalp dem. Da føler jeg at det var veldig verdt det, da. At jeg klarte det, liksom. Jeg kan egentlig ikke beskrive hvor mye det betyr for meg, sa hun til D2.

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også