Haakon og Mette-Marit

Haakons og Mette-Marits store bekymring: – Hvordan skal det gå?

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er ikke så opptatt av at de begge fyller 50 år, men de har i det siste tenkt mye på at den dagen barna ikke lenger bor sammen med dem, nærmer seg.

<b>BLIR IGJEN ALENE:</b> I løpet av ett års tid har trolig både prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby flyttet ut fra Skaugum. Det gruer kronprinsparet seg til.
BLIR IGJEN ALENE: I løpet av ett års tid har trolig både prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby flyttet ut fra Skaugum. Det gruer kronprinsparet seg til. Foto: Lise Öserud / NTB scanpix
Sist oppdatert

I juni var prinsesse Ingrid Alexandra (19) ferdig med sin utdannelse ved Elvebakken videregående skole på Grünerløkka i Oslo.

Til høsten skal hun jobbe som skoleassistent og miljøarbeider ved Uranienborg skole i hovedstaden.

Fra januar neste år skal hun avtjene 12 måneders førstegangstjeneste ved Ingeniørbataljonen i Brigade Nord.

Prinsessen vil være stasjonert i Skjold leir i Indre Troms, og flytter da ut av kronprinsfamiliens hjem på Skaugum i Asker.

Les også: Kronprins Haakon har selv fortalt meg at faren alltid har gitt ham lov til å prøve og feile

Prins Sverre Magnus

Neste høst er det sannsynligvis prins Sverre Magnus (17) sin tur. Da er han ferdig med videregående skole, og klar for nye eventyr.

<b>STOLT MAMMA:</b> Mette-Marit var selvfølgelig til stede da Ingrid Alexandra og hennes medelever på Elvebakken videregående skole feiret at de var ferdige med 13 års skolegang.
STOLT MAMMA: Mette-Marit var selvfølgelig til stede da Ingrid Alexandra og hennes medelever på Elvebakken videregående skole feiret at de var ferdige med 13 års skolegang. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

I likhet med alle andre foreldre i samme situasjon, ser ikke kronprinsparet frem til den dagen de ikke lenger har barna boende hjemme.

– For vår del er det jo ikke så lenge til heller. For selv om Magnus og Ingrid er nesten to år fra hverandre i alder, så går jo Magnus bare ett år under på skolen.

– Hvordan skal det gå?, sier kronprins Haakon og snur seg mot kona, kronprinsesse Mette-Marit, i et intervju med NRKs program «Året med kongefamilien».

<b>SAMMENSVEISET:</b> Kronprinsfamilien har et nært og godt forhold og kommer nok til å ha tett kontakt også når prinsesse Ingrid Alexandra og Sverre Magnus flytter ut.
SAMMENSVEISET: Kronprinsfamilien har et nært og godt forhold og kommer nok til å ha tett kontakt også når prinsesse Ingrid Alexandra og Sverre Magnus flytter ut. Foto: Lise Åserud / NTB

Kronprins Haakon, som 20. juli fylte 50 år, legger ikke skjul på at kronprinsfamilien er sammensveiset og stortrives i hverandres selskap. Koronapandemien førte dem enda tettere sammen.

– Det er en så stor velsignelse å ha tenåringer i hus. Å få være i livene deres, få følge dem og vennene deres i alt det de står i, og alle diskusjonene vi har. Så mye vi lærer av dem hver eneste dag, sier kronprinsesse Mette-Marit til NRK.

– Jeg føler meg så heldig som får lov til å være så tett på disse, og jeg gruer meg sånn til de snart skal ut av huset, fortsetter hun.

Les også: (+) Mammaen Elizabeth: Først da hun fikk to barn til, tok hun seg tid til å være mamma

<b>HÅND I HÅND:</b> Kronprinsesse Mette-Marit har innsett at hennes små sjarmtroll er i ferd med å bli voksne.
HÅND I HÅND: Kronprinsesse Mette-Marit har innsett at hennes små sjarmtroll er i ferd med å bli voksne. Foto: Tom Hansen

Flytter ut fra Skaugum

19. august fyller også kronprinsesse Mette-Marit 50 år. Hverken kronprins Haakon eller kronprinsesse Mette-Marit er veldig opptatt av sine jubileer, men de er ikke i tvil om at barna holder dem unge.

– Det er veldig fint, det der med at vi som snart er 50, får det unge perspektivet inn fra barna våre daglig. Det er veldig verdifullt, og det er gøy, sier kronprins Haakon.

<b>MAMMAJENTE:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit sammen på jobb i Verdal i 2015.
MAMMAJENTE: Prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit sammen på jobb i Verdal i 2015. Foto: Tom Hansen

Både han og kronprinsessen gruer seg derfor til den dagen barna flytter ut av barndomshjemmet.

– Det blir nok litt tomt, altså, sier kronprinsen.

– Litt?! utbryter kronprinsesse Mette-Marit.

Hun legger ikke skjul på at hun ikke akkurat gleder seg til den dagen hun og kronprins Haakon ikke lenger bor sammen med sine barn.

<b>TRIVES I NATUREN:</b> Ingrid Alexandra har arvet mange av interessene til foreldrene Haakon og Mette-Marit. Her er de på NM i surfing på Borestranden i 2020. Der tok Ingrid gull i klassen jenter junior.
TRIVES I NATUREN: Ingrid Alexandra har arvet mange av interessene til foreldrene Haakon og Mette-Marit. Her er de på NM i surfing på Borestranden i 2020. Der tok Ingrid gull i klassen jenter junior. Foto: Det kongelige hoff / NTB

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2023, og sist oppdatert 10/08 2023.

Les også