Dronning Elizabeth er død

Da lille Elizabeth ble født, var det utenkelig at hun en dag skulle bli dronning

Da hun for første gang så dagens lys i 1926, var det utenkelig at Elizabeth en dag skulle bli selveste monarken. Hun fikk en dårlig utdannelse, for prinsessen var tiltenkt et godt gifte – og ikke så mye mer.

Pluss ikon
<b>LYKKELIG BARNDOM:</b> Prinsesse Elizabeth av York leker med dukkevognen på familiens landsted i Berkshire, seks eller syv år gammel. Offisielt var hun nummer tre i arvefølgen, men ingen regnet det som sannsynlig at hun noen gang ville bli monark.
LYKKELIG BARNDOM: Prinsesse Elizabeth av York leker med dukkevognen på familiens landsted i Berkshire, seks eller syv år gammel. Offisielt var hun nummer tre i arvefølgen, men ingen regnet det som sannsynlig at hun noen gang ville bli monark. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

1926 var et vanskelig år for Storbritannia. Arbeidsledighet og høye priser kastet landet ut i en storstreik. Men 21. april kom det i alle fall én hyggelig nyhet. Elizabeth, hertuginnen av York, hadde født en datter.

Faren Albert, hertugen av York, var strålende fornøyd. «Vi har lenge ønsket oss et barn for å gjøre vår lykke komplett», skrev han i dagboken sin. Albert, eller Bertie, som familien kalte ham, var sønn nummer to av kong George 5. og dronning Mary.

Kongeparet hadde fire sønner og en datter. Eldstemann Edvard, som med tiden skulle bli konge, hadde ennå ikke skaffet seg familie. Det var en viss bekymring rundt ham, for prinsen hadde allerede passert 30 uten at det var en «passende» brud i sikte.

Selv om det nyfødte pikebarnet var nummer tre i arvefølgen da hun ble født, regnet likevel alle med at hun kom til å bli skjøvet ned på listen så snart Edvard fikk sin egen familie. Ingen så for seg noen mulighet for at lille Elizabeth skulle vokse opp som noe annet enn kongens barnebarn, og siden niesen til en ny konge.

<b>FORGUDET:</b> Kongefamilien i Skottland i 1927, prinsesse Elizabeth i vogn foran, mens dronning Mary, kong Georg 5. og hertuginne Elizabeth følger etter. Prinsessen var kongeparets første barnebarn. De hadde vært temmelig strikse og strenge med sine egne barn, men med sønnedatteren ble også de myke om hjertet.
FORGUDET: Kongefamilien i Skottland i 1927, prinsesse Elizabeth i vogn foran, mens dronning Mary, kong Georg 5. og hertuginne Elizabeth følger etter. Prinsessen var kongeparets første barnebarn. De hadde vært temmelig strikse og strenge med sine egne barn, men med sønnedatteren ble også de myke om hjertet. Foto: Getty Images

Kjærlig oppvekst

Hun ble døpt Elizabeth Alexandra Mary etter sin mor, oldemor og farmor – som alle ble dronninger, men ikke monarker. Prinsesse Elizabeth var bestemt for et godt gifte og lite mer.

Den vesle familien flyttet inn i sitt nye hjem, 145 Piccadilly, nær Hyde Park i London. Der hadde de et byhus med 25 rom, heis og ballsal.

Sett med våre øyne var dette stort og flott, men etter datidens overklassestandard vokste Elizabeth opp i et koselig og «normalt» hus. Barna hun lekte med i hagen var ikke andre prinsesser, men døtre av forretningsmenn og leger.

I 1930 fikk hertugparet en datter til, prinsesse Margaret. Det ble fort tydelig at de to søstrene hadde svært forskjellige personligheter. Elizabeth var en samvittighetsfull, pliktoppfyllende og ordentlig pike som ikke kunne legge seg uten at alt var pent og ryddig på rommet hennes. Margaret var leken, bestemt og en ordentlig ertekrok.

MOR OG BARN: Elizabeth, hertuginnen av York, sammen med sin nyfødte datter. I begynnelsen av 1927 dro hertugparet på en seks måneder lang rundtur i Australia og New Zealand og lot datteren være igjen hos barnepiker. Ingen syntes det var rart, og datteren Elizabeth gjorde det samme da hun selv fikk barn. Først med Diana ble det slutt på å la barna være så lenge
borte fra foreldrene.
MOR OG BARN: Elizabeth, hertuginnen av York, sammen med sin nyfødte datter. I begynnelsen av 1927 dro hertugparet på en seks måneder lang rundtur i Australia og New Zealand og lot datteren være igjen hos barnepiker. Ingen syntes det var rart, og datteren Elizabeth gjorde det samme da hun selv fikk barn. Først med Diana ble det slutt på å la barna være så lenge borte fra foreldrene. Foto: Getty Images

Syv år gammel fikk Elizabeth en guvernante, Marion Crawford, i 1933. Crawfie, som hun ble kalt, var blitt anbefalt til hertuginnen av York som en «landsens pike som var en god lærer, bortsett fra i matematikk».

Det hørtes ypperlig ut for hertuginnen. Hun ønsket ikke noen utfordrende akademisk timeplan for sine døtre, bare en «veldig lykkelig barndom, fylt med gode minner». Det eneste faren forlangte av guvernanten var at hun lærte døtrene hans å skrive pent.

Elizabeth gikk på skole fra kl. 09.30 til 11 om formiddagen, mens resten av dagen gikk med til ting som sport, dans og sang, samt halvannen times pause midt på dagen.

I motsetning til sine foreldre, som hatet skolen da de vokste opp, var Elizabeth skoleflink. Hun likte særlig historie, litteratur og fransk, som hun lærte å snakke flytende. Men det ble jo en temmelig overfladisk, med så få timer.

Matematikk var ikke prioritert, for som bestemor dronning Mary resonnerte: «Det er jo ikke slik at Elizabeth og Margaret noensinne kommer til å føre sine egne husholdningsregnskap.»

Les også (+): Denne dansk-norske kongen ble knekt av damene

<b>KJÆR ONKEL:</b> Farens storebror, han som ble kong Edvard 8., var en høyt elsket onkel for Elizabeth som liten jente. Det endret seg da han traff Wallis Simpson, som han ble helt oppslukt av. Etter abdikasjonen mistet Elizabeth og onkelen kontakten, og da de traff hverandre igjen som voksne, var det nokså kjølig mellom dem.
KJÆR ONKEL: Farens storebror, han som ble kong Edvard 8., var en høyt elsket onkel for Elizabeth som liten jente. Det endret seg da han traff Wallis Simpson, som han ble helt oppslukt av. Etter abdikasjonen mistet Elizabeth og onkelen kontakten, og da de traff hverandre igjen som voksne, var det nokså kjølig mellom dem. Foto: Getty Images

Alt ble endret

George 5. døde i januar 1936, og hans eldste sønn, prinsen av Wales, overtok tronen som kong Edvard 8.

De siste årene hadde han vært i et stadig mer intenst forhold med en gift kvinne, fru Wallis Simpson. Etter begravelsen gikk man umiddelbart i gang med forberedelsene til kroningen av den nye kongen. Det skulle skje i mai 1937. Men etter hvert føltes det umulig for kong Edvard å la seg krone uten Wallis ved sin side.

Han trodde faktisk at det ville være mulig for ham å gifte seg med en to ganger skilt kvinne, beholde kongekronen og gjøre Wallis til dronning. Det var han nok alene om å tenke, for kongen er kirkens overhode, og kirken godtok ikke gjengifte. Det måtte enten bli tronen eller Wallis.

10. desember 1936, mens hun satt og skrev ned lengder fra dagens svømmetrening, hørte 10-årige Elizabeth God Save the King bli sunget utenfor huset deres. Hun spurte en tjener hva som skjedde og ble fortalt at onkelen hennes hadde abdisert og at det nå var faren hennes som var konge.

Les mer (+): Edward var konge i 326 døgn: Mange oppfattet ham som en forræder

Elizabeth løp for å fortelle sin lillesøster nyheten. «Betyr det at du blir dronning en dag?» spurte seks år gamle Margaret. «Ja, en dag,» svarte Elizabeth. «Stakkars deg», sa Margaret.

I møte med kriser og endringer hadde Elizabeth en måte å handle på som hun trolig var født med: Hun fortsatte med sine rutiner og forsøkte å virke uberørt. Etter samtalen med Margaret gjorde hun ferdig sine notater om svømmetreningen. Så skrev hun på toppen av arket: Abdikasjonsdag.

<b>TIDLIG KRØKES: </b>Å hilse pent og ordentlig er noe Elizabeth tidlig ble opplært til. Her hun åtte år gammel og blir tatt imot av en offiser for å se på en militærparade.
TIDLIG KRØKES: Å hilse pent og ordentlig er noe Elizabeth tidlig ble opplært til. Her hun åtte år gammel og blir tatt imot av en offiser for å se på en militærparade. Foto: Universal History Archive
<b>SAMLET:</b> Kong Edvard skulle krones 12. mai 1937, og planleggingen var godt i gang da han i desember året før valgte å abdisere. Kroning ble det likevel som planlagt den dagen, men med broren kong George 6. (t.h.) i hovedrollen isteden. Normalt deltar ikke andre kronede hoder under en kroning, men dronning Mary (midten) gjorde et unntak for seg selv. Det var jo viktig for kongefamilien å fremstå samlet utad etter skandalen med abdikasjonen. Det var heller ikke meningen at seks år gamle Margaret (i midten foran) skulle delta, fordi hun var så liten, men det fant hun seg ikke i. Her er de samlet på balkongen på Buckingham Palace, med dronning Elizabeth og datteren prinsesse Elizabeth helt til venstre.
SAMLET: Kong Edvard skulle krones 12. mai 1937, og planleggingen var godt i gang da han i desember året før valgte å abdisere. Kroning ble det likevel som planlagt den dagen, men med broren kong George 6. (t.h.) i hovedrollen isteden. Normalt deltar ikke andre kronede hoder under en kroning, men dronning Mary (midten) gjorde et unntak for seg selv. Det var jo viktig for kongefamilien å fremstå samlet utad etter skandalen med abdikasjonen. Det var heller ikke meningen at seks år gamle Margaret (i midten foran) skulle delta, fordi hun var så liten, men det fant hun seg ikke i. Her er de samlet på balkongen på Buckingham Palace, med dronning Elizabeth og datteren prinsesse Elizabeth helt til venstre. Foto: Getty Images

Tronarvingen

Det idylliske familielivet i Piccadilly 145 opphørte brått. Familien flyttet inn i den kongelige residensen, Buckingham Palace. Mor og far var ikke lenger hertugparet av York, men kong Georg 6. og dronning Elizabeth. De to døtrene, som hadde vært prinsesser av York, ble nå prinsesser av Storbritannia.

Siden Elizabeth dermed ble nummer én til å arve tronen, tenkte foreldrene at de fikk utvide skolepensumet litt, i alle fall i historie og rettslære.

Hoffet og regjeringen var også bekymret for at prinsessen levde så isolert, uten skolegang sammen med andre. Dette kom det ikke på tale å endre, men for å la prinsessene bli kjent med andre, jevnaldrende jenter, starter hoffet Buckingham jentespeidertropp. 20 jenter fra nabolaget ble invitert til palasset onsdag ettermiddag, og der lærte de å gå tur og å sende signaler i korridorene.

<b>LITEN UTDANNELSE:</b> Elizabeth og Margaret i 1940. Ettersom Elizabeth nå var blitt tronarving, fikk hun litt mer utdannelse, men den forble uansett mangelfull for dem begge. Elizabeth rettet på dette i voksen alder. Margaret utviklet seg med årene til å bli en nokså arrogant kvinne, og forklaringen er i alle fall delvis at hun merket at hun ikke strakk til på svært mange av livets områder.
LITEN UTDANNELSE: Elizabeth og Margaret i 1940. Ettersom Elizabeth nå var blitt tronarving, fikk hun litt mer utdannelse, men den forble uansett mangelfull for dem begge. Elizabeth rettet på dette i voksen alder. Margaret utviklet seg med årene til å bli en nokså arrogant kvinne, og forklaringen er i alle fall delvis at hun merket at hun ikke strakk til på svært mange av livets områder. Foto: Getty Images

Mannen i hennes liv

Sommeren 1939 besøkte Elizabeth og hennes foreldre Royal Naval College i Dartmouth, der kongen selv hadde studert. Her traff prinsessen sin fjerne slektning prins Philip av Hellas. Han var 18 og hun 13, og Elizabeth ble helt fascinert av ham.

30-tallet var en dyster tid for Europa. Det var store spenninger på kontinentet, og i Tyskland hadde nazistene hatt makten siden 1933. Da Hitlers aggressive planer ikke lenger kunne ignoreres, erklærte statsminister Chamberlain krig mot Tyskland, 3. september 1939. Den annen verdenskrig hadde startet.

<b>HESTEJENTE:</b> Prinsesse Elizabeth i 1935. Hun var hele livet gjennom en svært dyrekjær person, særlig elsket hun hunder og hester. Hun erklærte som liten at hun ønsket å gifte seg med en bonde, slik at hun kunne ha mange kuer, hester og hunder.
HESTEJENTE: Prinsesse Elizabeth i 1935. Hun var hele livet gjennom en svært dyrekjær person, særlig elsket hun hunder og hester. Hun erklærte som liten at hun ønsket å gifte seg med en bonde, slik at hun kunne ha mange kuer, hester og hunder. Foto: Getty Images

Britene fikk snart merke hva det betød. London ble bombet, og det var klart at kongefamilien også var et mål. Dronning Elizabeth ble anmodet om å ta med seg døtrene til et trygt sted, som Canada. Da svarte hun: «Prinsessene drar ingen steder uten meg, jeg drar ikke uten kongen, og kongen forlater aldri Storbritannia. Aldri.»

Den respekt kongehuset fikk under krigen kunne vanskelig overvurderes. Kong Georg 6. var en mann som ikke utmerket seg på noen områder, men han hadde en sterk oppfatning av hva som var hans plikt. Prinsessene ble sendt til middelalderborgen Windsor Castle utenfor London, hvor de ble værende resten av krigen – sammen med kronjuvelene.

Prinsesse Elizabeth ble også brukt i krigspropagandaen. Britene ble fortalt at prinsessene var på et hemmelig sted på landsbygden, der de dyrket sine egne gulrøtter og poteter og alltid bar sine egne gassmasker med seg.

Philip dro ut i krigen som offiser i marinen, men han og Elizabeth holdt kontakt ved å skrive brev, og av og til ble han invitert på besøk på slottet.

Les også (+): Den bitte lille dronningen var ver­dens mek­tig­ste kvin­ne

<b>SKOLEFLINK:</b> Elizabeth likte skolen, men foreldrene syntes ikke boklig lærdom var så viktig for henne. Det ble en belastning for henne da hun ble dronning og forsto hvor lite hun kunne. Hun kom til å bruke mye tid på å ta igjen det tapte.
SKOLEFLINK: Elizabeth likte skolen, men foreldrene syntes ikke boklig lærdom var så viktig for henne. Det ble en belastning for henne da hun ble dronning og forsto hvor lite hun kunne. Hun kom til å bruke mye tid på å ta igjen det tapte. Foto: Getty Images

Ut i uniform

Da Elizabeth fylte 16 år i 1942, ba hun faren om å la henne få bli med og gjøre en innsats. Men han vegret seg.

I 1944 fylte Elizabeth 18 år og begynte å påta seg kongelige plikter utad.

Hennes far insisterte på at hun skulle få en plass i Det kongelige råd, The Privy Council, som vanligvis bare er åpent for dem over 21. Hun holdt sin første offentlige tale på et barnehospital, og på høsten døpte hun skipet HMS Vanguard. Men Elizabeth ville mer. Hun ønsket å tjene i styrkene, og i begynnelsen av 1945 ga kong Georg etter og tillot at hun ble bilmekaniker og assisterende ambulansesjåfør.

Krigen gikk mot sin slutt, og 7. mai brøt BBC inn i sine ordinære sendinger for å kunngjøre at neste dag ville bli kjent som Victory in Europe Day. Fredsdagen.

<b>KRIGSINNSATS:</b> Margaret og Elizabeth i oktober 1940. Krigen var i full gang og de små prinsessene sendte hilsener til nasjonens barn via BBC.
KRIGSINNSATS: Margaret og Elizabeth i oktober 1940. Krigen var i full gang og de små prinsessene sendte hilsener til nasjonens barn via BBC. Foto: Getty Images

Elizabeth og Philip

Da krigen var slutt, begynte Elizabeth og Philip å treffe hverandre oftere. De ville gifte seg, men kong Georg nølte, for han ville så gjerne beholde den lille familien sin så lenge som mulig.

Elizabeth gikk med på å vente med forlovelsen til etter at kongefamilien hadde besøkt Sør-Afrika i april 1947. Mens de var der, fylte Elizabeth 21 år og var dermed myndig.

I den forbindelse holdt hun en tale som nok må beskrives som hennes ed som prinsesse og fremtidig dronning: «Jeg erklærer for dere alle at hele mitt liv, om det skal være langt eller kort, skal være viet til å tjene Samveldet og den familien det er, og som vi alle tilhører.» Radiotalen ble kringkastet i hele det britiske imperiet. Som vi vet, ble livet hennes langt.

Da kongefamilien kom tilbake til London, var Elizabeth ubøyelig: Hun ville begynne livet sitt med Philip. De forlovet seg, og bryllupet ble holdt 20. november.

Les også (+): Polokongen som vil møte kong Harald

Vielsen

Selv om Storbritannia fortsatt var preget av krigen, med knapphet på alt, ble det protestert kraftig da det ble antydet at bryllupet mellom tronarvingen og løytnant Philip Mountbatten skulle holdes i enkle former. Var det noe britene kunne trenge, så var det kongelig romantikk og et vakkert, storslått bryllup. Og det ble det!

Litt over klokken 11 dro bruden og hennes far fra Buckingham Palace i lukket vogn. Hele veien til Westminster Abbey ble de hyllet av jublende menneskemasser.

1130 åpnet kirkens dører seg, og til fanfarer skred kong George inn med bruden, sin eldste datter, ved armen. Han skrev senere til henne: «Jeg var så stolt og glad over å ha deg så nær meg på vår lange tur i Westminster Abbey. Men da jeg overlot deg til erkebiskopen, følte jeg at jeg hadde mistet noe veldig verdifullt.»

Senere fortalte han erkebiskopen: «Det er langt mer rørende å gi sin datter bort enn å gifte seg selv.»

Litt familieliv

14. november 1948 fødte prinsesse Elizabeth, hertuginne av Edinburgh, sitt første barn. Det er en gutt, og han får navnet Charles. I august 1950 får paret barn nummer to, datteren Anne. Prins Philip fortsetter sin lovende karriere i marinen, og paret bor noen måneder på Malta. Det er vel den eneste tiden de levde sånn noenlunde som et vanlig ektepar.

Men selv om det var ukjent for de fleste, var kongen på dette tidspunkt syk. Han hadde vært storrøyker hele livet og ble nå stadig tynnere. Han har utviklet en hoste han ikke blir kvitt, og Elizabeth og Philip måtte stadig vikariere for ham.

Det var meningen at kongen og dronningen skulle dra på en lang reise til Afrika og Australia i begynnelsen av 1952, men Elizabeth og Philip måtte dra i stedet. 31. januar vinket kongen og kongefamilien farvel til dem på flyplassen. For kongen ble det også et farvel med livet.

Natt til 6. februar døde kong Georg 6. mens han sov. Et monarki er aldri uten en monark. I samme sekund som den gamle døde, overtok arvingen. Men Elizabeth visste ingenting. Hun satt i en utkikkspost i et tre i Kenya for å se på ville dyr og fikk først mange timer senere vite at hun nå var dronning Elizabeth. Hun var bare 25 år gammel.

Hun ble verdens eldste og lengstsittende monark og gikk bort 8. september 2022.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også