ekspert om den uventede feiringen:

– Et overraskende, men klokt valg

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hadde ikke lyst til å feire sine 50-årsdager med pomp og prakt. De ville heller fokusere på det Norge vi sammen har bidratt til å skape disse fem tiårene. Det var et overraskende, men klokt valg.

<b>UTRADISJONELLE:</b> Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er opptatt av å utforme sine roller både som kronprinspar og Norges neste kongepar.
UTRADISJONELLE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er opptatt av å utforme sine roller både som kronprinspar og Norges neste kongepar. Foto: NTB
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Rojalister fra hele Europa hadde gledet seg til at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skulle feire sine jubileum med gallamiddag, elegante designerkjoler, tiaraer og kongelige ordener.

Uvanlig valg

Men slik ble det ikke. Det norske kronprinsparet bestemte seg for å gå sine egne veier, og valgte å markere fødselsdagene med en bakgårdsfest ute i stedet for et stort, høytidelig selskap inne i Det kongelige slotts store spisesal.

På gjestelisten sto ikke kongelige kolleger fra utlandet, men mennesker de har møtt på sine mange reiser rundt om i Norge. Det synes jeg er en modig og god avgjørelse fra Haakon og Mette-Marit, og en flott gest til mange av de menneskene som vanligvis ikke får honnør for den store innsatsen de legger ned hver dag. De fikk en opplevelse for livet sammen med hele kongefamilien.

Kongehusene i Europa har altfor lenge vært for konservative, gammeldagse og for opptatt av tradisjoner, og jeg synes der det er befriende at Haakon og Mette-Marit følger sitt eget hjerte og gjør som de vil selv vil, og ikke alltid det som er forventet av dem. På den måten har de vært med på å modernisere det norske kongehuset.

Les også: Tar et uvanlig grep på bryllupsdagen

– Ikke et spill for galleriet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har lært mye av kong Harald og dronning Sonja, men samtidig fått lov å utforme sin egen rolle både som kronprinspar og Norges neste kongepar. Den muligheten har de benyttet godt.

De har med sine utradisjonelle valg oppnådd både stor popularitet og respekt både internt på Slottet og i møte både med det offisielle Norge, de organisasjonene de er høy beskytter for, og hos folk flest.

Jeg har fulgt kronprinsparet tett siden de giftet seg for 22 år siden, og har på de mange reisene rundt om i landet på nært hold sett hvor glade de er i Norge og alle menneskene som bor her.

Dette er ikke noe spill for galleriet og et forsøk på å være politisk korrekte, slik enkelte kritikere hevder. Dette er ekte kjærlighet til sitt folk som alle de møter merker veldig godt.

Les også: (+) Ektemannen er blant landets rikeste. Han skjuler en hemmelighet

<b>GOD STEMNING:</b> I forbindelse med markeringen av kronprinsparets 50-årsdager besøkte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit Raulandsakademiet.
GOD STEMNING: I forbindelse med markeringen av kronprinsparets 50-årsdager besøkte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit Raulandsakademiet.

Opplever Norge

Jeg ble derfor ikke overrasket da kronprinsen og kronprinsessen som ledd i markeringen av sine 50-årsdager ville fokusere på det landet vi alle sammen har bidratt til å skape siden 1973, med besøk på Stord, Setesdal og Telemark, Kautokeino, Oslo og Træna.

På disse reisene har de fått oppleve både det gamle og nye Norge, og fått lære enda mer om hvem vi er og om hva som har formet oss som folk. De har besøkt ulike miljøer og aktiviteter og ikke minst forskjellige mennesker. Det vet jeg har betydd mye både for kronprinsparet og de som de har møtt.

Selv om jeg var til stede da kronprinsparet valgte å feire kronprins Haakons 40-årsdag med en veldig spesiell musikkfestival hjemme på Skaugum for ti år siden, og burde vært forberedt på enn utradisjonell 50-årsfest, trodde jeg de vil velge mer tradisjonelt denne gangen.

Jeg var sikker på at det vil bli en gallamiddag på Slottet på lik linje med da daværende kronprinsesse Sonja og kronprins Harald fylte 50 i 1987.

Men jeg har latt meg sjarmere av både ideen og tanken bak en bakgårdsfest og det er all grunn til å gratulere kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit både med 50-årsdagene, 22 års bryllupsdag og den overraskende feiringen.

Så da får det heller være at alle som er glade i kongelige glamour denne gangen gikk glipp av bilder fra en gallamiddag.

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2023, og sist oppdatert 29/08 2023.

Les også