«Haakon – Historier om en tronarving»

Åpner opp: – Ari var veldig god med Marius

I boken «Haakon – Historier om en tronarving» åpner kronprins Haakon opp om sitt nære forhold til avdøde Ari Behn.

<b>ARI OG MARIUS: </b>Kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og Marius på Holmenkollen sammen i 2004.
ARI OG MARIUS: Kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og Marius på Holmenkollen sammen i 2004. Foto: Lise Åserud / NTB
Publisert

25. desember er det fire år siden Ari Behn tok sitt eget liv. Kronprins Haakon (50), forteller i en ny bok at han savner kunstneren, levemannen og eksmannen til søsteren prinsesse Märtha (52).

– Jeg er utrolig glad for at jeg har hatt Ari i livet mitt, men avslutningen var bare veldig, veldig trist. Aris gave var at han fikk andre til å tenke mer positivt om seg selv. Kanskje var han hardere mot seg selv.

– Ari var lynende intelligent. Jeg opplevde at han hadde selvinnsikt, både på det han ønsket å være bedre på, og på det han var god på, forteller kronprinsen.

Boken «Haakon – Historier om en tronarving»

Tronarvingen legger ikke skjul på at møtene med Ari var viktige for ham.

– Han hadde en klar forståelse av sine talenter. Men han forsto det kanskje ikke hele tiden. Jeg savner han, forteller kronprins Haakon i boken «Haakon – Historier om en tronarving».

<b>GODE VENNER: </b>Kronprins Haakon og Ari Behn trivdes sammen. Her på kunstutstilling i Drammen.
GODE VENNER: Kronprins Haakon og Ari Behn trivdes sammen. Her på kunstutstilling i Drammen. Foto: NTB/Krister Sørbø/VG

Boken er ført i pennen av forfatter og tidligere Aftenposten-journalist Kjetil Østli.

– Ari var ekstremt flink med mennesker. Folk som møtte han, merket det. Han fikk deg til å føle deg spesiell. Nå er det kun jeg i hele verden som gjelder, følte man i møte med Ari. Jeg kunne se på han og bli imponert. Du er helt utrolig god, tenkte jeg flere ganger, forteller han.

Les også: Maud Angelica Behn: – Nå vet jeg at «tiden leger sår», men du må være tål­modig

<b>TRIST DAG:</b> 3. januar 2020 tok kronprins Haakon og resten av familien avskjed med Ari Behn i Oslo domkirke.
TRIST DAG: 3. januar 2020 tok kronprins Haakon og resten av familien avskjed med Ari Behn i Oslo domkirke. Foto: NTB

Fantastisk egenskap

Kronprinsen avslører imidlertid i boken også at Aris spesielle omgang med mennesker også var utfordrende når de to var ute på byen.

– Denne egenskapen gjorde også at han aldri kom seg videre når vi var ute. Vi kunne aldri gå fra et sted sammen, han var alltid dypt inne i en samtale og ble konstant hengende igjen. Haha, for en fantastisk egenskap, forteller kronprinsen, som også innrømmer at de ikke alltid gikk like godt overens.

– Jeg lærte litt av Ari på det området der. Det skjedde alltid noe rundt han. Mest på godt, men noe kunne vi begge gjort smoothere.

<b>I HOLMENKOLLEN:</b> Kronprins Haakon, Ari Behn og prinsesse Märtha under ski-VM i Oslo i 2011.
I HOLMENKOLLEN: Kronprins Haakon, Ari Behn og prinsesse Märtha under ski-VM i Oslo i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB

– Vi hadde våre uenigheter, og det hendte han ble irritert på meg, sannsynligvis med god grunn. Det gjaldt sikkert noe han hadde sagt i mediene. Vi snakket mye sammen i den tiden, forteller Haakon i den nye boken.

– Samtidig startet Märtha Astarte Education. Det gikk fra rosenterapi og små ting under radaren, så kulturformidling, og etter hvert denne skolen, som noen reagerte negativt på. Dette er farlig, var det noen som sa. Hennes syn på livet vekket sterke følelser, forteller kronprinsen.

Les også: Märtha Louise: – Grunnen til at jeg sitter her i dag er på grunn av barna mine

Søsteren Märtha Louise

Også tronarvingen ble revet med.

– Den fordømmelsen søsteren min ble møtt med, overrasket meg. Det gjør meg litt sint å tenke på det, merker jeg. Ja, noe av det søsteren min tror på, utfordrer også meg.

<b>GALLAMIDDAG:</b> Ari Behn, prinsesse Märtha og kronprins Haakon på Grand Hotel i Oslo i 2004.
GALLAMIDDAG: Ari Behn, prinsesse Märtha og kronprins Haakon på Grand Hotel i Oslo i 2004. Foto: Knut Falch / NTB

– Jeg har ikke hennes blikk på verden. Men det er helt innafor at andre tror annerledes enn meg og mener noe annet. Det er jeg villig til å kjempe for, kan vi lese i boken.

<b>KONGELIG TEAM:</b> Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Märtha og Ari Behn under feiringen av dronning Sonjas 70-årsjubileum.
KONGELIG TEAM: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Märtha og Ari Behn under feiringen av dronning Sonjas 70-årsjubileum. Foto: NTB

Han røper også litt om forholdet mellom ham, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha og Ari Behn.

– Vi var ikke alltid enige, Märtha, Ari, Mette og jeg, men jeg opplevde at vi hjalp hverandre, at vi var et team som ville hverandre vel. Jeg ville at de skulle føle frihet til å finne sin vei, og få det til å funke for oss alle. Ari var veldig god med Marius. De likte hverandre og hadde en fin og varm relasjon, forteller han.

<b>GOD RELASJON:</b> Kronprins Haakon forteller at Ari Behn og Marius Borg Høiby hadde en god relasjon.
GOD RELASJON: Kronprins Haakon forteller at Ari Behn og Marius Borg Høiby hadde en god relasjon. Foto: Lise Åserud / NTB

Kronprinsen virker preget av Aris triste avslutning på livet.

– Jeg skal være varsom med å analysere hva som skjedde inni han. Da han og Märtha gikk fra hverandre, møttes vi sjeldnere. Jeg visste at han hadde det vanskelig, men dødsfallet kom som et sjokk, forteller kronprins Haakon.

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2023.

Les også