Ville fylt 60 år: 

Prinsesse Dianas store mareritt er blitt en realitet

Avdøde prinsesse Diana skal ha fryktet at vennskapet mellom sønnene ikke vil vare, men av andre grunner enn det som er tilfelle nå. Kan markeringen av hennes 60-årsdag føre William og Harry sammen igjen?

<b>I BOSNIA: </b>Ett av de siste bildene av prinsesse Diana på jobb ble tatt i august 1997. Da støttet hun ofre for landminer. Diana ville fylt 60 år 1. juli 2021.
I BOSNIA: Ett av de siste bildene av prinsesse Diana på jobb ble tatt i august 1997. Da støttet hun ofre for landminer. Diana ville fylt 60 år 1. juli 2021. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Prinsesse Diana, som 1. juli ville ha fylt 60 år, skal i flere år ha snakket om hvordan hun planla at det gode forholdet mellom prins William (39) og prins Harry (36) skulle bestå.

Hun var redd lillebror ikke ville like at William, som er nummer to i arverekken etter sin far Charles (72), vil få mer og mer oppmerksomhet og bli tatt bedre vare på.

– Prinsesse Diana snakket mye om forholdet mellom William og Harry og frykten for at de to ville bli uvenner. Det var dette hun fryktet aller mest, sier en tidligere ansatt ved Kensington Palace til Daily Express.

Hennes historie bekreftes ifølge andre britiske tabloider av flere andre som sto Diana nær.

Medarbeideren forteller at prinsessen derfor var opptatt av at de to skulle behandles mest mulig likt.

<b>FAMILIEIDYLL: </b>Prinsesse Diana avbildet sammen med sønnene prins William og prins Harry mens de beslker fornøyelsesparken Thorpe Park i 1993.
FAMILIEIDYLL: Prinsesse Diana avbildet sammen med sønnene prins William og prins Harry mens de beslker fornøyelsesparken Thorpe Park i 1993. Foto: Julian Parker/UK Press via Getty Images

Les også: - Følte hun måtte gi Harry mest kjærlighet

– Harry og William ingen kontakt

– Hun sa flere ganger at Harry aldri måtte føle at han ikke var like viktig som broren. Hun ville ha «snudd seg i graven» hvis hun hadde visst hva som skjedde nå, forteller avisens kilde.

For selv om bakgrunnen for uvennskapet er litt annerledes enn Diana fryktet, er det ingen tvil om forholdet mellom Harry og William er svært dårlig bare få dager før de to brødrene skal hedre sin avdøde mor med en statue på det som var hennes fødselsdag.

– Ifølge alle mine kilder er det ingen kontakt mellom prins Harry og prins William. De hverken snakker sammen eller sender hverandre meldinger, sier sjefredaktør Nick Bullen i «True Royalty TV».

Han får støtte av kongehusekspert Katie Nicholl i Vanity Fair.

– Prins Charles prøvde å få til en konstruktiv samtale mellom de to etter begravelsen til prins Philip, men det endte i ingenting, forteller hun til Daily Mail.

Både Nicholl og flere andre hoffreportere i Storbritannia mener også å vite at hertuginne Kate (39) skal ha prøvd å megle, uten å lykkes.

«Våpenhvile» på morens fødselsdag

På nettopp Dianas 60-årsdag har sønnene valgt å sette uenighetene dem imellom til side, og stiller sammen opp for å avduke en statue av moren i Sunken Garden i Kensington Palace.

De var selv initiativtakere bak statuen og uttalte i sin tid at de håpet statuen ville bidra til at besøkende begynte å reflektere over hennes liv og ettermæle, skriver BBC.

Dette blir første gang brødrene møtes offentlig etter Prins Phillips begravelse 17. april, skriver BBC, og man kan håpe at det kan være et første steg i at brødrene vil legge stridighetene bak seg.

Ifølge Page Six er brødrene i alle fall fast bestemt på at avdukingen ikke skal overskygges av familiedramaet som har utspilt seg de siste månedene.

Ifølge en kilde Vanity Fair har snakket med, har brødrene avtalt en «våpenhvile» for akkurat denne dagen, mens The Times skriver at det til tross for den store begivenheten, vil bli vanskelig for de involverte å holde statuen adskilt fra alt det vonde og vanskelig som utspiller seg i kulissene.

De sterke følelsene involvert, skal være en av grunnene til at Prins Charles ikke vil delta på markeringen.

– Han synes det er vanvittig vanskelig, sier en kilde til The Times.

KJØLIG FORHOLD: Ifølge britiske medier er forholdet mellom William og Harry på frysepunktet. Her er de avbildet sammen i begravelsen til Prins Phillip, 17. april.
KJØLIG FORHOLD: Ifølge britiske medier er forholdet mellom William og Harry på frysepunktet. Her er de avbildet sammen i begravelsen til Prins Phillip, 17. april. Foto: Alastair Grant / POOL / AFP

Diana ville vært knust

– Prinsesse Diana ville synes det var helt forferdelig at William og Harry ikke var venner, og det vet de begge to inderlig godt. Men det ser ikke ut til å hjelpe akkurat nå, sier en kilde til US Weekly.

Men planen er i skrivende stund uansett at begge brødrene skal være til stede under innvielsen av statuen av prinsesse Diana. Et arrangement som vil bli fulgt med argusøyne av en hel verden.

Statuen er plassert i Kensington Palace Sunken Garden, som skal ha vært prinsessens favorittsted på eiendommen. Stedet var overfylt av hvite blomster under 20-årsmarkeringen for prinsesse Dianas død.

LYKKELIGE DAGER: Diana som ung småbarnsmor sammen med sønnene William og Harry i Kensington Palace i 1985. Ingen kunne da ane noe om tragedien som ville ramme familien 12 år senere.
LYKKELIGE DAGER: Diana som ung småbarnsmor sammen med sønnene William og Harry i Kensington Palace i 1985. Ingen kunne da ane noe om tragedien som ville ramme familien 12 år senere. Foto: Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images

31. august 1997 tok prinsesse Dianas liv brått slutt på dramatisk vis da bilen hun satt i kolliderte i Pont d’Alma-tunnelen i Paris mens følget forsøkte å kjøre fra en gjeng paparazzifotografer på motorsykler på nattetid.

Diana døde på sykehuset som følge av skadene hun pådro seg. Kjæresten hennes, Dodi Al-Fayed, og sjåføren, Henri Paul, døde også i ulykken. En hel verden våknet opp til sjokkmeldingen om at den glamorøse prinsessen var død, bare 36 år gammel.

Da Diana ble begravet 6. september samme år, ble seremonien fulgt av nærmere to milliarder mennesker verden over – en av de mest sette TV-begivenhetene noensinne.

Prins Harry var bare 12 år og prins William 15 da moren mistet livet. Bildene av de to gående sorgtynget bak morens båre rørte en hel verden.

Les også: Harry og Meghan: Forsvinner fra rampelyset

<b>TYNGET AV SORG: </b>Charles Spencer (Dianas bror), prins William, prins Harry og prins Charles i begravelsen til prinsesse Diana 6. september 1997.
TYNGET AV SORG: Charles Spencer (Dianas bror), prins William, prins Harry og prins Charles i begravelsen til prinsesse Diana 6. september 1997.

Prinsesse Diana, eller Diana Frances Spencer, ble født inn i det britiske aristokrati 1. juli 1961. Hun var den tredje og yngste datteren til Edward John Spencer, 8. jarl Spencer og hans første kone Lady Althorp.

Diana ble født i Park House, Sandringham i Norfolk som Spencer-familien hadde fått leie av hennes kommende svigermor, dronning Elizabeth.

Hun og prins Charles giftet seg i St. Pauls katedral 29. juli 1981. Et bryllup som ble sett av nesten én milliard seere verden rundt.

Diana og Charles skilt i 1992

Mot slutten av 1980-tallet var ekteskapet mer eller mindre over. Det britiske kongehuset prøvde å legge lokk på problemene, uten å lykkes. Mediene fråtset i den kongelige skandalen.

Prins Charles gjenopptok sitt gamle førekteskapelige forhold til Camilla Parker Bowles, som han som kjent senere giftet seg med. Prinsesse Diana hadde et forhold til rideinstruktøren James Hewitt.

Prinsesse Diana ble separert 9. desember 1992, men skilsmissen ble først sluttført 28. august. Diana mottok 17 000 000 pund (ca. 210 millioner norske kroner) og en rettsorden som forbød henne å røpe detaljene i avtalen.

Prinsesse Diana skal ha hatt en rekke forhold til mange berømte menn både før og etter separasjonen. Deriblant Spanias kong Juan Carlos, sangeren Bryan Adams, John F. Kennedy jr., bankmannen Philip Waterhouse og rugbyspilleren Will Carling.

Les også: (+) 30 år siden folkekongen gikk bort: Slik husker vi Kong Olav

<b>SAMMEN I DØDEN:</b> Styrtrike Dodi-Al Fayed og kjæresten prinsessen Diana døde begge i trafikkulykken i sentrum av Paris.
SAMMEN I DØDEN: Styrtrike Dodi-Al Fayed og kjæresten prinsessen Diana døde begge i trafikkulykken i sentrum av Paris.

Hun forelsket seg til slutt i Dodi-Al Fayed, som også døde sammen med prinsesse Diana i den tragiske bilulykken.

Hun sa flere ganger at Harry aldri måtte føle at han ikke var like viktig som broren

Tidligere ansatt ved Kensington Palace

Men selv om det var det turbulente kjærlighetslivet til prinsesse Diana som solgte flest aviser i Storbritannia, nøt hun stor respekt for sitt veldedighetsarbeid.

Stort moteikon

I april 1987 var Diana det første høyprofilerte mennesket som ble fotografert sammen med hivsmittet person.

Hun var også veldig sentral i kampen mot – og rydding av – landminer, og ikke minst hjelpe ofrene for minene.

Prinsessen reiste også ofte på hemmelige besøk til sykehjem og sykehus for å vise sin omsorg for eldre og syke i Storbritannia.

Prinsesse Diana var i mange år regnet som verdens mest fotograferte kvinne, og hun regnes fortsatt som et av tidenes største moteikon. Hun var også kjent for sin karisma og humor.

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2021, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også