Kommentar

Kong Frederik X: – Jeg vil være menneske

Kong Frederik X vil bli en annerledes monark enn sin mor, dronning Margrethe. Men jeg er overbevist om at han vil gjøre en god jobb, og ikke minst modernisere det danske kongehuset.

<b>KONG FREDERIK OG MARY:</b> – Jeg vil ikke lukke meg inne på en borg, forteller Kong Frederik i biografien «Under bjælken».
KONG FREDERIK OG MARY: – Jeg vil ikke lukke meg inne på en borg, forteller Kong Frederik i biografien «Under bjælken». Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Det har ikke vært noen tradisjon i kongehusene i Europa for at monarken abdiserer. Gjerningen gjelder livet ut. Men belgiske kong Albert, nederlandske dronning Beatrix og spanske kong Juan Carlos valgte allerede i 2013 og 2014 å overlate tronen til sitt eldste barn.

Nyttårsaften fulgte dronning Margrethe overraskende etter. Hun har vært en flott, kunnskapsrik, viktig og samlende monark i 52 år, og jeg har forståelse for at hun på grunn av sviktende helse valgte å overlate ansvaret til sønnen Frederik.

En annerledes monark

Kanskje var det smart også. Nå får hun muligheten til å gi sønnen noen gode råd i sitt virke og hans nødvendige modernisering av det ganske konservative danske kongehuset.

For er det er en ting som er sikkert, er det at Frederik blir en helt annen monark enn sin mor. Han er ikke bare 28 år yngre, men ganske forskjellig både når det gjelder interesser og væremåte.

<b>TRONSKIFTE</b>: Kong Frederik er nå Danmarks nye monark, men mamma Margrethe beholder tittelen dronning.
TRONSKIFTE: Kong Frederik er nå Danmarks nye monark, men mamma Margrethe beholder tittelen dronning. Foto: NTB

Han er også naturlig nok annerledes og mer i takt med den tiden vi lever i. Det tror jeg vil gjøre ham til en suksess som konge.

– Mor har vært en intellektuell monark. Men jeg vil hate meg selv hvis jeg skal prøve å være intellektuell bare for intellektualitetens skyld. Der er vi forskjellige.

– Jeg vil ikke lukke meg inne på en borg. Jeg vil være meg selv, jeg vil være menneske, sier Frederik selv i «Under bjælken» – biografien om han som kom ut i 2017.

Les også: (+) Da den søte prinsesse Margrethe kom til verden, var det ingen som tenkte at hun en dag skulle bli dronning

Levde hardt

Nettopp det å være seg selv har opp igjennom årene vært viktig for den nye kongen. Han hadde ikke lyst til å bli konge da han var en ung mann, og hatet at hans fremtid var bestemt fra den dagen han ble født. Han ville sette sitt eget preg på livet, og gå sine egne veier.

Ikke alle veiene var like smarte.

Han levde hardt og vilt, og ble veldig upopulær. Danske medier kalte ham den «sure prinsen, «humørsyke Frederik» og «Hans kongelige høyhastighet». «Fri oss fra Frederik og Frederik den siste» var to andre overskrifter som lyste mot ham.

<b>MED MARY</b>: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i Oslo rådhus i 2007.
MED MARY: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i Oslo rådhus i 2007. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Men jeg skjønner hans gamle venner som hevder at disse «utblåsningene» var viktig for ham, og at han trengte å være litt «turboprins» før han var klar for voksenlivet etter at han følte at han nærmest vokste opp i et bur, der alle hadde meninger om ham og hva han skulle gjøre.

Resultatet er uansett at Danmark i dag har en sporty, klok og inkluderende konge som tiljubles av 80 prosent av befolkningen. Den prosentdelen tror jeg garantert vil øke når den nye monarken blir varm i trøya.

Les også: Prinsesse Märtha: – Grunnen til at jeg sitter her i dag er på grunn av barna mine

Sjarmerende og blid

Jeg har hatt gleden av å møte kong Frederik ved flere anledninger. Han har alltid vært sjarmerende, blid og imøtekommende. Og ikke minst usnobbete.

Enten vi bare har møttes tilfeldig i baren, som blant annet skjedde under en gallamiddag i regi av American-Scandinavian Foundation på The Plaza Hotel i New York i 2010, eller at jeg bare har dukket opp uten forvarsel og bedt om et lite intervju.

Selv etter å ha gått fem timer på ski fra Rena til Lillehammer under Birkebeinerrennet i 2016, var han vennligheten selv. Han var naturlig nok mest interessert i en varm dusj før han skulle fly hjem til København, men svarte velformulert og smilende på alle spørsmålene jeg stilte.

Det samme skjedde på flyplassen i Longyearbyen på Svalbard i 2008. Han var sliten etter å ha tilbrakt noen hektiske dager på tokt med et forskningsfartøy på Ny-Ålesund sammen med kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon, men tok seg likevel tid til meg. At det var kaldt og blåste en sur vind, brydde han seg ikke noe om.

Les også: Fyrstinne Charlene: – Det har vært en tøff og vond tid

<b>KONG FREDERIK:</b> – Mor har vært en intellektuell monark. Men jeg vil hate meg selv hvis jeg skal prøve å være intellektuell bare for intellektualitetens skyld, forteller han i biografien sin.
KONG FREDERIK: – Mor har vært en intellektuell monark. Men jeg vil hate meg selv hvis jeg skal prøve å være intellektuell bare for intellektualitetens skyld, forteller han i biografien sin. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Er seg selv

Det spesielle med disse møtene, er at jeg ikke hadde noen avtale på forhånd. Noe som er svært uvanlig i kongelige kretser, der alle møter med medier er planlagt til minste detalj.

Og aller helst ved at spørsmålene, eller i hvert fall temaene for samtalene, er klarert i god tid på forhånd.

Slik er det forfriskende å møte Frederik. På meg virker han en som jordnær konge med klare meninger, selvtillit og mye kjærlighet, og som har evnen til å være seg selv, uansett hvem han møter.

Det kommer godt med i hans nye gjerning som monark i Danmark.

Lykke til, kong Frederik X!

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2024, og sist oppdatert 12/01 2024.

Les også