Kommer de seg til topps?

Det krypes, kravles og humpes på krykker når «Ingen grenser»-deltakerne kjemper seg til toppen av Snøhetta.

Foto: Håvard Jenssen (Mastiff)
Publisert

(SIDE2): Sola skinner på de 11 deltakerne i siste episoden av «ingen grenser». Når teltduken åpnes og Snøhetta glitrer med sine 2286 meter over havet - der starter den strabasiøse turen oppover.

Toppen er målet
Toppen av Snøhetta på Dovre har vært målet fra turen startet i Femundsmarka over tre uker før de faktisk skal starte turen opp. Flere har holdt på å kaste inn håndkleet - både Kari S. Olestad (30) og Ingvill B. Vadla (22) lekte med tanken da kroppen og sinn slet som verst.

De siste dagene blir skikkelig tøffe, og Lars Monsen forteller gruppa at det er nå de må gi det siste de har. Snøhetta ruver 2286 meter over havet, og gruppa skal ha to basecamper før toppen nås. En stor avgjørelse må tas, om de skal forlate rullestolene ved den første basecampen eller ta dem med seg opp.

Når den store steinura de må forsere tas i øyesyn, bestemmer de seg. Det skal kravles, krypes, hoppes og hinkes til toppen.

Kryper baklengs
Birgit Lovise Røkkum Skarstein (22) bestemmer seg for at hun må kjøre på - og i tospann med Kenneth Birkenes (30) skal de ta toppen. Hun kryper forlengs og baklengs, mens han holder beina hennes oppe i seler.

Birgit brukte hendene mye for å komme seg fram på turen, og hun fortalte tidligere i år til Side2 om opplevelsen av å ta seg fram i terrenget på den måten.

- Jeg tenkte ikke på det da, men når jeg tenker på det nå, så virker det jo helt sykt, sa Birgit til Side2.

- Jeg gikk mye på hendene i steinura, og selv om det var veldig tøft, så følte jeg at jeg hadde veldig kontroll nedover der. Det var tungt, men det var det beste måten å komme seg fram på. Vi måtte jo fram og da må man finne en utvei, sa 22-åringen fra Levanger.

Og det er tøff steinur som skal tilbakelegges før de kan stå på toppen.

Foto: Håvard Jenssen

Siste episode av «Ingen grenser» ser du søndag på NRK1 klokken 20.15.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2012.

Les også