Kroningen av kong Charles og dronning Camilla

Jeg blitt kontaktet av nordmenn som tar turen til London denne helgen. Jeg har dessverre måttet skuffe dem

Kongeekspert Roger Øversveen skildrer det oppbygningen til det som kommer til å bli en storslått kroning av kong Charles og dronning Camilla i Westminster Abbey lørdag formiddag. Enkelte kongefans ligget ute i London sentrum i opptil ni døgn for å få et glimt av kongeparet.

<b>KONGEPARET</b>: Kong Charles og dronning Camilla kan se frem til en begivenhetsrik helg i London og Windsor.
KONGEPARET: Kong Charles og dronning Camilla kan se frem til en begivenhetsrik helg i London og Windsor. Foto: NTB
Sist oppdatert

Du kan mene hva du vil om både kongehuset i Storbritannia og briter generelt, men ingen kan ta fra dem at de er gode til å feire.

Kroningen av kong Charles (74) og dronning Camilla (75) kommer til å bli et minne for livet. Både for de som er så heldige å være til stede i sentrum av den britiske hovedstaden denne historiske lørdagen eller som følger begivenheten på TV fra et eller annet sted rundt om i verden.

Les også: Slik blir kroningen av kong Charles og dronning Camilla

Folkefest i Storbritannia

Jeg var i London både da prins William (40) og prinsesse Kate giftet (41) seg i 2011 og da avdøde dronning Elizabeth feiret 70 år på tronen i fjor, og begge ganger ble jeg overveldet av det jeg opplevde.

Folkefestene gjorde et sterkt inntrykk. Hele Storbritannia sto på hodet, og både liten og stor og ung og gammel feiret fra tidlig om morgen til sent på kveld.

<b>OFFISIELT BILDE</b>: Dette bildet er publisert i forbindelse med kroningen av kong Charles
OFFISIELT BILDE: Dette bildet er publisert i forbindelse med kroningen av kong Charles Foto: NTB

Jeg er helt sikker på at feiringen ikke blir noe mindre prangende denne gangen, og jeg gleder meg til igjen å få oppleve på nært hold en ny historisk feiring i det britiske kongehuset.

De siste dagene har jeg blitt kontaktet av nordmenn som tar turen til London denne helgen med spørsmål om hvor de bør stå for å få et glimt av det nye kongeparet og deres følge. Jeg har dessverre måttet skuffe dem med at sjansen er svært liten for at de får oppleve det.

De mest innbitte monarkistene la seg i kø i nærheten av Westminster Abbey og opp langs paradegaten The Mall allerede torsdag i forrige uke, og siden har det hver dag kommet nye tilskudd av både briter og kongefans fra andre nasjoner.

Du skal med andre ord ha flaks om du kommer tett nok til å se de kongelige og må i tillegg være på plass veldig mange timer i forveien.

<b>FOLKEFEST</b>: Helt siden forrige torsdag har John Loughrey (68), Caryll Foster (63) og Sky London (62) campet ved The Mall i sentrum av London.
FOLKEFEST: Helt siden forrige torsdag har John Loughrey (68), Caryll Foster (63) og Sky London (62) campet ved The Mall i sentrum av London. Foto: NTB

Les også: (+) Da den søte prinsessen kom til verden, var det ingen som tenkte at hun en dag skulle bli dronning

Settes opp TV-skjermer

Trøsten er imidlertid at det settes opp TV-skjermer rundt i området slik at man kan få oppleve både selve seremonien og folkelivet. Og tro meg, bare å være i nærheten er en opplevelse!

Selve kroningen starter klokken 11.00 lokal tid (12.00 i Norge), og sendes direkte på TV over store deler av verden. Selv i USA, der klokken på det tidspunkt er midt på natten eller grytidlig morgen, er det stor interesse.

I Norge kan du følge med både på NRK og TV 2 Nyheter kl. 12.00 lørdag 6. mai.

Dette er selvfølgelig ikke bare en spesiell dag for TV-seere, publikum og prominente gjester, som inkluderer kronprins Haakon (49) og kronprinsesse Mette-Marit (49). Aller størst er lørdag 6. mai for kong Charles og dronning Camilla.

Det har vært en lang vei til kroningen for begge to. Kong Charles har forberedt seg til å bli monark i hele sitt voksne liv, men har opplevd både en opprivende skilsmisse, prinsesse Dianas tragiske død, upopularitet og en rekke familieskandaler før det ble hans tur. Hans liv er så usannsynlig at ingen dramaserie-skaper ville foreslått alle disse momentene i et prosjekt.

Les også: Utfordringene står i kø for kong Charles: – Det vil forfølge ham lenge

<b>KLARE FOR FEST</b>: Det britiske flagget har vaiet i Londons gater lenge allerede, og butikkene er fulle av suvenirer med Charles og Camilla
KLARE FOR FEST: Det britiske flagget har vaiet i Londons gater lenge allerede, og butikkene er fulle av suvenirer med Charles og Camilla Foto: NTB

Prins Harry til Storbritannia

Selv i forkant av hans store dag er britiske medier mest opptatt av hva som skjer med hans skandaliserte lillebror prins Andrew (63), yngstesønnen prins Harry (38) og svigerdatteren hertuginne Meghan (41) enn kongen selv.

Siste nytt er at prins Harry bare kommer til å oppholde seg i Storbritannia i ett døgn før han returnerer til USA. Stemningen mellom ham og familien er fortsatt dårlig.

Dronning Camilla har også hatt sitt å stri med. Skilsmissen fra ektemannen Andrew Parker Bowles (83), hatet etter utroskapen med daværende prinsen, motstanden mot giftermålet med Charles og at hun skulle bli medlem av den kongelige familie har vært tunge å bære. Selv etter at det nye kongeparet giftet seg i 2005, har hun måttet tåle mye kritikk.

Nå ser det imidlertid ut til at britene står mer samlet i feiringen av Charles og Camilla, og jeg håper deres forventninger til den store dag innfris.

Seremonien i Westminster Abbey blir stilfull og prangende. Selv gleder jeg mest til å se den offisielle debuten til prins George (9), som nå er nummer to i arverekken til tronen etter sin far prins William. Han får en spesiell rolle under kroningen.

PS: Feiringen av den første kroningen på 70 år fortsetter for øvrig med en rekke folkefester i hele Storbritannia både lørdag ettermiddag, søndag og mandag – som er offisiell fridag i landet.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2023, og sist oppdatert 05/05 2023.

Les også