Kommentar

Kronprins Haakon har selv fortalt meg at faren alltid har gitt ham lov til å prøve og feile

Kronprins Haakon har fått lov av sin far kong Harald til å prøve og feile i sin rolle som tronarving. Det kommer godt med den dagen 50-årsjubilanten selv blir konge av Norge.

<b>KONG HAAKON</b>: Kronprins Haakon sammen med sin far kong Harald i 2022.
KONG HAAKON: Kronprins Haakon sammen med sin far kong Harald i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB
Sist oppdatert

Jeg blir stadig spurt om jeg tror kronprins Haakon vil bli en god konge. Mitt svar er et ubetinget ja.

Tronarvingen har alle de egenskaper som skal til for å bli en fremragende monark, og jeg er overbevist om at han med tiden blir like populær som sin bestefar kong Olav og sin far kong Harald.

Mesteparten av æren for det vil han i så fall ha selv, men han vil også skylde sin far en stor takk. Kong Harald har gitt ham gode råd og veiledning opp gjennom årene, samtidig som han har latt sønnen forme sin egen rolle.

Kronprins Haakon har selv fortalt meg at faren helt fra han ble kronprins for 32 år siden har gitt ham lov til å prøve og feile. Det har helt tydelig gitt gode resultater.

Les også: Glemmer aldri kong Haralds ord: «Dette er en kongelig befaling!»

Kronprins Haakon

Kronprinsen fremstår i dag kunnskapsrik, rutinert og selvsikker. I det hele tatt godt rustet til sin fremtidige rolle. Ingen tvil om at han har gått en god skole!

I løpet av sine år på tronen har kong Harald, med god hjelp av dronning Sonja, greid å modernisere monarkiet i Norge. Det er mye mer i takt med resten av samfunnet nå enn det var tidligere.

<b>KRONPRINS HAAKON:</b> Kronprins Haakon fyller 50 år torsdag 20. juli.
KRONPRINS HAAKON: Kronprins Haakon fyller 50 år torsdag 20. juli. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Den moderniseringen er jeg sikker på vil fortsette den dagen kronprins Haakon tar over roret. Han er en fremtidsrettet tronarving som jeg tror ikke bare vil følge, men ligge i front i utviklingen av Europas kongehus i årene fremover.

Da kommer det godt med at kronprinsen som regent både har ledet statsråd, åpnet Stortinget og vært vert for statsbesøk fra utlandet, og dermed har den tyngden som skal til for å løse de oppgavene han står overfor den dagen han blir Norges konge.

Jeg har fulgt kronprins Haakon tett både i inn- og utland siden han ble forlovet med kronprinsesse Mette-Marit i desember 2000, og jeg har på nært hold sett den utviklingen han har gjennomgått.

I starten var han ikke alltid like komfortabel i møter med pressen. Han var veldig opptatt av å være korrekt og ikke si noe galt, noe som av og til førte til at han endte opp med å svare på helt andre ting enn det han ble spurt om.

– Hva var spørsmålet igjen, spurte kronprins Haakon mer enn én gang.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

Fyller 50 år

I dag er han tryggheten selv også i møter med journalister. Han vet nøyaktig hva han vil svare på, og lar seg ikke vippe av pinnen av ubehagelige spørsmål om storesøster prinsesse Märthas virksomheter eller, for å si det mildt, uheldige uttalelser fra hans kommende svoger Durek Verrett.

Kronprinsen har også blitt flinkere til å møte folk flest på sine mange reiser rundt om i vårt vidstrakte land.

En ting er å konversere med politikere, embetsmenn næringslivsledere og andre samfunnstopper, noe annerledes er det å få praten til å gå i en uformell samtale med det statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum kaller «vanlige folk»,

<b>KRONPRINSESSE MARIT:</b> Kronprins Haakon da han fylte 40 år og feiret med festival i hagen på Skaugum. Her får han en klem av kronprinsesse Mette-Marit.
KRONPRINSESSE MARIT: Kronprins Haakon da han fylte 40 år og feiret med festival i hagen på Skaugum. Her får han en klem av kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Aleksander Andersen/NTB

Men kronprins Haakon takler det godt. Han sjarmerer de aller fleste han møter. Selv innbitte republikanere jeg kjenner, innrømmer at kronprinsen gjør en god jobb og at de liker ham godt.

Han har imidlertid store sko å fylle. Det skal litt til å konkurrere med kong Haralds mange gode taler og morsomme replikker.

Kronprins Haakon har likevel alt som skal til for å lykkes. Han er en sporty og populær kronprins, en kjærlig og omsorgsfull ektemann og en forståelsesfull og støttende far.

Han er på ingen måte femti, feit og ferdig. Gratulerer med dagen, kronprins Haakon!

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2023, og sist oppdatert 20/07 2023.

Les også