Prinsesse Ingrid Alexandra

Ingrid Alexandra fyller 18 år: Slik er Norges fremtidige dronning

21. januar 2022 fyller prinsesse Ingrid Alexandra 18 år. Hvem er hun som er født til en dag å bli dronning av Norge?

VOKSEN: Prinsesse Ingrid Alexandra avbildet under sitt besøk hos statsminister Jonas Gahr Støre ved Statsministerens kontor dagen før sin myndighetsdag. Foto: Lise Åserud / NTB
VOKSEN: Prinsesse Ingrid Alexandra avbildet under sitt besøk hos statsminister Jonas Gahr Støre ved Statsministerens kontor dagen før sin myndighetsdag. Foto: Lise Åserud / NTB
Sist oppdatert

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag skulle ha vært feiret med brask og bram.

Gaven fra regjeringen var en festmiddag på Oslos nye bibliotek, Deichman Bjørvika, dagen før bursdagen.

Det var lovet musikk og andre kulturinnslag med bred deltagelse fra hele landet, spesielt av unge. Selveste dagen skulle feires med gallamiddag hos besteforeldrene på Slottet. Begge deler ble utsatt på grunn av koronasituasjonen.

Som tronarving er Ingrid Alexandras 18-årsdag en merkedag i kongehuset og i norsk historie.

Nysgjerrig og åpen

Født 21. januar 2004.
Datter av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit.
Nummer to i arverekken til den norske tronen
etter sin far, Kronprinsen.

Søsken: prins Sverre (16) og Marius Borg Høiby (24).

Se mer

Hvem er hun som fra fødselen av har vært upekt til en dag å bli dronning av Norge?

– Ingrid er samvittighetsfull, sosial, glad i sport og uredd. Hun surfer og står på – full av aktivitet. Slik beskrev dronning Sonja (84) henne under NRK-intervjuet Året med kongefamilien.

– Hun er veldig søt og kaller seg selv for «beste barnebarnet», røpet kong Harald (84) humrende under det samme intervjuet.

<b>TRE GENERASJONER:</b> Vi er heldige å ha en folkekjær, sammensveiset kongefamilie. Det er ingen tvil om at Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra går i lære hos de aller beste.<span class="media-container" dcx_media_rtab="" data-dcx_media_config="{}" data-dcx_media_type="rtab"> </span>Foto: Morten Brun, Det kongelige hoff
TRE GENERASJONER: Vi er heldige å ha en folkekjær, sammensveiset kongefamilie. Det er ingen tvil om at Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra går i lære hos de aller beste. Foto: Morten Brun, Det kongelige hoff

– Hun er nysgjerrig og åpen, sa pappaen hennes, kronprins Haakon Magnus (48).

Den stolte mammaen, kronprinsesse Mette-Marit (48), beskrev sin datter slik:

– Hun er morsom, klok og reflektert. Hun har hele tiden masse hun ønsker å prate med oss om. Hun diskuterer ved middagsbordet til Haakon og jeg går lei.

Hun føyde til at hun og kronprinsen har mye moro sammen med barna sine.

– Vi føler oss veldig heldige!

Forsvarets salutt

Slottet beskriver prinsessen som en aktiv jente som liker å stå på ski og drive med kickboksing. Hun følger opp kongefamiliens idrettsprestasjoner og kan skilte med NM-gull i surfing for juniorer.

Som farmoren nevnte er hun en tøffing. I november besøkte prinsessen Jeger­troppen i Forsvarets spesialkommando på Rena. Besøket var Forsvarets konfirmasjonsgave til Ingrid Alexandra i 2019. Som dronning blir hun øverstkommanderende for Forsvaret. Under besøket på Rena kastet en militærkledd Ingrid Alexandra seg ut fra et hoppetårn hvor soldatene trente på fallskjermhopping. Tre uker senere var hun på plass i Bodø og ble med opp i et F-16 jagerfly. Visstnok styrte hun spakene mesteparten av turen.

Vil hun velge Forsvaret etter videregående skole, slik hennes far og bestefar gjorde?

– Det blir i hvert fall ikke opp til meg, svarte kongen i NRK-intervjuet.

– Hvis hun blir kalt inn til førstegangstjenesten, ja, men vi må bruke mer tid på å finne ut hvordan vi skal legge opp det videre løpet for henne, sa kronprinsen.

<b>NÆRE:</b> I likhet med sin farmor er bursdagsbarnet kunstinteressert. I 2016 åpnet hun sin egen skulpturpark i Slottsparken i anledning Kongeparets 25-årsjubileum.
NÆRE: I likhet med sin farmor er bursdagsbarnet kunstinteressert. I 2016 åpnet hun sin egen skulpturpark i Slottsparken i anledning Kongeparets 25-årsjubileum. Foto: √Öserud, Lise

Russ neste år

I første omgang vil ikke prinsesserollen endre seg etter myndighetsdagen.

Ennå har hun vel ett år igjen på Elvebakken videregående. Neste år er hun russ.

– Jeg håper hun får en mest mulig «vanlig» russetid, sa kongen.

Han understreket at det å bli myndig rent formelt ikke har noe å si for barnebarnet «jobbmessig» – før han faller fra. Først da får hun sete i statsråd som tronfølger.

Da kronprinsen fylte 18 år i 1991, fikk han dagen før omvisning i Stortinget, Statsministerens kontor og Høyesterett. Samme program er planlagt for Ingrid Alexandra.

Foreldrene hennes understreket at de ønsker å gi henne mest mulig privatliv til hun er ferdig med studiene.

– Vi har vært bevisste på minst mulig å ha med barna på offisielle oppdrag – for å beskytte dem, fortalte kronprinsessen.

<b>FORTROLIGE:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus på slottsbalkongen i 2012. Kongefamilien tok imot flere tusen barnehagebarn på Slottsplassen i forbindelse med kongeparets 75-årsdager. Foto: Lise Åserud/NTB
FORTROLIGE: Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus på slottsbalkongen i 2012. Kongefamilien tok imot flere tusen barnehagebarn på Slottsplassen i forbindelse med kongeparets 75-årsdager. Foto: Lise Åserud/NTB

Gode råd

Hun er den første norske tronarvingen som er jente. I 1990 ble Grunnloven forandret slik at det eldste barnet skulle arve tronen, prins eller prinsesse.

– Det er på tide at jentene overtar, har dronning Sonja sagt ved flere anledninger.

Bursdagsjenta er ikke alene i Europa om ansvaret som en dag skal bli hennes. Det er tette bånd mellom de europeiske kongehusene, og flere unge prinsesser venter på å fylle den samme rollen som henne i sine land.

Hun har for lengst begynt i dronninglære, og hun har den beste som mentor. Kong Harald har tidligere betrodd at han, da faren døde, var livredd for oppgaven som ventet ham. Han ser ikke bort fra at dronning Sonja reddet det norske monarkiet.

FEIENDE FLOTT: Festen må utsettes, men prinsessen vår er blitt myndig. Her i raudtrøyebunaden fra Øst-Telemark som hun fikk fra kongeparet da hun i 2019 konfirmerte seg. Foto: Lise Åserud/NTB
FEIENDE FLOTT: Festen må utsettes, men prinsessen vår er blitt myndig. Her i raudtrøyebunaden fra Øst-Telemark som hun fikk fra kongeparet da hun i 2019 konfirmerte seg. Foto: Lise Åserud/NTB

Vår dronning råder sin etterfølger til å finne ut hvilke verdier hun vil leve etter.

– Har man det klart for seg, da har du en plattform å stå på, sa hun til NRK.

Hun synes det blir for stort fokus på utseendet til kvinnelige monarker ute på jobb.

Gratulerer med dagen

Enn så lenge får vår flotte prinsesse leve mest mulig likt andre ungdommer, men noen offisielle oppdrag utover 17. mai og Holmenkoll­søndagen har det blitt.

Det første i 2009 da hun møtte Miljøagentene på Slottsplassen. I 2016 åpnet hun sin egen skulpturpark i Slottsparken. Skulpturene er basert på innsendte barnetegninger valgt ut av henne.

For øvrig står ennå skolearbeidet mest i fokus, fulgt av sport, venner og familie.

Gratulerer med dagen, prinsesse Ingrid Alexandra!

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også